Här är storfavoriterna till partiledarjobbet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
igt flera uppgiftslämnare i partiet har avgående infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd tydligt markerat att hon är en kandidat och hon ska redan ha flera personer som kampanjar internt.
Foto: Cornelia Nordström

Den ena ersätter Fredrik Reinfeldt redan i dag.

Den andra vill göra det i morgon.

Här är storfavoriterna till partiledarjobbet för Moderaterna - enligt 568 M-politiker i hela landet.

Klockan tio på onsdagen tar talmannen Per Westerberg emot Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra. Avgående statsministern och partiledaren Fredrik Reinfeldt skickar henne som ersättare när talmannen vill sondera terrängen för att försöka hitta en regeringsbildare efter söndagens val.

Därmed inte sagt att hon är den som tar över efter Fredrik Reinfeldt till våren, när han lämnar partiledarposten.

Enligt flera uppgiftslämnare i partiet har avgående infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd tydligt markerat att hon är en kandidat och hon ska redan ha flera personer som kampanjar internt.

"Har en valberedningen"

Partisekreteraren Kent Persson hävdar att det ännu inte finns några klara kandidater.

-  Vi har en valberedning som nu i lugn och ro ska lyssna in länsförbunden och ta fram lämpliga kandidater för att leda partiet in mot nästa val 2018.

Expressen skickade under gårdagen ut en enkät till förtroendevalda moderater i hela landet, där de fick besvara frågan om vem de vill se som nästa partiordförande. De fick välja mellan tolv ledande företrädare i partiet.

Överlägsen storfavorit blev Catharina Elmsäter-Svärd, enligt undersökningen. Tvåa blev partiets gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra. 

"Kräver en annan sorts ledarskap"

M-politikerna fick också besvara frågan: "Om valet står mellan Catharina Elmsäter-Svärd och Anna Kinberg Batra - vem föredrar du?"

Catharina Elmsäter-Svärd fick då stöd av 65 procent av de svarande mot 35 procent för Anna Kinberg Batra. 

Riksdagsledamoten Annicka Engblom hör till dem som menar att det står mellan just de båda.

– Jag har två personer som jag tycker har de egenskaper vi behöver. Den ena är vår gruppledare Anna Kinberg Batra och den andra är Catharina Elmsäter Swärd. Jag tror det är stor sannolikhet att det blir någon av dem, säger Annicka Engblom till Expressens reporter Åsa Asplid.

– Att leda ett infrastrukturdepartement kräver sitt ledarskap, att få ihop alliansen inne i riksdagen kräver en annan sorts ledaregenskap.


Det talar för och emot toppkandidaterna: 


ANNA KINBERG BATRA

Talar för: Precis som Fredrik Reinfeldt har hon en examen som civilekonom. Hon är dessutom gruppledare för partiet i riksdagen, vilket även Fredrik Reinfeldt var när han utsågs till partiledare. Har sedan tiden som ordförande i EU-nämnden många internationella kontakter. Anses efter sin tid som den första kvinnliga MUF-ordföranden i Stockholm ha starkt stöd i ungdomsförbundet. 

Talar emot: Hon är inte lika utåtriktad och social som sin motkandidat. Beskrivs som en "framtida finansminister" och inte en framtida statsminister. 1998 uttalade hon i sin personvalskampanj till riksdagen att "stockholmare är smartare än lantisar" - ett uttalande som förföljer henne än i dag, trots att hon flera gånger bett om ursäkt. 


CATHARINA ELMSÄTER-SVÄRD

Talar för: Har suttit i regeringen och vet vad det innebär. Beskrivs som "extremt social" och utåtriktad. Bakgrunden som hotellchef för stadshotellet i Södertälje anses vara en merit i ett parti där företagande står i centrum. Under åren 2008-2010 var hon finanslandstingsråd i Stockholm och därmed ansvarig för en verksamhet som omsätter över 80 miljarder kronor om året och som har 40 000 anställda. 

Talar mot: Som statsråd har hon ett stort ansvar för att Moderaterna inte lyckades bättre i valet. Saknar akademisk bakgrund. Har inte heller gjort mycket väsen av sig som infrastrukturminister. Har dessutom retat upp många i partiet genom att tydligt markera att hon vill bli ny partiledare.Fem M-röster om Anna Kinberg Batra

"Anna är väl förankrad i Riksdagsgruppen och har ett stort förtroende i denna grupp."

"En duktig framåt kvinna med goda kunskaper."

"Jag är från landet och jag förlåter aldrig hennes uttalade att Stockholmare är klokare än lantisar."

"Hon är duktig, begåvad, kunnig, orädd och tillräckligt erfaren för att klara att fortsätta moderaternas utveckling."

"Anna är mycket kunnig och starkt förankrad i partiet."


Fem M-röster om Catharina Elmsäter-Svärd

"Har en bra framtoning och uttrycker sig på ett lättförståeligt sätt och har klara och tydliga uttalanden."

"Folklig framtoning, har ett Sverigeperspektiv istället för Stockholmsfokus, mkt populär hos kommunalråden, lättillgänglig och öppen."

"Erfaren, kunnig, medial, väl förankrad, varit såväl minister som landstingsråd, kommunpolitiker och riksdagsledamot och dessutom väl förankrad i dagligt partiarbete som länsordförande i Stockholms län."

"Mycket kunnig samt bra förhandlare med glimten i ögat."

"Hon har en vinnande personlighet, och ger ett förtroendeingivande intryck, samt är kunnig debattör."

Så gjorde vi

Expressen kontaktade vid 10-tiden på tisdagen, via e-post, 3864 personer som mellan 2006-2014 varit förtroendevalda för Moderaterna i kommuner, landsting och riksdag. Av 679 svarande uppgav 568 att de har förtroendeuppdrag för Moderaterna. Dessa fick frågan: "Vem av nedanstående vill du helst se som nästa partiordförande för Moderaterna?"