Gustav Fridolin hårt pressad om skolan

Gustav Fridolin i SVT:s partiledarutfrågning.

Miljöpartiets löfte om 10 000 kronor mer i plånboken för lärare ifrågasätts.

Gustav Fridolin, MP, pressades hårt i SVT:s studio om vallöftet i veckan - som i själva verket bara handlar om 2000 kronor från statligt håll.

Resten av pengarna beräknas komma från de kommunala löneförhandlingarna.

- Det är väl inte så att lärarnas avtalsrörelser avbryts för att vi går in med statliga medel, försvarade sig Fridolin efter sändningen.

Det var en pressad Gustav Fridolin som krävdes på svar om vad Miljöpartiet egentligen kan erbjuda svenska lärarkåren i löneökning.

MP vill höja lärarlönerna med 10 000 kronor i månaden under åtta år - enligt dem själva "deras största satsning inför valet" för att komma till bukt med en lärarkris som de menar lamslår utbildningsväsendet.

Anna Hedenmo pressade språkröret hårt kring siffrorna - och hävdade att pengarna, 3,7 miljarder kronor, som MP utlovat till satsningen bara räcker till en löneökning med 2 000 kronor i månaden.

Resten från avtal

Resten av pengarna ligger i avtalsrörelsen och hos kommunerna.

– Det finns ju en avtalsrörelse som är gjord. Det är ju inte så att lärarna kommer att sluta ha avtalsrörelser, sa Fridolin i studion.

Men de bestämmer väl inte Miljöpartiet över?

– Alla kommuner är väldigt tydliga med att man behöver höja lärarlönerna.

Fridolin upprepade gång på gång att staten måste ta ett ansvar eftersom lönerna halkat efter under flera år.

Efter SVT:s utfrågning Gustav Fridolin, MP, ställer Expressen.se frågan om förslaget inte är att vilseleda tittarna.

- Nej, verkligen inte. Det är att se till att man går in med statliga pengar för att gå i gång lärarlönehöjningarna.  Vi lägger mer än någon annan, vi lägger för att man ska kunna få upp lönerna och det innebär att följer lönerna avtalsrörelsen så har man 10 000 inom åtta till tio år.

Avbryts inte

Men resten ska ju avtalas fram. Det här är inga pengar som ni kan lova?

- Men det är väl inte så att lärarnas avtalsrörelser avbryts för att vi går in med statliga medel. Det här är ett steg för att se till att lönerna kommer upp. Och efter den här intervjun tror jag inte någon kan ifrågasätta dels vad som är vårt förslag. Det har blivit väldigt tydligt. Det är också en uppmuntran för det förslaget från lärarnas fackliga organisationer. Dels hur det ska utformas, det har ju också blivit väldigt tydligt.

"Lämnar en del att önska"

Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet är försiktig i sin kritik mot Miljöpartiets sätt att presentera löftet om lärarlönerna.

– Miljöpartiets lärarlönesatsning är den enskilt största av samtliga partier, men det är klart att betalplanen lämnar en del övrigt att önska, säger hon till Expressen.

Hon menar att det i stället är glädjande att Miljöpartiet kommit fram med ett löfte om en löneökning - trots att finansieringen inte verkar vara helt solid.

– Det är väldigt viktigt att man har klart för sig att här måste samtliga parter dela på ansvaret - kommunerna får inte ligga på sofflocket och tro att staten ska göra jobbet. Jag tycker det är glädjande att partierna visar ambitioner, sedan lämnar avbetalningsplanen mycket att önska. De får räkna om och räkna rätt, säger Eva-Lis Sirén.

Fick kritik

Bland politikmotståndarna lät kritiken inte vänta på sig mot Fridolins finansiering.

Moderaternas Tomas Tobé, ordförande i utbildningsutskottet, säger via sin pressekreterare:

- Att höja lärares löner är viktigt och inget man slarvar med. MP:s löfte saknar både finansiering och trovärdighet.

Martin Ådahl, chefsekonom hos Centerpartiet, sågar också han Miljöpartiets löneförslag:

- De har inte finansiering till det här och det de lovar har de inte täckning för. De har inte ens finansiering till det lilla som de lovar i realiteten några tusen kronor på lång tid. Fridolin vill så gärna vara vän med alla lärare men då måste han inse att de kan faktiskt räkna på hans löften.

"Kanske ger dålig profil"

Statsvetaren Magnus Hagevi har svårt att överblicka vilka konsekvenser som siffermisslyckandet kan får för Gustav Fridolin - men menar att han kan riskera att sätta sig på dålig fot med lärare.

– Om det här ger Fridolin en dålig profil? Kanske. Det kan finnas det till en viss del, men det är bara en liten andel av hans gärning som partiledare, säger han.

Just väljargruppen som befinner sig inom läraryrket kan dock riskera att falla bort menar han.

– Men många som sympatiserar med Miljöpartiet är i första hand intresserade av andra frågor, säger Magnus Hagevi.