Förnekar. Catharina Strandqvist vill inte kännas vid bilden som visar hur hon städar på en fest - iförd armbindel med hakkors på. Foto: ExpoFörnekar. Catharina Strandqvist vill inte kännas vid bilden som visar hur hon städar på en fest - iförd armbindel med hakkors på. Foto: Expo
Förnekar. Catharina Strandqvist vill inte kännas vid bilden som visar hur hon städar på en fest - iförd armbindel med hakkors på. Foto: Expo
I styrelsen. Catharina Strandqvist med sina kolleger i styrelsen för Sverigedemokraterna i Halland, där hon är ledamot och sekreterare. Bilden togs vid årsmötet den 1 mars i år. Strandqvist sitter längst till höger.I styrelsen. Catharina Strandqvist med sina kolleger i styrelsen för Sverigedemokraterna i Halland, där hon är ledamot och sekreterare. Bilden togs vid årsmötet den 1 mars i år. Strandqvist sitter längst till höger.
I styrelsen. Catharina Strandqvist med sina kolleger i styrelsen för Sverigedemokraterna i Halland, där hon är ledamot och sekreterare. Bilden togs vid årsmötet den 1 mars i år. Strandqvist sitter längst till höger.
På Sverigedemokraternas lista till landstingsfullmäktige i Halland står Catharina Strandqvist på tredje plats.På Sverigedemokraternas lista till landstingsfullmäktige i Halland står Catharina Strandqvist på tredje plats.
På Sverigedemokraternas lista till landstingsfullmäktige i Halland står Catharina Strandqvist på tredje plats.
TIll kommunfullmäktige i Halmstad är hon partiets toppkandidat.TIll kommunfullmäktige i Halmstad är hon partiets toppkandidat.
TIll kommunfullmäktige i Halmstad är hon partiets toppkandidat.

Här städar SD-kvinnan - med nazi-armbindel

Publicerad

HALMSTAD/STOCKHOLM. Hon står högst upp på Sverigedemokraternas valsedel till kommunfullmäktige i Halmstad och på tredje plats till landstingsvalet i Halland.

Här poserar kandidaten Catharina Strandqvist med hakkorsarmbindel, vilket tidningen Expo avslöjar i dag.

- Skulle jag ha på mig det. Va?, säger hon när Expressen frågar om bilderna.

Valspurten är i gång och partierna jagar rösterna. Högst upp på Sverigedemokraternas valsedel till kommunfullmäktiga i Halmstad står 20-åriga Catharina Strandqvist. Hon finns också med på Sverigedemokraternas valsedel till landstingsfullmäktige.

Bar bindeln på fest

I dag avslöjar tidningens Expos journalister Daniel Vergara och Alexander Bengtsson att Catharina Strandqvist på en fest i februari 2012 bar en hakkorsarmbindel.

På vissa bilder städar 20-åringen, medan hon på andra sitter med en öl i handen med hakkorset på sig.

När Expressen når henne nekar hon till att hon burit bindeln.

- Det stämmer ju inte. Det har jag inga kommentarer på, säger hon.

Men det finns bilder på det, hur kan du då förneka det?

- Det här känns väldigt knepigt, för det har jag inte gjort, det skulle inte falla mig in. Jag tar definitivt avstånd från sådant. Det har jag inget med att göra. Jag blir nästan chockad här, säger Catharina Strandqvist.

Hon vill inte heller träffa Expressen för att få se bilderna och blir upprörd när hon får höra att bilderna publiceras.

- Jag känner inte till det här överhuvudtaget. Det känns ju som att någon försöker sätta dit mig, säger hon.

Ronny Ledström, ordförande för Sverigedemokraterna i Halmstad/Hylte, har haft kontakt med Catharina Strandqvist under gårdagen.

"Jag blir väldigt förvånad"

- Hon hävdar att hon inte har något som helst minne att den här bilden tagits och jag frågade henne vid upprepade tillfällen, kan det vara så att det är ett spex eller ett skämt på något sätt, ett olämpligt eller olyckligt sådant. Catharina hävdar att hon inte har något som helst minne av det, säger han.

När Ronny Ledström får se utskrifterna blir han tyst och sväljer hårt och säger att han måste prata med henne igen.

Hur känner du kring det här? Du känner ju Catharina som en arbetskamrat i partiet?

- Jag blir förvånad, väldigt förvånad, säger han.

Förbannad?

- Nej, besviken. Jag blir besviken på omdömet, säger Ronny Ledström och berättar att han inte sett några tendenser på extrema åsikter tidigare.

Brott mot nolltoleransen

Han berättar att de nu måste träffa Catharina Strandqvist för att få en dialog med henne vad som hänt och att de kommer att ta kontakt med riksorganisationen.

Partiet har dessutom en uttalad nolltolerans mot rasism - vilket detta bryter mot, enligt Ronny Ledström.

- Det kan vara ett plumpt skämt, men jag tycker ändå att det är olämpligt, säger han.

Catharina har tidigare sagt att hon vill säga upp kommunens avtal med Migrationsverket.

- Vi gillar inte att kommunen blir påtvingade asylsökande. Vi har inte råd med det avtalet helt enkelt, säger hon till 7 dagar.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt