Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fridolins krav: Stoppa Vattenfalls planer

Gustav Fridolin tänker stoppa Vattenfalls expansionsplaner.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Han tänker stoppa Vattenfalls expansionsplaner.

I Ekots lördagsintervju är Gustav Fridolin starkt kritisk till det statliga bolagets vd Magnus Halls uttalanden om energipolitiken.

- Det är inte min uppgift att uttala avgångskrav, men jag förutsätter att Vattenfall följer de beslut som läggs fast av riksdag och regering, säger han till Ekot.

Det är ett drygt dygn sedan Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin presenterades som utbildningsminister i Stefan Löfvens regering.

Men när han intervjuades i Ekots lördagsintervju var det energipolitiken som stod i fokus - och de kompromisser Miljöpartiet tvingats göra i förhandlingarna med S.

Ett av MP:s mål är att all energi ska var förnybar senast år 2030. Men Stefan Löfven har inte velat slå fast någon tidsgräns.

- Regeringen har inte satt ett datum. Det är för att vi vill bjuda in till blocköverskridande samtal. Energipolitiken är sådan att även en majoritetsregering bör arbeta brett för att den ska fungera långsiktigt, säger Gustav Fridolin till Ekot.

Han är däremot bestämd på en punkt - statliga Vattenfall måste avbryta sina planer på att expandera sina kolgruvor i Tyskland och bolagets vd Magnus Hall är tvungen att följa regeringens beslut.

- Vattenfall är ett helstatligt bolag så deras uppgift avgörs av vilken politik som styr Sverige, säger Gustav Fridolin.

Magnus Hall uttalade sig tidigare i veckan kritiskt till den nya regeringens energipolitik i en intervju i Dagens Industri.

- Det är oklart vad den innehåller och det är rätt svepande ordalag. Det som skapar osäkerhet är inte bra. Och det här med att man ska ge sig på lönsamheten är inte heller bra - för då får vi mindre till investeringar, säger Magnus Hall till Di.