Här är rasismen
som SD vill dölja

Publicerad

Här är rasismen som Sverigedemokraterna ville dölja för väljarna.

18 SD-kandidater i valet har på två veckor avgått eller sparkats ut av partiledningen.

Sammanlagt har 27 SD-politiker tvingats avgå efter Expressens avslöjanden om anonymt näthat.

Nu visar Expressen TV den specialproducerade webb-tv-dokumentären om skandalen.

Expressens grävgrupp har tillsammans med Researchgruppen granskat SD-politikerna som skriver anonymt på hatsajter som Avpixlat, Fria Tider och Exponerat.

Med uppgifter från kommentatorstjänsten Disqus, kartläggningar i offentliga register och en grundlig genomgång av 70 000 artikelkommentarer – lyckades Expressens reportrar David Baas och Christian Holmén spåra en lång rad kandidater som under falsk identitet för fram rasistiska åsikter – långt ifrån Sverigedemokraternas officiella nolltolerans mot rasism.

En av dem var en av Jimmie Åkessons närmaste män – riksdagskandidaten, topptjänstemannen på SD:s riksdagskansli och ordföranden för SD Stockholms stad, Christoffer Dulny, som bland annat anonymt på nätet hävdat att "araber har våldsammare gener" och att "invandrare är absolut värst på att ljuga".

Dulny hoppade av

Dulny valde att hoppa av sina kandidaturer och förtroendeuppdrag i partiet.

Men han är långt i från den ende sverigedemokraten som näthatat anonymt.

I torsdags gav SD:s presschef Martin Kinnunen beskedet att nummer 16, 17 och 18 i Expressens granskning – Qin Svantesson, Västerås, Björn Lundin, Ale och Paul Borstam, Vetlanda - nu tvingas lämna sina uppdrag under hot om uteslutning.

– Om de inte avsäger sig sina uppdrag kommer det att tas upp av partistyrelsen, sa Kinnunen.

27 SD-politiker har avgått

Sammanlagt har 27 SD-politiker avgått sedan Expressen inledde granskningen av näthatet för snart ett år sedan tillsammans med Researchgruppen.

– David Baas och Christian Holméns konfrontationer med SD-politikerna och våra avslöjanden om näthatet satte stor prägel på valveckan och tv-dokumentären fångar helheten i den stora granskningen som visade vad dessa SD-politiker egentligen tycker, säger redaktionschefen Magnus Alselind, som leder Expressens nyhetsarbete.

– SD portade Expressen från ackrediteringar till sin valvaka som en följd av dessa avslöjanden som nu blir dokumentär. Tack vare hjälp från Aftonbladet, SVT och många andra medieföretag kunde vi ändå bevaka valkvällen inne i den SD-hyrda lokalen och vi kommer fortsätta vår SD-granskning, säger Magnus Alselind.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt