Här säger Löfven ”zigenare” i radio

Publicerad

Under en partiledarutfrågning i Sveriges Radios P4 Extra på måndagseftermiddagen nämnde Stefan Löfven vid två tillfällen ordet zigenare.

Nu ber Stefan Löfven om ursäkt via Expressen.se:

– Jag är uppriktigt ledsen och beklagar djupt att jag använde det uttrycket. Det är ålderdomligt, förlegat och kränkande.

– Helt rimligt och det enda riktiga att göra, säger hans företrädare Mona Sahlin till Expressen.se.

Det var i Sveriges Radios P4 Extra som S-ledaren Stefan Löfven medverkade i direktsändning på måndagseftermiddagen.

Han sa då bland annat:

– Vi tycker att länder har ett ansvar för sina invånare, att man kan leva drägliga liv. Det finns ju stödprogram, som EU också är med och finansierar, i det här fallet för att zigenare ska få en möjlighet - att romer och zigenare senare ska få en möjlighet att integreras på ett riktigt sätt, i sitt land.

Fram till 1990-talet var zigenare ett vanligt uttryck för gruppen romer, men i dag betraktas det som ett nedsättande ord för den etniska minoriteten romer.

Via pressekreteraren Erik Nises bad Stefan Löfven på måndagseftermiddagen om ursäkt för sitt uttalande i radio.

"Ålderdomligt och kränkande"

Stefan Löfvens företrädare Mona Sahlin:

– Jag kan bara hålla med Stefan själv om att det är fel och ålderdomligt och kränkande. Han har bett om ursäkt och sagt förlåt. Det var helt rimligt och det enda riktiga att göra.

S-ledaren landade på Sturup flygplats i Malmö strax före halv fyra på måndagseftermiddagen. Till Expressen.se reporter på plats bad han om ursäkt för sitt misstag under intervjun i Sveriges Radio.

– Det är fel. Jag ska använda ordet romer, som jag också alltid använder.

Kände du dig pressad på frågan?

– Nej, det var helt fel uttryck. Det är kränkande och det var fel.

Rosita Grönfors, ordförande för de romska kvinnornas riksförbund blev bestört över ditt ordval. Vad har du att säga till henne och alla andra som tagit illa vid sig?

– Jag förstår henne och jag ber om ursäkt för det är kränkande. Jag skulle inte ha använt det ordet. Det blev fel, säger Stefan Löfven och tillägger att han personligen ska be om ursäkt.

"Skamligt av en statsministerkandidat"

EU-parlamentarikern Soraya Post, Fi, är själv rom. Hon tycker att det är "skamligt" av Stefan Löfven att uttrycka sig som han gjorde.

– Det här är egentligen vardagsmat, det är fortfarande väldigt legitimt att tala negativt om romer i offentliga sammanhang. Det är skamligt av en statsministerkandidat att uttrycka sig så men jag tror inte att han medvetet tänkte att han skulle kränka romerna, säger hon.

Hon hoppas att Löfven i framtiden kommer att visa vad han går för i den romska frågan.

– Det finns fortfarande en väldigt stor antiziganism i hela Europa och i Sverige också. Jag hoppas att han har ångrat sig djupt. Men jag tycker att han kan visa lite mer ansträngning och samla romska representanter och förklara att det kanske är stressiga förhållanden runtomkring.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt