Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman presenterar på lördagen partiets valplattform. Foto: Lisa Mattisson Exp
Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman presenterar på lördagen partiets valplattform.  Foto: Lisa Mattisson Exp

Fi breddar politiken i plattformen inför valet

Publicerad

Feministiskt initiativ presenterar i dag sin valplattform som ska ge valframgångar i höst. Jämställda löner, samtyckeslag vid sex, militär nedrustning och uppehållsstånd för papperslösa är några av de 26 punkterna i programmet.

– Parti efter parti hissar feministisk flagg och det är bra tycker jag, säger Gudrun Schyman.

Inne på Malmömässan på Nordisk forum passade Gudrun Schyman på att presentera partiets valplattform. I våras hade allmänheten möjlighet att rösta på vilka frågor de ansåg är viktigast för partiet att driva. Omröstningen bestod av 20 frågor och 10 000 människor röstade. Resultatet har sedan legat till grund för den valplattform som Fi:s styrelse kommit överens om.

Valplattformen är indelad i fyra områden. Bland de mest prioriterade frågorna hittas en arbetsmarknad fri från diskriminering, individualiserad föräldraförsäkring, ny sexualbrottslagstiftning, flyktingamnesti, skatt på växthusgaser och byggande av billiga hyresrätter.

– Vi är trötta på att kvinnor inte får tillräckligt lön. Enligt SCB dröjer det till år 2 138 innan vi har jämställda löner. Därför vill vi ge Medlingsinstitutet i uppdrag att arbeta för jämställda löner och vi vill också inrätta en jämställdhetsfond där vi höjer arbetsgivaravgiften med 0,5 procent och där enskilda företag ansöka om pengar för att komma åt problemet, säger Gudrun Schyman.

Fler medlemmar än flera riksdagspartier

Med drygt 16 700 medlemmar har Fi i dag fler medlemmar än flera riksdagspartier.

– Det känns fantastiskt tycker jag. Vi är fortfarande en volontärorganisation och vi arbetar väldigt hårt. Vi kommunicerar på sociala medier och försöker engagera. Det är otroligt roligt att så många vill vara med.

På fredagen påminde Socialdemokraterna och Miljöpartiet väljarna om hur ense de är i jämställdhetsfrågor. Det är också dessa partier, samt Vänsterpartiet, som Gudrun Schyman helst samarbetar med i höst om Fi kommer in i riksdagen.

– Parti efter parti hissar feministisk flagg och det är bra tycker jag. Det har varit tyst alldeles för länge och det visar hur viktigt det är med feminism. Jag tror vi kommer att samarbeta med de partier som finns på den rödgröna sidan, av det enkla skälet att de ser mönstret av diskriminering i samhället, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt