Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FP:s vision: Busskort ska gälla i hela landet

"Anders Borg har inte fattat någonting", säger Marit Paulsen (FP).

Ett busskort som gäller i hela landet. Det är en av Folkpartiets framtidsvisioner för svensk landsbygd. Men Marit Paulsen vill att svenska regeringen gör mer.

– Anders Borg har inte fattat någonting. Finnarna har en mer aktiv och progressiv landsbygdspolitik än vad vi har, säger hon.

Under helgen hålls Landsbygdsriksdagen i Sandviken. Vartannat år samlas företrädare för den svenska landsbygden och diskuterar problem, lösningar och framtidsvisioner för landsbygden. Detta valår är intresset från politikerna högt. I Göranssons Arena hittadas bland andra Marit Paulsen (FP) som presenterade partiets visioner för landsbygden. De innebär bland annat högre kvar på kulturutbud, höjda resebidrag, bättre bredband och ett nationellt kollektivtrafikkort. Därutöver vill partiet ha ökade åtgärder för integration, mer tillgänglighet för kvinnojourer och en nationell livsmedelsstrategi för säkrare mat.

Finns det några kostnader för detta?

– Det gör det säkerligen. När det gäller kollektivtrafiken funderade jag nu på morgonen hur man ska kunna lösa det. Men det vi framförallt måste göra är att diskutera hur vi slätar ut gränser mellan kommuner och län. Idag är det för vassa gränser och det funkar inte på landsbygden.

Landsbygdsprogrammet har en kostnad om 36 miljarder kronor under en sjuårsperiod. I fjol dömdes det ut av Expertgruppen för studier i offentlig politik, ESO. Fungerar programmet anser du?

– Jag är ledsen men det har inte gått som jag och övriga i den liberala gruppen ville. Vi ville ha mer till teknik, innovation och forskning. Vi vill inte betala bönderna för vad de äger utan för vad de gör.

Du arbetar med jordbruksfrågor i Europaparlamentet. Vilka skillnader ser du mellan svensk jordbrukspolitik och övriga medlemsländer?

– Åh, snälla du. Vi är en udda fågel, längst ut på en flank där ingen annan finns. Därför att alla andra länder älskar den egna landsbygden som är en oerhörd viktig del av deras identitet och deras historia och framtid. Men här tänker vi att det är skit samma, för vi kan ju lika gärna köpa allting.

Anders Borg sa tidigare i år att jordbruk inte är en framtidsindustri. Håller du med?

– Nej, det gör jag definitivt inte. Det betyder att han inte har läst på. Han vet inte vad han pratar om. Han vet inte att vi kommer att bli 10-11 miljarder människor på jordklotet om 35 år. Han vet inte tydligen att vi måste öka världens livsmedelsproduktion med minst 70 procent på dessa 30 år. Och det är en fenomenal utmaning.

Har du något föregångsland inom EU?

– Om jag ser på landsbygdspolitiken från ett EU-perspektiv vill jag bli mer finländsk än svensk om jag själv fick fatta beslut. Finnarna har en mer aktiv och progressiv landsbygdspolitik än vad vi har.

Kan du ge ett exempel?

– De har en idé som säger att de ska vara självförsörjande i kristider. De har en idé att varje region i landet ska överleva om en katastrof bryter ut.

Och där är inte Sverige i dag?

– Vi kan köpa alla varor i wellpapplådor än så länge, men vi kan inte packa vår historia och vårt biologiska arv i wellpapplådor.