Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här gjorde SD ett av sina bästa valresultat

– Att SD fick många röster här tror jag handlar om ett allmänt missnöje, inte bara med invandrare utan annat också, arbetslöshet till exempel.<br>Lennart Angelroth, 71, pensionerad byggnadsinspektör, KopparbergFoto: Sara Strandlund
– Jag tror att det starka stödet beror på att det är mycket flyktingar som har kommit hit. Om det är den svenska avundsjukan kanske, att de får det här. Jag tror det är typiskt svenskt i alla fall, det är det jag kan tänka mig.<br>Carina Olsson, 34, administratör, Ställdalen, med hundarna Lipton och MüsliFoto: Sara Strandlund
– Jag tror nog att det stora stödet har att göra lite med att det är mycket invandrare. Också för att det har hänt en del saker, stölder till exempel, där de har fastställt att det är de här som gjort det, säger Britt-Marie.<br>Sakari Anttila, 55, och Britt-Marie K Anttila, 52, trädgårdsarbetare, GrängesbergFoto: Sara Strandlund
– Integrationspolitiken blir så tydlig på mindre orter. Att man inte skapar jobb - att de inte integreras. Det är så lätt att folk får förutfattade meningar om saker som inte stämmer. Man ser bara det här snäva.<br>Sofie Djupman, 33, arbetar med ensamkommande flyktingungdomar, med dottern Cornelia, 10, GrängesbergFoto: Sara Strandlund

LJUSNARSBERG. I Ljusnarsberg i Västmanland, gjorde Sverigedemokraterna ett av sina bästa resultat i EU-valet.

I Kopparberg och Ställdalen var reaktionerna dagen efter valet blandade. Vissa skäms, andra förvånas medan några säger att de hade räknat med något liknande.

– Jag tror det handlar om ett allmänt missnöje, inte bara med invandrare utan med annat också, arbetslöshet till exempel, säger Lennart Angelroth, 71.

SD i EU-valet

Valresultat: 9,7% (+6,5)
Antal mandat: 2 (+2)
Fem slutsatser enligt SVT:s vallokalundersökning:
1. Sverigedemokraternas väljare har sämst förtroende för svenska politiker. 27 procent av de tillfrågade uppgav att man hade ett mycket litet förtroende och 46 procent ett ganska litet förtroende.
2. 9 procent av männen i Sverige valde att rösta på SD och 5 procent av kvinnorna.
3. Förstagångsväljarna var den minsta gruppen bland SD:s väljare med 6 procent. Annars hade partiet 7 procent vardera i resterande åldersgrupper.
4. SD:s väljare bestämde sig snabbt. 56 procent visste redan innan att de skulle rösta på partiet, 22 procent bestämde sig tidigare under valrörelsen och endast 9 procent beslutade sig under valdagen.
5. SD:s väljare är minst nöjda med hur demokratin fungerar i Sverige. 47 procent hade svarat att de var mycket eller ganska nöjda.

Sverigedemokraterna, SD, hade all anledning att jubla åt valresultatet i Ljusnarsberg i Västmanland. 19,9 procent, nästan en femtedel av kommunens röstberättigade invånare röstade på SD.

När Expressen besöker Kopparberg på måndagseftermiddagen sitter många ute i det fina försommarvädret. Att Kopparbergs bryggeri firar 20-årsjubileum med öppet hus just denna dag har gjort att extra många människor rör sig i centrum.

Vid Loftcafét, ett stenkast från torget och den lokala Ica-butiken i Kopparberg sitter makarna Britt-Marie K Anttila, 52, och Sakari Anttila, 55, från närliggande Grängesberg, på andra sidan länsgränsen. Att SD har ett starkt stöd i området tror de till viss del beror på att kommunerna tar emot många flyktingar.

– Jag tror nog att det har att göra lite med att det är mycket invandrare. Också för att det har hänt en del saker, stölder till exempel, där de har fastställt att det är de här som gjort det, säger Britt-Marie.

Gynnade SD

De tror att den aktion där många vände ryggen mot partiledaren Jimmie Åkesson under SD:s valkampanj, var något som i slutändan gynnade Sverigedemokraterna - även i Ljusnarsberg.

– Folk är ju så löjliga - vänder ryggen åt dem, säger Sakari och Britt-Marie fyller i:

– Jag skulle inte ens gå dit om jag var störd på dem.

Tvåbarnsmamman Jeanette Aronsson, 39, från Kopparberg poängterar att det i en kommun med få invånare lätt blir ett missvisande resultat.

– Det är lite folk som bor här - då blir det lätt en hög procent. Jag vill inte tro att människor här är mer rasistiska än i resten av Sverige. Så upplever inte jag det.

Många som Expressen pratar med vill inte synas med namn och bild i tidningen. Både de som röstar på SD och de som tar avstånd och skäms över valresultatet i deras hembygd är försiktiga med att uttala sig och hänvisar till att det de bor i ett samhälle där "alla känner alla".

Men den pensionerade byggnadsinspektören Lennart Angelroth, 71, är inte rädd för att säga att han aldrig skulle kunna tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna.

– Man hör ju att folk säger att de ska rösta på SD. Men jag tror inte att det är någon riktigt djup tanke bakom, det är mer bara ett allmänt missnöje som är svårt att ta på. Inte bara med invandrare utan med annat också, arbetslöshet till exempel, säger han.

"Älskar Sverige"

Vid torget i Kopparberg träffas Shady Khalil, 28, Abdulrahman Kaheel, 34, Hanaan Ebom 38, och Al Mohamed Ahmad, 39, varje dag som vädret tillåter. Innan de kom till Sverige från krigets Syrien kände de inte varandra. Nu bor de på ett av Migrationsverkets asylboenden i Kopparberg och har blivit nära vänner - men de skräms över valresultat.

– Vi älskar Sverige och känner oss väldigt välkomna. Vi känner inte av att de har en stark röst här. Men det gör mig lite rädd. Får de många röster så kan man inte stanna här, säger Shady.

– Jag är från Damaskus, en storstad. Jag hoppas att jag kan få komma till Stockholm, en större stad sen, säger Abdulrahman som har sina två barn och fru kvar i Syrien.

I Ställdalen, cirka sju kilometer norr om Kopparberg, har Sverigedemokraterna ett ännu starkare stöd - där valde 35,4 procent att lägga sin röst på partiet som därmed blev störst i valdistriktet. Sverigedemokraterna själva förbryllas delvis över valframgången eftersom de inte bedrivit någon aktiv valkampanj där.

– Det har varit en ganska stark förening där förut. Men nu har vi inte haft jättemycket aktivitet. Det finns väl ett starkt stöd för vår politik - det är väl bara så. EU-kritiken kanske också är stark, säger riksdagsledamoten Julia Kronlid.

I närheten av tågstationen i Ställdalen vittnar den tomma butikslokalen och det övergivna biblioteket om en by som en gång blomstrat.

"Svenska avundsjukan"

Administratören Carina Olsson, 34, flyttade hit som sjuåring - och har inga tankar på att flytta härifrån. Hon bor granne med asylboendet på orten.

– Det är många flyktingar som har kommit hit. Några bor på det gamla hotellet och några i lägenheter bredvid, säger hon och pekar.

Vad tror du det beror på att SD har ett så starkt stöd just här?

– Om det är den svenska avundsjukan kanske, att de får det här. Jag tror det är typiskt svenskt i alla fall. Det är det jag kan tänka mig. Det är mycket gnäll om att de får så mycket. Men jag bor ju närmast och jag har aldrig störts någonting.

Carina, hennes fyraåriga dotter och hundarna Lipton och Müsli trivs i Ställdalen.

– Jag tycker det känns skönt att min dotter får växa upp här. Tåget går bara där upp, då kan vi ta oss vart vi vill.

- Det är så härligt här sådana här kvällar. Nu har min dotter precis somnat då tar jag ut hundarna och bara njuter.