Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här städar SD-kvinnan - med nazi-armbindel

Förnekar. Catharina Strandqvist vill inte kännas vid bilden som visar hur hon städar på en fest - iförd armbindel med hakkors på.
Foto: Expo
I styrelsen. Catharina Strandqvist med sina kolleger i styrelsen för Sverigedemokraterna i Halland, där hon är ledamot och sekreterare. Bilden togs vid årsmötet den 1 mars i år. Strandqvist sitter längst till höger.
På Sverigedemokraternas lista till landstingsfullmäktige i Halland står Catharina Strandqvist på tredje plats.
TIll kommunfullmäktige i Halmstad är hon partiets toppkandidat.

HALMSTAD/STOCKHOLM. Hon står högst upp på Sverigedemokraternas valsedel till kommunfullmäktige i Halmstad och på tredje plats till landstingsvalet i Halland.

Här poserar kandidaten Catharina Strandqvist med hakkorsarmbindel, vilket tidningen Expo avslöjar i dag.

- Skulle jag ha på mig det. Va?, säger hon när Expressen frågar om bilderna.

Valspurten är i gång och partierna jagar rösterna. Högst upp på Sverigedemokraternas valsedel till kommunfullmäktiga i Halmstad står 20-åriga Catharina Strandqvist. Hon finns också med på Sverigedemokraternas valsedel till landstingsfullmäktige.

Bar bindeln på fest

I dag avslöjar tidningens Expos journalister Daniel Vergara och Alexander Bengtsson att Catharina Strandqvist på en fest i februari 2012 bar en hakkorsarmbindel.

På vissa bilder städar 20-åringen, medan hon på andra sitter med en öl i handen med hakkorset på sig.

När Expressen når henne nekar hon till att hon burit bindeln.

- Det stämmer ju inte. Det har jag inga kommentarer på, säger hon.

Men det finns bilder på det, hur kan du då förneka det?

- Det här känns väldigt knepigt, för det har jag inte gjort, det skulle inte falla mig in. Jag tar definitivt avstånd från sådant. Det har jag inget med att göra. Jag blir nästan chockad här, säger Catharina Strandqvist.

Hon vill inte heller träffa Expressen för att få se bilderna och blir upprörd när hon får höra att bilderna publiceras.

- Jag känner inte till det här överhuvudtaget. Det känns ju som att någon försöker sätta dit mig, säger hon.

Ronny Ledström, ordförande för Sverigedemokraterna i Halmstad/Hylte, har haft kontakt med Catharina Strandqvist under gårdagen.

"Jag blir väldigt förvånad"

- Hon hävdar att hon inte har något som helst minne att den här bilden tagits och jag frågade henne vid upprepade tillfällen, kan det vara så att det är ett spex eller ett skämt på något sätt, ett olämpligt eller olyckligt sådant. Catharina hävdar att hon inte har något som helst minne av det, säger han.

När Ronny Ledström får se utskrifterna blir han tyst och sväljer hårt och säger att han måste prata med henne igen.

Hur känner du kring det här? Du känner ju Catharina som en arbetskamrat i partiet?

- Jag blir förvånad, väldigt förvånad, säger han.

Förbannad?

- Nej, besviken. Jag blir besviken på omdömet, säger Ronny Ledström och berättar att han inte sett några tendenser på extrema åsikter tidigare.

Brott mot nolltoleransen

Han berättar att de nu måste träffa Catharina Strandqvist för att få en dialog med henne vad som hänt och att de kommer att ta kontakt med riksorganisationen.

Partiet har dessutom en uttalad nolltolerans mot rasism - vilket detta bryter mot, enligt Ronny Ledström.

- Det kan vara ett plumpt skämt, men jag tycker ändå att det är olämpligt, säger han.

Catharina har tidigare sagt att hon vill säga upp kommunens avtal med Migrationsverket.

- Vi gillar inte att kommunen blir påtvingade asylsökande. Vi har inte råd med det avtalet helt enkelt, säger hon till 7 dagar.

Skandalerna som skakat SD

Järnrörsskandalen

I mitten av november 2012 publicerade Expressen en film från 2010 där SD-topparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling hamnade i bråk med en berusad man på Kungsgatan i Stockholm. I filmen hör man hur Erik Almqivst kallar en kvinna för "hora" och skriker saker som "blatte lover" och "babbe". Innan polisen kommer beväpnar sig de tre politikerna med järnrör.
I filmen kunde man också se när Erik Almqvist upprepade gånger kallade komikern Soran Ismail för babbe, en variant på det rasistiska blatte. Han sa att Soran Ismail var svenskfientlig och inte hade något i Sverige att göra, eftersom det är mitt land!. Det hela filmades av Kent Ekeroth.
Efter händelsen sparkade Jimmie Åkesson Erik Almqvist som ekonomisk-politisk talesperson och Kent Ekeroth som rättspolitisk talesperson.

Avpixlat

På rasistiska sajter skriver de anonymt. Men i december 2013 kunde Expressen tillsammans med Researchgruppen avslöja flera identiteter på de som skrev rasistiska inlägg. En av de som Expressens David Baas och Christian Holmén kunde avslöja var SD-toppolitikern Marie Stensby som skrev att hon hoppades att ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkar "svälter sig till döds". Efter avslöjandet tvingades hon och partikollegan Mikael Rahm lämna sina politiska uppdrag hos Sverigedemokraterna.

Lars Isovaara

Hatsymbol

Riksdagsledamoten Lars Isovaara polisanmäldes för att ha attackerat en riksdagsvakt med rasistiska tillmälen. Senare skyllde han det på att han blivit bestulen på sin väska av två personer som han uppfattade hade utländsk härkomst.Men det var lögn. Expressen kunde avslöja att väskan hittats på en krog där Lars Isovaara tidigare tillbringat kvällen. Efter avslöjandet tvingades Lars Isovaara att lämna sin riksdagsplats.