Här säger Löfven ”zigenare” i radio

Under en partiledarutfrågning i Sveriges Radios P4 Extra på måndagseftermiddagen nämnde Stefan Löfven vid två tillfällen ordet zigenare.

Nu ber Stefan Löfven om ursäkt via Expressen.se: 

– Jag är uppriktigt ledsen och beklagar djupt att jag använde det uttrycket. Det är ålderdomligt, förlegat och kränkande. 

– Helt rimligt och det enda riktiga att göra, säger hans företrädare Mona Sahlin till Expressen.se.

Det var i Sveriges Radios P4 Extra som S-ledaren Stefan Löfven medverkade i direktsändning på måndagseftermiddagen. 

Han sa då bland annat: 

– Vi tycker att länder har ett ansvar för sina invånare, att man kan leva drägliga liv. Det finns ju stödprogram, som EU också är med och finansierar, i det här fallet för att zigenare ska få en möjlighet - att romer och zigenare senare ska få en möjlighet att integreras på ett riktigt sätt, i sitt land.

Fram till 1990-talet var zigenare ett vanligt uttryck för gruppen romer, men i dag betraktas det som ett nedsättande ord för den etniska minoriteten romer.

Via pressekreteraren Erik Nises bad Stefan Löfven på måndagseftermiddagen om ursäkt för sitt uttalande i radio. 

"Ålderdomligt och kränkande"

Stefan Löfvens företrädare Mona Sahlin:

– Jag kan bara hålla med Stefan själv om att det är fel och ålderdomligt och kränkande. Han har bett om ursäkt och sagt förlåt. Det var helt rimligt och det enda riktiga att göra.

S-ledaren landade på Sturup flygplats i Malmö strax före halv fyra på måndagseftermiddagen. Till Expressen.se reporter på plats bad han om ursäkt för sitt misstag under intervjun i Sveriges Radio. 

– Det är fel. Jag ska använda ordet romer, som jag också alltid använder. 

Kände du dig pressad på frågan?

– Nej, det var helt fel uttryck. Det är kränkande och det var fel. 

Rosita Grönfors, ordförande för de romska kvinnornas riksförbund blev bestört över ditt ordval. Vad har du att säga till henne och alla andra som tagit illa vid sig?

– Jag förstår henne och jag ber om ursäkt för det är kränkande. Jag skulle inte ha använt det ordet. Det blev fel, säger Stefan Löfven och tillägger att han personligen ska be om ursäkt. 

"Skamligt av en statsministerkandidat"

EU-parlamentarikern Soraya Post, Fi, är själv rom. Hon tycker att det är "skamligt" av Stefan Löfven att uttrycka sig som han gjorde. 

– Det här är egentligen vardagsmat, det är fortfarande väldigt legitimt att tala negativt om romer i offentliga sammanhang. Det är skamligt av en statsministerkandidat att uttrycka sig så men jag tror inte att han medvetet tänkte att han skulle kränka romerna, säger hon. 

Hon hoppas att Löfven i framtiden kommer att visa vad han går för i den romska frågan.

– Det finns fortfarande en väldigt stor antiziganism i hela Europa och i Sverige också. Jag hoppas att han har ångrat sig djupt. Men jag tycker att han kan visa lite mer ansträngning och samla romska representanter och förklara att det kanske är stressiga förhållanden runtomkring.