Glädjesiffror för Stefan Löfven i undersökning

Hur stort förtroende har du för partiledarna?
Frågan: Vilket parti har du störst förtroende för när det gäller?
Frågan: Vilket parti har du störst förtroende för när det gäller?
Frågan: Vilket parti har du störst förtroende för när det gäller?
Frågan: Vilket parti har du störst förtroende för när det gäller?
Frågan: Vilket parti har du störst förtroende för när det gäller?
1 / 7

Stefan Löfven vinner allt mer mark hos väljarna. På frågan om vem som blir bäst statsminister i höst svarar 46 procent Socialdemokraternas ledare.

Fredrik Reinfeldts förtroendesiffra rasar till 34 procent.

- Den här typen av gap mellan opposition och regering har inte tidigare kunnat täppas till på så kort tid, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Tiden börjar bli knapp. Den 14 september är det val och sommaren ser ut att bli en trevlig historia för Stefan Löfven. Demoskops senaste förtroendemätning ger S-ledaren ett rejält försprång gentemot Fredrik Reinfeldt.

– Oppositionen har vinden i ryggen och har haft så länge. Statsministern har inte lyckats skapa några uppvindar för sin egen position eller sin egen regering, säger statsvetaren Marie Demker.

Försprånget växer

På frågan om vem som skulle leda landet bäst svarar 34 procent Fredrik Reinfeldt, medan 46 procent svarar Löfven. Ett avstånd som i april var 3 procentenheter har nu växt till hela 12 procentenheter.

När Expressen träffar Reinfeldt på tisdagen efter att Löfven lovat att sänka pensionsskatten med fyra miljarder kronor säger han att han inte tänker låta sig drabbas av valfeber.

– Jag tänker vara långsiktig och ansvarstagande i mitt sätt att sköta Sverige. Jag tror att det är många i det här landet som minns hur det har varit att leva när Sverige inte hade ordning på sin ekonomi, när vi åkte ner i diket med hög inflation och höga räntor. Det är där man hamnar om man resonerar som Stefan Löfven har gjort i dag, säger Fredrik Reinfeldt.

I de sakfrågor som Moderaterna lyfter fram; jobb och sysselsättning och svensk ekonomi, anser väljarna att de är mindre viktiga jämfört med i mätningen i april. Miljö och klimat liksom jämställdhet är däremot mer viktiga nu. Trots detta fokuserar mycket av regeringens retorik fortfarande på de gamla hjärtefrågorna.

– Jag vill vara säker på att Sverige möter nästa lågkonjunktur med låga skulder och med ett överskott i offentliga finanser. Då kan vi säkra efterfrågan och säkra jobben, säger Fredrik Reinfeldt.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson är inne på samma linje.

– Vi ska genom hela valrörelsen fokusera på jobben, ekonomin och skolan. Det är genom att fokusera på valets viktigaste frågor och ge svar på väljarnas frågor som vi vinner förtroende. Framåt hösten kommer väljarna även kräva besked på vem man vill genomföra sin politik med och då är oppositionen svarslös eftersom de är så splittrade.

Kan bli en treklöver

Marie Demker tror emellertid inte att Reinfeldt har möjlighet att vända underläget till vinst i valet.

– Vi är alla visa av erfarenheten och därmed försiktiga, men den här typen av gap mellan opposition och regering har inte tidigare kunnat täppas till på så kort tid. Och även om Moderaterna skulle få lite bättre skjuts så måste Reinfeldt ha hela alliansen med sig i en vändning annars är risken att alliansen går från fyrklöver till treklöver.

"Polarisering mellan blocken"

I oppositionen syns också ett rejält förtroenderyck för Gustav Fridolin, MP. Han får i den senaste mätningen ett högre snittförtroende än Fredrik Reinfeldt. Även Åsa Romson, MP, och Jonas Sjöstedt, V, knatar uppåt.

– Det man framför allt ser är en polarisering mellan blocken. Reinfeldt backar bland rödgröna väljare medan han får fortsatt högt förtroende av de egna väljarna. Likadant är det för Löfven som plockar röster bland de egna men tappar bland alliansväljare, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Men trots att Stefan Löfven drar ifrån menar Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin att valet är långt ifrån avgjort.

– Vill man ha Stefan Löfven som statsminister måste man rösta på Socialdemokraterna, säger hon.

Så här gick undersökningen till

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Undersökningsperiod: 17-23 juni 2014.

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade internetpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1278.

Vägning: För att justera even- tuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste riksdagsval.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.