I valrörelsen lovade Magdalena Andersson att skatten på cigaretter och snus skulle höjas lika mycket - men nu höjer regeringen skatten på snus dubbelt så mycket som på cigaretter. Foto: Lisa Mattisson Exp
I valrörelsen lovade Magdalena Andersson att skatten på cigaretter och snus skulle höjas lika mycket - men nu höjer regeringen skatten på snus dubbelt så mycket som på cigaretter. Foto: Lisa Mattisson Exp

Här är regeringens svek mot snusarna

Publicerad

Här är regeringens svek mot snusarna.

I valrörelsen lovade Magdalena Andersson att skatten på cigaretter och snus skulle höjas lika mycket - men nu höjer regeringen skatten på snus dubbelt så mycket som på cigaretter.

– Gud vad sjukt! Det är urbota dumt, säger EU-parlamentarikern och snuskämpen Christofer Fjellner.

När Magdalena Andersson i valrörelsen presenterade Socialdemokraternas intäkter till sin skuggbudget kritiserade man alliansregeringen för att den ville höja skatten på snus mer än på cigaretter.

– Vi har inte sett någon forskningsrapport om att snus är farligare än tobak. Vi accepterar regeringens intäkter men tycker att man ska ha samma relation för beskattning för snus och tobak. Annars finns det en risk att personer går från snus till rökning. Ur ett hälsoperspektiv är det inte gynnsamt, sade Magdalena Andersson.

Men nu när hon är finansminister sviker hon snusarna.

I ett pressmeddelande från regeringen skriver man att skatten på snus höjs med dubbelt så mycket som på cigaretter.

"Punktskatten på cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak och tuggtobak höjs med ca 6 procent och punktskatten på snus höjs med ca 12 procent", skriver regeringen på sin hemsida.

Snusskatten får stark kritik

Höjningen kommer att innebära att en dosa portionssnus ökar från i snitt 43 kronor till 44,41 kronor. Ett paket om 19 cigaretter, i dag 55 kronor, kommer att i stället kosta 57,41 kronor.

Sveket får stark kritik från Christofer Fjellner (M), EU-parlamentariker som länge slagits för det svenska snuset.

– Gud vad sjukt! Det är urbota dumt. Det är kass folkhälso- och skattepolitik. Har det undgått dem att cigaretter dödar, men att snus bara är dåligt? Att då påskina att man förstår det under valrörelsen, men sedan blunda för det när man kommer till makten, det är ohederligt, säger han.

Den svenska snustillverkaren Swedish Match är inne på samma linje.

"En halvering av höjningen"

– Jag är något överraskad. Det är i grunden olyckligt att gynna den skadliga cigaretten och de multinationella cigarettbolagen före det svenska snuset, som har bidragit till att svenska män har den lägsta cigarettkonsumtionen i EU, liksom den lägsta förekomsten av tobaksrelaterade skador, säger Patrik Hildingsson, informationschef Swedish Match.

Expressen har sökt finansminister Magdalena Andersson, men hon sitter upptagen i möten, meddelar hennes pressekreterare. I stället är det riksdagsledamoten Fredrik Olovsson, ordförande i finansutskottet,, som kommenterar sveket.

Det första han påpekar är att regeringens höjning på 12 procent är betydligt mindre än den som alliansen föreslår på 22 procent.

– Jämfört med det som Moderaterna föreslog är det en halvering av höjningen. Sedan behöver vi pengarna. Vi lånar tio miljoner i timmen i Sverige i dag. Det är stora underskott i de offentliga finanserna. Ska vi få loss resurser till satsningar på jobb och välfärd, då behöver vi de här pengarna, säger Fredrik Olovsson.

Regeringen räknar med att de höjda skatterna på tobak ska öka intäkterna med ungefär 900 miljoner kronor nästa år.

 

Missa inga nyheter om politik – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt