Fi i Europaparlamentet enligt en ny mätning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
VILL UT I EUROPA. Feministiskt initiativs Soraya Post hoppas på en plats i Europaparlamentet. Foto: ROBIN ARON
Foto: Robin Aron

Feministiskt initiativ skulle om det vore val i dag komma in i Europaparlamentet, enligt Expressens och Demoskops väljarbarometer inför EU-valet.

Partiet klarar för första gången den viktiga fyraprocentsspärren och får 4,3 procent.

- Det handlar om en bred feministisk och antinazistisk rörelse som växer och växer och växer, säger Gudrun Schyman.

Det går som tåget för Gudrun Schyman. Eller flyget.

Med två veckor kvar till EU-valet ökar Feministiskt initiativ i mätning efter mätning - och grundaren Gudrun Schyman hinner knappt med.

- Jag flyger fram och tillbaka. Mötena växer och växer, vi måste ständigt byta till större lokaler, säger hon.

Vad säger du till de som menar att Feministiskt initiativ bara är Gudrun Schyman?

- Jag har aldrig känt mig så trygg i förvissningen om att det inte stämmer. Det handlar inte om en människa. Vi är i dag mellan 12 000 och 13 000 medlemmar.

"Jag är superglad"

Ändå varnar S-profiler som Göran Greider och Daniel Suhonen för att röster på Fi är bortkastade.

- Det är en diskussion som vi kan lämna nu, hävdar Gudrun Schyman.

Och hon får stöd för det påståendet i den väljarbarometer inför EU-valet som Expressen och Demoskop publicerar i dag.

Feministiskt initiativ passerar för första gången den viktiga fyraprocentsspärren och toppkandidaten Soraya Post skulle, om det vore val i dag, få en plats i Europaparlamentet.

- Jag är naturligtvis superglad över detta resultat, säger Soraya Post.

- Det känns att många människor litar på och väljer vår tydliga politik. Människor vill se en förändring och Fi tillsammans med folket står för den.

Hävstång

I parlamentet tänker hon bland annat driva frågan om inrättandet av EU-kommissionärer för jämställdhet och antidiskriminering.

Och en plats i EU-parlamentet kan bädda för platser i riksdagen.

- Med ytterligare en ökning ser det inte längre omöjligt ut att Europaparlamentsvalet skulle bli Fi:s verkliga hävstång att nå framgång även i riksdagsvalet, konstaterar Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Statsvetaren Christina Alnevall vid Stockholms universitet konstaterar att ju högre opinionssiffrorna blir desto mindre osäkert är det att lägga en röst på Fi.

- Min bedömning är att de andra politiska partierna kommer att behöva förhålla sig till feministiska frågor och till jämställdhet. Fi har höjt den feministiska ribban.

Enligt Marie Demker, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, är sannolikheten hög för att Fi kommer in i Europaparlamentet.

- Övriga partier kommer främst att se om sitt hus avseende riksdagsvalet, och då är det förstås vänstersidan som på olika sätt måste förhålla sig, medan högersidan i huvudsak kan säga att Fi är en förstärkning, och därmed ur deras synvinkel en försvagning för Socialdemokraterna.

"Driver bra kampanj"

Både Jonas Sjöstedt och Gustav Fridolin deklarerade nyligen att de gärna samarbetar med Fi - om partiet kommer in i riksdagen.

- De driver en bra kampanj och det finns stora jämställdhetsproblem i EU, konstaterar Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

Schyman välkomnas även av de borgerliga.

- Svensk politik är alltför dominerad av män. I senaste partiledardebatten i Agenda var Annie Lööf den enda kvinnan bland sju män. Det behövs kvinnor som politiska förebilder både inom alliansen och till vänster, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

Lägre engagemang

För Moderaterna ser det nattsvart ut inför EU-valet.

Enligt Demoskop i dag får partiet 17,8 procent - vilket kan jämföras med den senaste mätningen inför riksdagsvalet: 23,0.

Kristdemokraterna, som ställer upp med toppkandidaten Lars Adaktusson, får i mätningen 6,0. I väljarbarometer inför riksdagsvalet får KD bara 3,9 procent.

Men siffrorna i EU-mätningen är osäkra. Enligt Demoskop finns det en antydan till lägre engagemang i år än inför valet 2009 då bara 45,5 procent av de röstberättigade deltog i valet. Och det är bara en dryg fjärdedel av de 1 000 som svarat på frågan som är helt säkra på att de kommer att rösta den 25 maj.

Så här gjordes undersökningen inför eu-valet

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Undersökningsperiod: 29 april-7 maj 2014.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 000.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Partiernas kommentarer till demoskop-resultaten

VÄNSTERPARTIET

– Vad vi kan se har vi vunnit 3,5 procentenheter från olika partier och förlorat 0,7 procent till Fi sedan 2010. Om det stämmer är det ett bra resultat för oss.

Aron Etzler, partisekreterare


SOCIALDEMOKRATERNA

Skulle det här bli valresultatet är det en framgång, men mätningar om EU-valet är mycket osäkra. För oss är det viktigast att övertyga S-väljare om att det är viktigt att också rösta i EU-valet.

Carin Jämtin, partisekreterare


MILJÖPARTIET

– Vi går framåt jämfört med 2009 och hoppas kunna växa ännu mer. Klimatet är den viktigaste frågan i EU-valet och det behövs fler gröna parlamentariker.

Anders Wallner, partisekreterare


CENTERPARTIET

– Det finns ett ökat engagemang för miljöfrågorna inför EP-valet. Jag tror att allt fler vill rösta på ett grönt borgerligt parti - och då är Centerpartiet det klara alternativet.

Michael Arthursson, partisekreterare


FOLKPARTIET

– Stor rörlighet i väljarkåren är nog att vänta inför slutspurten. Rimligt utgångsläge för vår del.

Nina Larsson, partisekreterare


MODERATERNA

– Vi vill göra ett bättre val än senast och våra kandidater bedriver nu en intensiv valrörelse för att nå målet. Med tanke på hur många som är osäkra så finns det en stor chans för oss att göra ett bra val.

Kent Persson, partisekreterare


KRISTDEMOKRATERNA

– Bra, men vi vill mer. Vi har starka kandidater med Lars Adaktusson i toppen och ett bra program.

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare


FEMINISTISKT INITIATIV

– Det är väldigt roligt. Men utifrån den verklighet jag möter kan jag inte säga att jag blir förvånad. Nu kan vi lämna diskussionen om bortkastade röster.

Gudrun Schyman, talesperson


SVERIGEDEMOKRATERNA

– Det är ett rejält lyft mot andra mätningar, det gläder mig. Samtidigt är det tydligt att våra väljare i hög grad inte tänker rösta i EU-valet.

Jimmie Åkesson, partiledare


PIRATPARTIET

– Vi fick 3,1 i en undersökning för någon vecka sedan, och vi känner att det är bra drag runtom i landet vid valstugorna. Men vi borde få vara med mer i medierna, eftersom vi har två platser i EU-parlamentet.

Anna Troberg, partiledare


JUNILISTAN

– En stor besvikelse förstås, och det beror på att vi inte syns i storstäderna. Nu har media bestämt sig för att det är Gudrun Schymans "tur", förra valet var det Piratpartiet. Om vi bara syns kan vi göra bra ifrån oss i valet.

Eva Nisser, kanslichef