Fi-topp vill avskaffa RUT – gjorde själv avdrag för städning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Victoria Kawesa, toppnamn på Feministiskt initiativs riksdagslista, har kampanjat mot rutavdraget och sagt att "vi måste avskaffa bidragen för de rika". Nu kan Expressen.se avslöja att hon själv använt avdraget för städhjälp.
Foto: Cornelia Nordström

Victoria Kawesa, toppnamn på Feministiskt initiativs riksdagslista, har kampanjat mot rutavdraget och sagt att "vi måste avskaffa bidragen för de rika".

Nu kan Expressen.se avslöja att hon själv använt avdraget för städhjälp.

– Det finns ingen motsättning mellan att göra avdrag som privatperson och att politiskt driva att RUT ska avskaffas för att våra gemensamma skattepengar i stället ska användas till satsningar i välfärden, säger hon.

Genusforskaren Victoria Kawesa, 39, står på plats nummer tre på Feministiskt initiativs riksdagslista.

Sedan i våras har hon haft en skuld till ett städföretag. På fredagen fanns skulden registrerad hos Kronofogden: 11 002 kronor som dock inte delgivits Victoria Kawesa ännu.

När Expressen.se ringer upp Beata Bulanda, som driver städfirman, förklarar hon att Victoria Kawesa nu har betalat sina fakturor och gjort rätt för sig.

Gick till Kronofogden

Beata Bulanda säger att hon under sommaren saknade betalning för några fakturor. Eftersom hon behövde betala in skatt och arbetsgivaravgifter skickade hon fakturorna vidare till Kronofogden.

– Men jag vill säga att Victoria Kawesa är en fantastisk person och hon har nu betalat alla sina fakturor till mig, säger hon och fortsätter:

– Det här kan hända vem som helst. Hon har ett stort hjärta för alla människor och hon har alltid hjälpt mig när jag behövt något.

"Subventionerar vardagslyx"

I en artikel i ETC, från i juni i år, uttalade sig Victoria Kawesa om rutavdraget och städhjälp. Hon sa då att "vi måste avskaffa bidragen för de rika".

– Vi subventionerar vardagslyx för de välbeställda när vi skulle kunna lägga pengarna på välfärden.

Hennes parti går till val på att avskaffa rutavdraget helt, och Kawesa sade vidare:

– Det behövs ett feministiskt perspektiv i den här debatten. De som städar är ofta kvinnor från exempelvis Baltikum som tvingas lämna sina barn där för att städa åt välbärgade svenskar.

Medger rutavdrag

Men till Expressen.se säger nu Victoria Kawesa att hon själv använt rutavdrag när hon köpt städtjänster.

Hur ser du på att du agerar tvärtemot vad du själv och ditt parti går till val på?

– Jag betalar en faktura där avdraget redan är gjort. Det finns ingen motsättning mellan att göra avdrag som privatperson och att politiskt driva att RUT ska avskaffas för att våra gemensamma skattepengar i stället ska användas till satsningar i välfärden, säger hon via en skriftlig mejlkommentar från Amanda Mogensen, kommunikationsansvarig för Feministiskt initiativ.

Hon säger vidare att hon köpt hushållsnära tjänster varje månad sedan 2013 och fram till april i år.

I Victoria Kawesas skattedeklaration för 2012 har hon inte gjort något avdrag för hushållsnära tjänster. Deklarationen för inkomståret 2013 är ännu inte klar och blir offentlig i december.