Förtroendet rasar för Schyman och Fi

Publicerad

I de senaste opinionsmätningarna kommer Feministiskt initiativ inte in i riksdagen.

Nu visar Expressens nya Demoskopsmätning ytterligare tre bakslag för Gudrun Schyman. Förtroendet för henne och partiet rasar.

Samtidigt vinner Socialdemokraterna och Vänsterpartiet mark inom Fi:s specialområde.

I våras lyckades Feministiskt initiativ sätta jämställdheten högst upp på agendan i den offentliga debatten. I EU-valet i maj fick partiet 5,5 procent av rösterna och knep en av Sveriges platser i EU-parlamentet.

Nu ser det desto mörkare ut för partiet, som i dag inte når upp till riksdagsspärren.

Jämfört med i juni är jämställdhetsfrågan inte längre lika viktig för väljarna, visar Demoskops senaste förtroendemätning.

Men ännu värre för Fi är att förtroendet för partiet har halverats i jämställdhetsfrågan. Vid senaste mätningen i juni ansåg 22 procent av väljarna att de hade förtroende för Fi - den högsta siffran sett till alla partier. Nu säger 11 procent detsamma.

Har knapert med pengar

Partiet har fått se sig omsprunget av både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Dessutom har förtroendet för Gudrun Schyman minskat.

- Det är förskräckligt orättvist att vi inte får utrymme i valrörelsen. I och med att vi inte bjuds in till debatter och samtal i medierna syns vi inte för väljarna och det påverkar förtroendet för oss, säger partiets talesperson Gudrun Schyman.

Hennes taktik nu är att hitta andra vägar för att nå väljarna. Men budgeten är knapp.

- Genom mun mot mun metoden och ett gediget fotarbete ska vi kämpa ända fram till valet. Det är en svår position för oss när vi inte har några kampanjpengar till reklam.

"Alltid en prioriterad fråga"

Mer än dubbelt så många väljare har högre förtroende för Socialdemokraterna på jämställdhetsområdet. Partisekreteraren Carin Jämtin tror det speglas av att partiet under lång tid har pratat om rätten till heltid, jämställdhet i bolagsstyrelser och en mer jämställd föräldraförsäkring.

- Jag träffar många kvinnor när jag är ute och knackar dörr som vill prata jämställdhet och vinner vi valet får Sverige en feministisk regering, säger hon.

Även Vänsterpartiet rycker ifrån och får bättre förtroendesiffror än Fi.

- Jämställdhet är alltid en prioriterad fråga för oss. Vi tror att vi blir första parti som når en jämställd representation i kommun, landsting, riksdag, partistyrelse och verkställande utskott efter valet, säger partisekreteraren Aron Etzler.

Peter Santesson, analyschef Demoskop, förklarar resultatet i undersökningen med att jobb- och välfärdsfrågor får högre prioritet inför ett riksdagsval.

- Förtroendet i sakfrågan som Fi ägde i juni har halverats under sommaren. I andra politikområden slår de knappt igenom alls. Det är ett tufft läge när man går in i valrörelsen. Samtidigt kan man inte på något sätt räkna ut Fi:s möjligheter. Visserligen har förtroendet för Gudrun Schyman sjunkit nu, men hon har en kommunikativ förmåga och ett genomslag som är enastående, säger han.

Väljarna röstar friare i EU-val

Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola, pekar på en annan förklaring till varför Fi inte lyckats stärka sin hållning sedan EU-valet.

- När det kom in i Europaparlamentet blev de mer granskade av medierna och då kanske det fanns väljare som ansåg att partiet är alltför ensidigt. I ett EU-val vågar väljarna rösta friare och mer ideologiskt, säger hon.

Samtidigt skulle det även kunna förklara varför Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får ökat förtroende.

- De väljare som bryr sig om jämställdhet är oftast kvinnor och de står längre till vänster, konstaterar Ann-Cathrine Jungar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt