Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är regeringens svek mot snusarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I valrörelsen lovade Magdalena Andersson att skatten på cigaretter och snus skulle höjas lika mycket - men nu höjer regeringen skatten på snus dubbelt så mycket som på cigaretter.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Här är regeringens svek mot snusarna.

I valrörelsen lovade Magdalena Andersson att skatten på cigaretter och snus skulle höjas lika mycket - men nu höjer regeringen skatten på snus dubbelt så mycket som på cigaretter.

– Gud vad sjukt! Det är urbota dumt, säger EU-parlamentarikern och snuskämpen Christofer Fjellner.

När Magdalena Andersson i valrörelsen presenterade Socialdemokraternas intäkter till sin skuggbudget kritiserade man alliansregeringen för att den ville höja skatten på snus mer än på cigaretter.

– Vi har inte sett någon forskningsrapport om att snus är farligare än tobak. Vi accepterar regeringens intäkter men tycker att man ska ha samma relation för beskattning för snus och tobak. Annars finns det en risk att personer går från snus till rökning. Ur ett hälsoperspektiv är det inte gynnsamt, sade Magdalena Andersson.

Men nu när hon är finansminister sviker hon snusarna.

I ett pressmeddelande från regeringen skriver man att skatten på snus höjs med dubbelt så mycket som på cigaretter.

"Punktskatten på cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak och tuggtobak höjs med ca 6 procent och punktskatten på snus höjs med ca 12 procent", skriver regeringen på sin hemsida.

Snusskatten får stark kritik

Höjningen kommer att innebära att en dosa portionssnus ökar från i snitt 43 kronor till 44,41 kronor. Ett paket om 19 cigaretter, i dag 55 kronor, kommer att i stället kosta 57,41 kronor.

Sveket får stark kritik från Christofer Fjellner (M), EU-parlamentariker som länge slagits för det svenska snuset.

– Gud vad sjukt! Det är urbota dumt. Det är kass folkhälso- och skattepolitik. Har det undgått dem att cigaretter dödar, men att snus bara är dåligt? Att då påskina att man förstår det under valrörelsen, men sedan blunda för det när man kommer till makten, det är ohederligt, säger han.

Den svenska snustillverkaren Swedish Match är inne på samma linje.

"En halvering av höjningen"

– Jag är något överraskad. Det är i grunden olyckligt att gynna den skadliga cigaretten och de multinationella cigarettbolagen före det svenska snuset, som har bidragit till att svenska män har den lägsta cigarettkonsumtionen i EU, liksom den lägsta förekomsten av tobaksrelaterade skador, säger Patrik Hildingsson, informationschef Swedish Match.

Expressen har sökt finansminister Magdalena Andersson, men hon sitter upptagen i möten, meddelar hennes pressekreterare. I stället är det riksdagsledamoten Fredrik Olovsson, ordförande i finansutskottet,, som kommenterar sveket.

Det första han påpekar är att regeringens höjning på 12 procent är betydligt mindre än den som alliansen föreslår på 22 procent.

– Jämfört med det som Moderaterna föreslog är det en halvering av höjningen. Sedan behöver vi pengarna. Vi lånar tio miljoner i timmen i Sverige i dag. Det är stora underskott i de offentliga finanserna. Ska vi få loss resurser till satsningar på jobb och välfärd, då behöver vi de här pengarna, säger Fredrik Olovsson.

Regeringen räknar med att de höjda skatterna på tobak ska öka intäkterna med ungefär 900 miljoner kronor nästa år.


Missa inga nyheter om politik – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Priserna på snus - skillnad i parentes

Priser 2014 och 2015

General Lös 42g

54:- 57:- (+3)

Ettan lös  42g

54:- 57:- (+3)

Grov lös 42g

54:- 57:- (+3)

General portion 24g

46:- 48:- (+2)

Ettan portion 24g

46:- 48:- (+2)

Göteborgs Rapé portion 21,6g

46:- 48:- (+2)