Här är rasismen
som SD vill dölja

Här är rasismen som Sverigedemokraterna ville dölja för väljarna.

18 SD-kandidater i valet har på två veckor avgått eller sparkats ut av partiledningen.

Sammanlagt har 27 SD-politiker tvingats avgå efter Expressens avslöjanden om anonymt näthat.

Nu visar Expressen TV den specialproducerade webb-tv-dokumentären om skandalen.

Expressens grävgrupp har tillsammans med Researchgruppen granskat SD-politikerna som skriver anonymt på hatsajter som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat.

Med uppgifter från kommentatorstjänsten Disqus, kartläggningar i offentliga register och en grundlig genomgång av 70 000 artikelkommentarer – lyckades Expressens reportrar David Baas och Christian Holmén spåra en lång rad kandidater som under falsk identitet för fram rasistiska åsikter – långt ifrån Sverigedemokraternas officiella nolltolerans mot rasism.

En av dem var en av Jimmie Åkessons närmaste män – riksdagskandidaten, topptjänstemannen på SD:s riksdagskansli och ordföranden för SD Stockholms stad, Christoffer Dulny, som bland annat anonymt på nätet hävdat att "araber har våldsammare gener" och att "invandrare är absolut värst på att ljuga".

Dulny hoppade av

Dulny valde att hoppa av sina kandidaturer och förtroendeuppdrag i partiet.

Men han är långt i från den ende sverigedemokraten som näthatat anonymt.

I torsdags gav SD:s presschef Martin Kinnunen beskedet att nummer 16, 17 och 18 i Expressens granskning –  Qin Svantesson, Västerås, Björn Lundin, Ale och Paul Borstam, Vetlanda - nu tvingas lämna sina uppdrag under hot om uteslutning.

– Om de inte avsäger sig sina uppdrag kommer det att tas upp av partistyrelsen, sa Kinnunen.

27 SD-politiker har avgått

Sammanlagt har 27 SD-politiker avgått sedan Expressen inledde granskningen av näthatet för snart ett år sedan tillsammans med Researchgruppen.

– David Baas och Christian Holméns konfrontationer med SD-politikerna och våra avslöjanden om näthatet satte stor prägel på valveckan och tv-dokumentären fångar helheten i den stora granskningen som visade vad dessa SD-politiker egentligen tycker, säger redaktionschefen Magnus Alselind, som leder Expressens nyhetsarbete.

– SD portade Expressen från ackrediteringar till sin valvaka som en följd av dessa avslöjanden som nu blir dokumentär. Tack vare hjälp från Aftonbladet, SVT och många andra medieföretag kunde vi ändå bevaka valkvällen inne i den SD-hyrda lokalen och vi kommer fortsätta vår SD-granskning, säger Magnus Alselind.