Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FP-ledaren: Kommer bli massarbetslöshet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Under onsdagskvällen mötte Åsa Romson Folkpartiets partiledare Jan Björklund i en debatt om energiuppgörelsen i SVT:s Aktuellt.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Miljöpartiet och Socialdemoraterna lämnade besked om kärnkraften tidigare i dag.

I en debatt med Åsa Romson, MP, på onsdagskvällen kallade FP-ledaren Jan Björklund beskedet som tolkas på olika sätt för "energipolitiskt haveri" och menade att det kommer att leda till massarbetslöshet om man snabbstänger kärnkraften.

– Särskilt allvarligt är det för basindustrin som behöver mycket elektricitet, det kommer att bli massarbetslöshet, sa Jan Björklund i Aktuellt.

Under onsdagen kom Socialdemokraterna och Miljöpartiet med ett besked om kärnkraften. Däremot är partierna oense om hur överenskommelsen ska tolkas.

Miljöpartiet gick till val på att flera reaktorer ska stängas under nästa mandatperiod. Men ett sådant beslut kommer inte att fattas.

I stället har man kommit överens om bland annat högre säkerhetskrav och höjda avgifter. Det kommer att leda till att reaktorer stängs ned inom mandatperioden menar Miljöpartiet då de inte kommer att vara lönsamma längre.

Men Stefan Löfven är inte lika säker på att åtgärderna man kommit överens om kommer att göra att reaktorer stängs före 2018. Redan på onsdagen ska Stefan Löfven ha fått tagit emot oroliga samtal om överenskommelsen betyder att man ska stänga ned kärnkraften snabbt, enligt SVT.

– Det innebär att investeringar i all tung energi kommer att stanna av, säger Anders Ferbe, IF Metalls försbundsordförande till SVT.

Debatt i SVT

Under onsdagskvällen mötte Åsa Romson Folkpartiets partiledare Jan Björklund i en debatt om energiuppgörelsen i SVT:s Aktuellt.

– Det vi har kommit överens om och redovisat tydligt för media och nu för svenska folket är att vi har ett behov av att samtala brett med energifrågor så att vi får långsiktiga spelregler för aktörerna, inte minst viktigt för att vi ska få de nödvändiga investeringarna och utvecklingen kring förnybar energi, sa Åsa Romson i programmet.

Däremot ville hon inte svara på om två reaktorer kommer att stängas ned inom nästa mandatperiod utan svarade att vi kommer att få se kärnkraftsreaktorer som läggs ned då det längre inte kommer att bli lönsamt.

– Jag känner mig ganska trygg både med alliansens energiöverenskommelse tyder på och det som jag och Stefan Löfven är överens om idag, det vill säga, vi måste ta de här säkerhetskraven på allvar, vi måste sluta subventionera kärnkraften och med detta måste vi inse att vi politiker har ett ansvar för det kommer att läggas ned gamla kärnkraftsreaktorer i Sverige och att vi då står i ett energisystem som vi måste hantera, sa Åsa Romson i programmet.

"Slå mot jobben"

Men Jan Björklund blev oroad över svaret, vilket han också uttryckt tidigare på onsdagen när han kallade till presskonferens.

– Det är väldigt oroande precis som IF Metall och LO säger, ska Sverige snabbstänga ned kärnkraft så får det väldigt långgående konsekvenser. Det kommer slå mot jobben, mot svenska basindustrin. 40 procent av vår elförsörjning kommer från svensk kärnkraft. Och ska den börja reduceras ned snabbt kommer det inte finnas någon ersättningskraft för detta utan priserna kommer stiga kraftigt för vanliga människor, men särskilt allvarligt är det för basindustrin som behöver mycket elektricitet, det kommer att bli massarbetslöshet, sa Jan Björklund i Aktuellt som tyckte att beskedet från Socialdemokraterna och Miljöpartiet är otydligt och kallar det för ett "energipolitiskt haveri".

Romson slog ifrån sig

Han menade också att vindkraften inte kommer att räcka och att det kommer leda till import av rysk kolkraft eller gas.

Men Åsa Romson slog i från sig kritiken.

– Du står här och målar upp bilden av massarbetslöshet, rysk gas och så. Det är ju detta som blir så apart. De flesta på energimarknaden pekar att det här är naturlig utfasning av svensk gammal kärnkraft, men politikerna måste ta ansvar för hur energisystemet ska se ut därefter. Det är de samtalen vi vill få i gång men som ni har stängt dörren för, sa hon i programmet.

Precis som Jan Björklund sagt tidigare i dag sa han att han gärna samtalar om energipolitiken men att det måste finnas något att samtala om.