VILL UT I EUROPA. Feministiskt initiativs Soraya Post hoppas på en plats i Europaparlamentet. Foto: ROBIN ARON Foto: Robin Aron
VILL UT I EUROPA. Feministiskt initiativs Soraya Post hoppas på en plats i Europaparlamentet. Foto: ROBIN ARON Foto: Robin Aron

Fi i Europaparlamentet enligt en ny mätning

Publicerad

Feministiskt initiativ skulle om det vore val i dag komma in i Europaparlamentet, enligt Expressens och Demoskops väljarbarometer inför EU-valet.

Partiet klarar för första gången den viktiga fyraprocentsspärren och får 4,3 procent.

- Det handlar om en bred feministisk och antinazistisk rörelse som växer och växer och växer, säger Gudrun Schyman.

Det går som tåget för Gudrun Schyman. Eller flyget.

Med två veckor kvar till EU-valet ökar Feministiskt initiativ i mätning efter mätning - och grundaren Gudrun Schyman hinner knappt med.

- Jag flyger fram och tillbaka. Mötena växer och växer, vi måste ständigt byta till större lokaler, säger hon.

Vad säger du till de som menar att Feministiskt initiativ bara är Gudrun Schyman?

- Jag har aldrig känt mig så trygg i förvissningen om att det inte stämmer. Det handlar inte om en människa. Vi är i dag mellan 12 000 och 13 000 medlemmar.

"Jag är superglad"

Ändå varnar S-profiler som Göran Greider och Daniel Suhonen för att röster på Fi är bortkastade.

- Det är en diskussion som vi kan lämna nu, hävdar Gudrun Schyman.

Och hon får stöd för det påståendet i den väljarbarometer inför EU-valet som Expressen och Demoskop publicerar i dag.

Feministiskt initiativ passerar för första gången den viktiga fyraprocentsspärren och toppkandidaten Soraya Post skulle, om det vore val i dag, få en plats i Europaparlamentet.

- Jag är naturligtvis superglad över detta resultat, säger Soraya Post.

- Det känns att många människor litar på och väljer vår tydliga politik. Människor vill se en förändring och Fi tillsammans med folket står för den.

Hävstång

I parlamentet tänker hon bland annat driva frågan om inrättandet av EU-kommissionärer för jämställdhet och antidiskriminering.

Och en plats i EU-parlamentet kan bädda för platser i riksdagen.

- Med ytterligare en ökning ser det inte längre omöjligt ut att Europaparlamentsvalet skulle bli Fi:s verkliga hävstång att nå framgång även i riksdagsvalet, konstaterar Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Statsvetaren Christina Alnevall vid Stockholms universitet konstaterar att ju högre opinionssiffrorna blir desto mindre osäkert är det att lägga en röst på Fi.

- Min bedömning är att de andra politiska partierna kommer att behöva förhålla sig till feministiska frågor och till jämställdhet. Fi har höjt den feministiska ribban.

Enligt Marie Demker, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, är sannolikheten hög för att Fi kommer in i Europaparlamentet.

- Övriga partier kommer främst att se om sitt hus avseende riksdagsvalet, och då är det förstås vänstersidan som på olika sätt måste förhålla sig, medan högersidan i huvudsak kan säga att Fi är en förstärkning, och därmed ur deras synvinkel en försvagning för Socialdemokraterna.

"Driver bra kampanj"

Både Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin deklarerade nyligen att de gärna samarbetar med Fi - om partiet kommer in i riksdagen.

- De driver en bra kampanj och det finns stora jämställdhetsproblem i EU, konstaterar Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

Schyman välkomnas även av de borgerliga.

- Svensk politik är alltför dominerad av män. I senaste partiledardebatten i Agenda var Annie Lööf den enda kvinnan bland sju män. Det behövs kvinnor som politiska förebilder både inom alliansen och till vänster, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

Lägre engagemang

För Moderaterna ser det nattsvart ut inför EU-valet.

Enligt Demoskop i dag får partiet 17,8 procent - vilket kan jämföras med den senaste mätningen inför riksdagsvalet: 23,0.

Kristdemokraterna, som ställer upp med toppkandidaten Lars Adaktusson, får i mätningen 6,0. I väljarbarometer inför riksdagsvalet får KD bara 3,9 procent.

Men siffrorna i EU-mätningen är osäkra. Enligt Demoskop finns det en antydan till lägre engagemang i år än inför valet 2009 då bara 45,5 procent av de röstberättigade deltog i valet. Och det är bara en dryg fjärdedel av de 1 000 som svarat på frågan som är helt säkra på att de kommer att rösta den 25 maj.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt