Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Fridolins kaxiga pik
- efter nya siffrorna

Publicerad

I eftermiddag anordnar Lärarnas Riksförbund en skoldebatt.

Samtidigt visar en ny undersökning från Lärarbarometern att Sveriges lärare har högre förtroende för Gustav Fridolin (MP) än för utbildningsminister Jan Björklund.

– Det är klart att det känns väldigt bra att ha lärarnas förtroende i ryggen. Det finns en skillnad mellan mig och Jan Björklund och det är att han inte har jobbat en enda dag som lärare själv, säger Gustav Fridolin.

I eftermiddag drabbar skolpolitiska talespersoner för samtliga riksdagspartier samman i en skoldebatt i aulan på Norra Latin i Stockholm.

Inför debatten, som anordnas av Lärarnas Riksförbund, har Lärarbarometern gjort en undersökning bland skolpersonal om vilken politiker som de har störst förtroende för inom skolan.

Undersökningen visar att Gustav Fridolin är den person som skolpersonal anser vara bäst lämpad som skolminister. Nästan 40 000 personer som arbetar som bland annat lärare, rektorer, fritidspedagoger och specialpedagoger inom skolan har svarat på frågorna.

39 procent av lärarna uppger i att de har störst förtroende för Gustav Fridolin. Detta går att jämföra med 16 procent av lärarna som uppger att de har störst för utbildningsminister Jan Björklund.

– Det är klart att det känns väldigt bra att ha lärarnas förtroende i ryggen. Det finns en skillnad mellan mig och Jan Björklund och det är att han inte har jobbat en enda dag som lärare själv. Vi har jobbat i Miljöpartiet för att visa att det som behövs i skolan är att varje elev behöver tid med sina lärare. Det får också gehör hos lärarkåren och det känns bra att ha med sig i en sådan här debatt, säger

Hur ser du på att ditt och Björklunds förtroende skiljer sig så mycket åt?

– Det är klart att det är något som jag hoppas att alla föräldrar får veta, att vårt förtroende ser så olika ut bland de som jobbar i skolan.

Vill du bli utbildningsminister?

– Jag vill väldigt gärna vara med och vända jobbutvecklingen i skolan. Jag har respekt för att det är något man får förhandla om med de partierna om vi får förtroende att bilda regering.

Är det ett ja?

– Det hade varit tramsigt av mig att inte erkänna att jag vill vara med att vända utvecklingen i skolan. Det är det jag vill jobba med.

Björklund: "Lättare att vara i opposition"

Jan Björklund kommenterar dagens debatt, och skillnaderna mellan honom och Fridolin, så här:

– Det är lättare att vara i opposition och lova allt till alla. Det finns ett starkt stöd för att förstatliga skolan bland Sveriges lärare, vilket nu blir den viktigaste skolfrågan, skriver Jan Björklund i ett sms till Expressen.

Bo Jansson, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund, är inte förvånad över att Fridolin och Björklund hamnar i topp.

– Tidningen Skolvärlden har gjort undersökningar tidigare som visat att det är just Jan Björklund och Gustav Fridolin som har störst förtroende bland våra medlemmar. Jan Björklund har fortfarande ett högt förtroende. men kombinerar man detta med partisympatier hamnar Gustav Fridolin högt, säger han.

Under dagens skoldebatt har 400 förstagångsväljare bjudits in till publiken. Tanken är att de ska få chans att ställa frågor till politikerna på scenen.

– Nu när det är valår ville vi ordna en debatt. Det är rätt att göra det under dagtid med fokus på eleverna, det kommer att vara många förstagångsväljare i publiken. De, precis som vi lärare, är direktberörda av vad politikerna beslutar om skolan, säger Bo Jansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt