Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greenpeace: Är ett gigantiskt problem

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Kopparbaserade båtbottenfärger minskar bestånden i Östersjön.

Nu får Åsa Romson kritik från miljöorganisationer för att ha använt färgen. 

– Miljögifterna är ett gigantiskt problem, både historiskt och nu. Det bidrar till giftproblematiken som finns i Östersjön, säger Daniel Bengtsson på Greenpeace.

Expressen avslöjar i dag att den nya miljöministern och vice statsministern Åsa Romson har använt förbjuden giftfärg för att bottenmåla sin husbåt. Avslöjandet väcker reaktioner på flera håll och miljöorganisationer ser problem med användandet av kopparbaserade båtbottenfärger. 

– Det är problematiskt. Är det så att man använt ämnen som är förbjudna är det inte bra så klart. Överhuvudtaget så är det bort med kopparbaserade färger som gäller och mer användande av bottentvättar, säger Mårten Wallberg vid Naturskyddsföreningen och fortsätter:

- De här färgerna bidrar till att förorena Östersjön.

På Greenpeace ser man problemet med den typen av färger som Romson målat sin husbåt med som mycket stort. 

"Minskar populationen"

– Miljögifterna är ett gigantiskt problem, både historiskt och nu. Det bidrar till giftproblematiken som finns i Östersjön. Vad det gör är att havslevande organismer får svårare att reproducera sig. Det minskar populationerna, säger Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig på Greenpeace.

Även båtbranschens riksförbund är kritiskt till användningen. 

– Gemene kan ju kanske inte ha kolla på vilka färger som just nu är tillåtna, men en miljöminister borde naturligtvis ha koll på det här, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat och lyfter även fram mekaniska metoder för hålla båtbotten ren. 

På Twitter har främst oppositionspolitiker och borgerliga debattörer reagerat. Bland annat skriver Richard Herrey en dikt på 140 tecken om avslöjandet: ” Det var en Åsa från stan. Som måla sin båt häromdan. Det blev som sig bör, både akter o för. Med en färg så att fiskarna dör.”.

Daniel Breitholtz, före detta Idol-domare och radiopratare, är även han kritisk till tilltaget och skriver på Twitter: "Åsa Romson målar båten med miljöfarlig färg. Smart. Vad näst? Föräldraföreningen mot narkotika röker Spice lite på helgen bara?". 

Olof Holmer, vd:n för kemisk-tekniska leverantörförbundet, vill nyansera diskussionen genom att skriva om problemet med att hålla båtbottnar rena: "Det ÄR svårt med större båtar om man inte har nått påväxtskydd alls. Koppar är det minst dåliga vi kommit på hittills". 

Åsa Romson har bett om ursäkt efter Expressens avslöjande.