Mot riksdagen. Gudrun Schymans Feministiskt initiativ får 4,4 procent i Expressen och Demoskops nya mätning - vilket skulle gel en riksdagsplats om det vore val nu. Foto: Christian ÖrnbergMot riksdagen. Gudrun Schymans Feministiskt initiativ får 4,4 procent i Expressen och Demoskops nya mätning - vilket skulle gel en riksdagsplats om det vore val nu. Foto: Christian Örnberg
Mot riksdagen. Gudrun Schymans Feministiskt initiativ får 4,4 procent i Expressen och Demoskops nya mätning - vilket skulle gel en riksdagsplats om det vore val nu. Foto: Christian Örnberg
Även Gustav Fridolins Miljöpartiet går framåt i den nya mätningen. Foto: Anna-Karin NilssonÄven Gustav Fridolins Miljöpartiet går framåt i den nya mätningen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Även Gustav Fridolins Miljöpartiet går framåt i den nya mätningen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Sverigedemokraterna går även dem framåt inför valet. Foto: Jens L'EstradeSverigedemokraterna går även dem framåt inför valet. Foto: Jens L'Estrade
Sverigedemokraterna går även dem framåt inför valet. Foto: Jens L'Estrade
Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt tappar enligt den nya mätningen. Foto: Christian ÖrnbergStefan Löfven och Fredrik Reinfeldt tappar enligt den nya mätningen. Foto: Christian Örnberg
Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt tappar enligt den nya mätningen. Foto: Christian Örnberg

Här är vinnarna i den nya väljarbarometern

Publicerad

Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna går framåt - samtidigt som Socialdemokraterna nu är mindre än i valet 2010 då Mona Sahlin tvingades bort som partiledare.

- Löfven och Reinfeldt har samma retorik. De pratar om samma sak, säger Gudrun Schyman, som ändå vill se en socialdemokratiskt ledd regering efter valet i höst.

Sverigedemokraterna går framåt och skulle om det vore val i dag få tio procent - men missa rollen som vågmästare.

Samtidigt skulle Feministiskt initiativ bli det nionde partiet i riksdagen, visar Expressens och Demoskops väljarbarometer för juni.

- Målet för oss är att komma in - och att få stopp på diskussionen om bortkastade röster. Nu lämnar vi den, känns det som, säger partiets talesperson Gudrun Schyman.

Ska fokusera på jobb och skola

Socialdemokraterna tappar drygt tre procentenheter i den nya väljarbarometern, jämfört med maj. Partiet får 29,1 procent vilket är 1,6 procentenheter mindre än i katastrofvalet 2010 då Mona Sahlin tvingades avgå.

2006 meddelande den dåvarande partiledaren och statsministern Göran Persson sin avgång redan på valnatten. Då talades det om totalfiasko för Socialdemokraterna trots att partiet fick 35 procent - en siffra som i dag skulle fått partimedlemmarna att jubla.

- Vår uppgift blir nu att snabbt komma tillbaka till det som är viktigast för Sverige: Jobben, skolan och välfärden. Det är också frågor där förtroendet för oss är stort, säger partisekreteraren Carin Jämtin.

- Även om man på den rödgröna sidan förmodligen gläds åt alliansens motgångar, så kan glädjen snabbt komma att vändas till besvikelse. Majoriteten är minst sagt bräcklig, konstaterar Demoskops vd Anders Lindholm.

Vill se mer visioner

Gudrun Schyman har en egen förklaring till att både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven hör till förlorarna i den nya väljarbarometern.

- De använder båda en sifferexercis som är väldigt teknisk. Jag tror att fler vill se mer av visioner och större tankar om vad som ska hända i samhället.

Enligt Schyman har Feministiskt initiativ ännu inte diskuterat eventuell medverkan i regeringen. Men det kan bli aktuellt under sommaren.

- Vi får väl diskutera det när det närmar sig, säger hon.

"Fi ligger i vinnarhålet"

Gudrun Schyman är tydlig med att hon vill se ett regeringsskifte.

- Vi tänker oss en regering som är ledd av Socialdemokraterna - men om det sedan innebär att Centerpartiet eller Folkpartiet ingår i den, det har vi inte tagit ställning till.

Statsvetarprofessorn Marie Demker vid Göteborgs universitet:

- Fi ligger i vinnarhålet just nu, frågan är om de får fritt spår i valrörelsen. Alltså, kommer övriga partier att bjuda över varandra i syfte att neutralisera Fi eller får partiet fritt framför? Å andra sidan, ett väldigt fokus på feminism kommer också att gynna Fi, som ju visat att de äger den frågan.

- Löfven har en utmanare i Schyman som kommer att kräva en S-strategi, men Socialdemokraterna vill nog hellre se till att hålla sig i mittfåran än gå Fi till mötes. Lite av que sera sera för Löfven tror jag.

S inte lika positiva till Fi

Miljöpartiets språkrör har tidigare deklarerat att de gärna samarbetar med Schyman om hon lyckas ta sig in i riksdagen. Socialdemokraterna är inte lika positiva.

- För vår del ser vi intresset för feminism som en möjlighet att presentera våra idéer för hur Sverige ska bli ett mer jämställt land, säger Carin Jämtin.

Hos alliansen läggs "skulden" för Fis framgångar på medierna.

- Fi har ett rejält flyt i media nu. Det ska bli spännande att se hur de klarar en kritisk granskning när valet närmar sig, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

"Draghjälp av medierna"

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder menar också att Feministiskt initiativ gynnats av medierna.

- De har haft en stark draghjälp av medierna den senaste tiden vilket får effekter, men samtidigt är det uppenbart att Socialdemokraterna har stora problem med att mobilisera väljare vilket gynnar andra vänsterpartier.

Miljöpartiet går fram kraftigt i junimätningen och noteras nu för 13 procent - en statistiskt säkerställd förändring.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt