Går emot Reinfeldt
i försvarsfrågan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.
Foto: Lisa Mattisson Exp

VISBY. Göran Hägglund anklagar i kväll både statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven för att vara ansvarslösa, kan Expressen avslöja.

Attacken kommer under hans Almedalstal och handlar om Nato:

– Det är oansvarigt att inte vilja titta på detta.

KD-ledaren säger samtidigt att det svenska försvaret i dag inte har förmåga att skydda landet och folket om en stormakt skulle attackera.

Göran Hägglund vill att Kristdemokraterna ska framstå som det mest försvarsvänliga partiet - och som ett led i detta kommer han med det nya Natoutspelet på Almedalsscenen i Visby i kväll.

Så sent som i januari i år - under Folk och försvars rikskonferens i Sälen - försökte statsminister Fredrik Reinfeldt undvika Nato-diskussionen genom att konstatera:

–Ett Nato-medlemskap är inte aktuellt eftersom det inte finns något brett stöd för detta i riksdagen.

Samma budskap har även hans partikamrat, försvarsministern Karin Enström, försökt trumma in - trots att Moderaterna egentligen vill gå med i Nato.

Men nu utmanar KD-ledaren:

–Jag vill inte vara färdig med den här frågan utan vill kunna föra det här resonemanget, säger Göran Hägglund.

Kristdemokraterna vill att det snabbt tillsätts en bred parlamentarisk utredning om vad ett Nato-medlemskap skulle innebära - ett utspel som kom redan under försvarskonferensen i Sälen, men som möttes av kalla handen från både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.

– Det är oansvarigt att inte vilka utreda, konstaterar Göran Hägglund i kväll.

Varför är det viktigt för dig att lyfta Natofrågan?

– Därför att vi befinner oss i en situation där vi kan se att vi lever i en mer osäker värld, där hoten mot vår del av världen ökar. Ryssland övar väldigt kraftigt i vår närhet. Om vi förra året tyckte att läget var oroande, så får man säga att det hänt snabbare och värre saker än vi kunde föreställa oss.

– För varje regering är förmågan att skydda land och folk en av de mest primära uppgifterna. Men vi vet att om en stormakt skulle vilja ge sig på Sverige så har vi själva inte kapaciteten att kunna värna oss. Vi måste titta på alternativa vägar för att kunna skydda vårt land och vårt folk.

Är Kristdemokraterna det mest försvarsvänliga partiet i dag?

– Kristdemokraterna är ett parti som är angeläget om att vi har ett trovärdigt försvar.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna är emot Nato-medlemskap och vill inte heller utreda frågan.

– Vi säger tydligt nej till det, konstaterar Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist.

FAKTA

Som en följd av bland annat händelserna i Ukraina finns ett förslag att utreda fördelar och nackdelar med ett svenskt medlemskap i Nato. Tycker du att det är en bra eller dålig idé att utreda frågan?

Mycket bra: 23 procent

Ganska bra: 27 procent

Varken bra eller dålig: 14 procent

Ganska dålig: 9 procent

Mycket dålig: 11 procent

Vet ej: 15 procent

FAKTA

Varannan svensk anser att det är en bra idé att utreda frågan om Nato-medlemskap.

Det visar en ny undersökning från Novus som Expressen kan publicera i dag.

Undersökningen utfördes i april i år av opinionsinstitutet Novus på uppdrag av Kristdemokraterna. Totalt svarade 1019 svenskar på frågan: "Som en följd av bland annat händelserna i Ukraina finns ett förslag att utreda fördelar och nackdelar med ett svenskt medlemskap i Nato. Tycker du att det är en bra eller dålig idé att utreda frågan?"

Fler män (55 procent) än kvinnor (47 procent) tycker att det är en bra idé att utreda frågan. Det är också tydligt att de äldre är mer negativa än yngre.

Undersökningen visar dessutom att stockholmare är mer positiva än genomsnittet till att utreda frågan (61 procent), medan boende i Norrland är mindre positiva än genomsnittet (39 procent).

En majoritet av allianspartiernas väljare tycker att en Natoutredning är en bra idé (70 procent, vilket kan jämföras med de svaren från rödgröna sympatisörer (41 procent).

FAKTA

Så tycker riksdagspartierna om Natomedlemskap

Vänsterpartiet: Nej.

Socialdemokraterna: Nej.

Miljöpartiet: Nej.

Centerpartiet: Vill utreda frågan.

Folkpartiet: Ja.

Moderaterna: Ja.

Kristdemokraterna: Vill utreda frågan.

Sverigedemokraterna: Nej.