Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här lyser Löfven upp Rosenbad i natt

Foto: Suvad Mrkonjic

Stefan Löfven lyste i natt upp regeringsbyggnaden Rosenbad.

Men tronskiftet togs emot med blandade känslor.

– Jag är glad att Löfven ska bilda regering men jag är också rädd att hans regering inte kommer att ha styrka nog att faktiskt föra en annan politik i Sverige, säger studenten Enna Gerin, 26.

Stefan Löfvens nya arbetsplats blir Rosenbad. Men det är en svår huvudvärk som väntar för att bilda en stark regering eftersom Sverigedemokraterna fick vågmästarrollen med 13 procent av rösterna.

– Det är förfärligt, säger Margareta Sjöberg, 69, ekonom från Solna, om valresultatet.

Hon konstaterar att den blivande statsministern har en svår uppgift framför sig.

– Man måste fundera över vad det betyder. För det är inte så att 13 procent av vår befolkning är rasister. Något säger dom. Lyssna på vad de säger i stället för att fördöma och säga att de bara är rasister, säger Margareta Sjöberg.

Sågar talet

Hon sågar Löfvens första tal till nationen. Den var riktad till partimedlemmarna på valvakan, i stället för folket.

– Är man statsminister måste man uppträda statsmannamässigt, säger Margareta Sjöberg.

Hon röstade själv på Folkpartiet, maken Gunnar, 66, jurist, på Kristdemokraterna.

– Jag har röstat på Moderaterna tidigare, säger han.

"Stark vänstervind"

Studenten Enna Gerin, 26, är tagen av Sverigedemokraternas kraftiga ökning.

– Jag är besviken på att SD blev så stora. Det betyder att de fick ungefär en miljon röster. Sen är jag också besviken på att V och Mp inte blev större, för i alla opinionsmätningar såg det ut som att de skulle ha mycket mer procent. Jag har känt att det varit en stark vänstervind i Sverige det här året, säger hon.

Liksom alla vi pratar med utanför Rosenbad den här natten, känner hon oro över hur Stefan Löfven ska få ihop en regering.

– Jag är nöjd över att de rödgröna blev större än alliansen. Jag känner mig trygg med Stefan Löfven och hoppa han kommer hitta ett bra sätt att styra landet. Däremot är jag rädd för att det inte finns ett mandat för en ny politik som jag hade hoppats på, säger Enna Gerin.