Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är felstegen som de helst vill glömma

Nya civilministern Ardalan Shekarabi, S, var fram till 2005 ordförande i SSU, men tvingades bort från posten efter flera skandaler. 2004 avslöjade Upsala Nya Tidning att Shekarabi slussat pengar från en intern fond till hans personvalskampanj. Pengarna sattes in på ett hemligt konto och användes bland annat till taxiresor, alkohol och kontantuttag.
Foto: Patrik C Österberg/All Over Pre
Infrastrukturminister Anna Johansson, S, pekades ut som en av de ansvariga när Uppdrag granskning förra året avslöjade brister i den ekonomiska kontrollen i samband en fastighetsmässa i Cannes.
Foto: Suvad Mrkonjic
Morgan Johansson, S, nybliven justitieminister, uttalade sig som folkhälso- och socialtjänstminister 2005 om apatiska flyktingbarn. Han fick stark kritik från S dåvarande samarbetspartier för att han misstänkliggjorde barnens föräldrar.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Miljöpartiets Mehmet Kaplan, som nu blivit bostads- och stadsutvecklingsminister, var så sent som i somras i blåsväder efter att han vid ett seminarium i Almedalen uttalat sig överslätande om Syrien-krigare. Kaplan liknade de som reser för att kriga i Syrien med frivilliga som deltog i finska vinterkriget. Kaplan backade sedan från uttalandet i en intervju med finska Hufvudstadsbladet.
Foto: Cornelia Nordström

Cannabis, kvittoskandal och svarta pengar.

Och en minister med ansvar för polisen – som är dömd för brott.

Trots omfattande bakgrundskontroller kommer nu flera nya skandalavslöjanden i Expressens granskning under dagen.

Framtidsministern erkänner att hon betalade svart eftersom det var för krångligt att betala vitt.

De nya ministrarna har genomgått omfattande bakgrundskontroller.Trots det har flera av de nyblivna ministrarna både begått brott och varit i blåsväder förr.

Inrikesminister Anders Ygeman blir ansvarig minister för polisväsendet bland annat. Själv har han en gång dömts för ett brott.

– Jag har dömts en gång för länge, länge sen för att ha varit med i en aktion mot just Bromma flygplats. Jag var SSU-aktiv och var ute där och tältade. Jag frikändes i tingsrätten och dömdes till dagsböter i hovrätten, säger han.

Kristina Persson, S, minister för strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete, avslöjade att hon betalt svart för både städning och barnvakt.

– Ja men det var länge sedan nu. Det var några gånger, städning under 70-talet och 80-talet. Barnvakt och så. Det var mindre belopp. Det var så länge sedan så jag minns inte, säger hon när hon får frågan av Expressen.

– I dag är det helt andra regler som gäller. Jag skulle inte ha en tanke på att göra det i dag.

Hur då andra regler? Man får väl fortfarande inte köpa svarta tjänster.

– Nä, men det är ganska enkelt i dag. Det finns en massa vita städfirmor. Det fanns inte då.

Så det var bristen på vita tjänster som gjorde att du köpte svarta tjänster?

– Ja, det kan man säga. Jag gjorde faktiskt ett försök och det var väldigt komplicerat.

Helene Hellmark Knutsson, högre utbildnings och forskningsminister, erkänner för Expressen att hon jobbat svart.

– Ja det har jag. När jag jobbade på restaurang för väldigt länge sedan fick jag svart lön. Jag slutade väldigt snabbt efter det kan jag säga.

Miljöpartiets Per Bolund, finansmarknadsminister, berättade för Expressen att han har rökt marijuana och kört för fort. Även kulturministern Alice Bah Kuhnke, MP, har rökt cannabis och kört för fort.

– En gång har jag rökt marijuana, säger hon till Expressen och bekräftar att hon har åkt fast för fortkörning två gånger, vilket ena gången ledde till att hon blev av med körkortet.

"Gör sig till tolk för fördomar"

Morgan Johansson, S, nybliven justitieminister, uttalade sig som folkhälso- och socialtjänstminister 2005 om apatiska flyktingbarn, där han misstänkliggjorde barnens föräldrar. Uttalandena mötte skarp kritik från företrädare för Socialdemokraternas samarbetspartier.

– Han gör sig till tolk för fördomar, sa V-politikern Kalle Larsson då.

För Expressen berättar Morgan Johansson att han avslöjade sina skelett i garderoben för Löfven, när han erbjöds ministerposten.

– Jag har två fortkörningar, en 1997 och en i januari 2014. Det är de förseelser jag har. Jag tog upp de två sakerna med Stefan Löfven, säger han.

Nya civilministern Ardalan Shekarabi, S, var fram till 2005 ordförande i SSU, men tvingades bort från posten efter flera skandaler. 2004 avslöjade Upsala Nya Tidning att Shekarabi slussat pengar från en intern fond till hans personvalskampanj. Pengarna sattes in på ett hemligt konto och användes bland annat till taxiresor, alkohol och kontantuttag.

Lunchkvitto som var ett damplagg

Infrastrukturminister Anna Johansson, S, pekades ut som en av de ansvariga när Uppdrag granskning förra året avslöjade brister i den ekonomiska kontrollen i samband en fastighetsmässa i Cannes.

I reportaget framgick att Anna Johansson attesterat ett felaktigt kvitto åt Bertil Rignäs, vd i det allmännyttiga Bostadsbolaget. En lunchnota på 60 euro visade sig vid närmare kontroll vara ett svart damplagg i storlek 40.

Anna Johansson, som hade ansvaret att kontrollera kvittot, försvarade sig med att hon inte undersökt detaljer.

– Jag förstår att man tycker att det varit slarvigt och att man inte haft tillräcklig koll, säger Anna Johansson i en Expressen/GT.

I samband fastighetsmässan i Cannes hade kommunen också lagt närmare en halv miljon kronor på "öppen bar" på lyxhotellet Carlton. Bertil Rignäs fick senare sparken.

– Jag har följt de rutiner som fanns. De har uppenbarligen inte varit tillräckliga för att upptäcka felaktigheter. Det har skett ett slarv från vd:n och som har bekräftats av den utredningen som gjordes, säger Anna Johansson nu.

Hur kommer det här påverka dig som statsråd?

– Jag har följt de rutiner som har funnits i bolaget. Det är inte så att jag har hanterat det här ovanligt slarvigt.

Hon erkänner också att hon missat att betala tv-licensern för fem år sedan. På frågan om hon har några skelett i garderoben svara Anna Johansson:

– Jag har haft en betalningsanmärkning för fyra eller fem år sedan och att jag missade att deklarera förra året. Jag var helt säker på att jag hade sms-deklarerat men så kom det aldrig något slutligt skattebsekd. Så jag fick förseningsavgift på tusen kronor.

Frisk med handikapptillstånd

Högre utbildning- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, S, kritiserades 2004 av De Handikappades Riksförbund sedan Dagens Nyheter avslöjat att hon fått parkeringstillstånd för rörelsehindrade, trots att hon inte var det. Hellmark Knutsson, då kommunalråd i Sundbyberg, uppgav att det var en säkerhetsansvarig på kommunen som gjort bedömningen att hon behöver tillståndet av säkerhetsskäl. Hon sade dock att det inte funnits några hot mot henne den senaste tiden.

Nils Duwähl på De handikappades riksförbund var kritisk:

– Det strider mot alla regler. Både de lokala och dem som gäller nationellt. Att man ska ockupera en p-plats för rörelsehindrade på grund av detta. Det låter väldigt befängt och märkligt, säger Nils Duwähl.

Sundbyberg kommuns säkerhetsstrateg uppgav att det handlade om att undvika ett så kallat "trottoarmoment", att genom handikapplatsen komma så nära färdmålet som möjligt utan onödiga promenadsträckor.

Åsa Romson erkände på Lejonbacken att hon i sin ungdom ett antal gånger testat droger.

Har du någon gång använt olagliga droger?

– Jag har testat cannabis och hasch i ungdomen, framförallt på resor utomlands, säger hon.

Även biståndsminister Isabella Lövin, MP, har tagit droger.

– Olagliga? Jag vet inte. Jag kanske har testat marijuana någon gång i ungdomen men aldrig brukat det. säger hon.

Åsa Regnér. barn, äldre- och jämställdhetsminister, berättar att hon slarvat med kontrolluppgifter när hon hyrt in barnvakt.

– Jag har lämnat in kontrolluppgift för barnvakt och innan vi gjorde det så kan det vara så att vi betalade året innan mer än de här tusen kronorna som är gränsen för att lämna kontrolluppgift men annars har jag aldrig gjort det.

När du fick frågan inför ministerutnämningen om du har några skelett i garderoben - vad svarade du då?

– Då var det barnvaktsfrågan, möjligen har jag betalat mer än tusen kronor till en barnvakt utan att lämna kontrolluppgift.

Varför? 

– Därför att det inte alltid är så lätt att veta hur mycket det blir. Jag vet inte riktigt helt enkelt, det gjorde jag.

Liknande Syrien-krigare vid Finlandsfrivilliga

Miljöpartiets Mehmet Kaplan, som nu blivit bostads- och stadsutvecklingsminister, var så sent som i somras i blåsväder efter att han vid ett seminarium i Almedalen uttalat sig överslätande om Syrien-krigare. Kaplan liknade de som reser för att kriga i Syrien med frivilliga som deltog i finska vinterkriget. Kaplan backade sedan från uttalandet i en intervju med finska Hufvudstadsbladet.

Kaplan har även deltagit i Ship to Gaza och greps då av israelisk militär.

Expressen avslöjade i februari 2013 hur Sven-Erik Bucht, nybliven landsbygdsminister, har kampanjat mot alliansregeringen i svavelfrågan med hjälp av Svenskt näringsliv. 

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, kommer senast från uppdraget som förbundsordförande för fackförbundet Vision. I egenskap av ordförande valde hon att lägga den fristående förbundstidningen Vision under kommunikationsavdelningen och införde glesare utgivning. Beslutet mötte stark kritik från förbundsordföranden i andra för fack, bland annat på Expressens debattsida.