Fi-asko i riksdagsvalet – men lyckades lokalt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Alla störst är Fi i Gudrun Schymans hemkommun Simrishamn. Där fick de 8,9 procent av rösterna i kommunvalet, vilket gör dem till kommunens femte största parti med hela fem mandat i kommunfullmäktige.
Foto: Olle Sporrong

Feministiskt initiativ lyckades inte nå hela vägen fram till riksdagen.

Men det gick mycket bättre lokalt.

Partiet tar plats i kommunfullmäktige i mer än hälften av kommunerna de ställde upp i.

Nu förhandlas det om partisamarbeten och vågmästarroller.

– Vi hoppas kunna medverka till en stabilare politiskt styrning ihop med S och MP, och kanske några andra partier, säger Gudrun Schyman.

Fi-ledaren Gudrun Schyman, 66, är hemma i Simrishamn på Österlen igen efter ett hårt riksdagsval. Med 3,1 procent av folkets röster missade partiet fyraprocentsspärren med hela 0,9 procentenheter och förblir utanför riksdagen, trots att opinionsmätningarna före valet pekade på att partiet låg precis kring fyraprocentsspärren.

Hemma i Simrishamn – och i flera andra kommuner – gick det emellertid bättre för partiet. Fi tog sig in, eller stannade kvar, i kommunfullmäktige i mer än hälften av kommunerna de ställde upp i – 13 kommuner av 21.

Allra störst är de i Fi-ledarens hemkommun Simrishamn. Där fick de 8,9 procent av rösterna i kommunvalet, vilket gör dem till kommunens femte största parti med möjlighet till fem mandat i kommunfullmäktige, jämfört med tidigare fyra. Hur fördelningen ser ut är inte klart än då personrösterna fortfarande räknas, uppger länsstyrelsen i Skåne.

Om partiet blir vågmästare i kommunen är fortfarande oklart.

– Vi håller på och diskuterar fortfarande, om vi ska vara med i en majoritetsbildning. Det är inte klart än, säger Gudrun Schyman.

– Det har varit en väldigt bräcklig allians, som har styrt under den här mandatperioden. Det har varit någon form av politiskt sönderfall, kan man säga. Så vi hoppas kunna medverka till en stabilare politiskt styrning ihop med S och MP, och kanske några andra partier. Men det är inte klart än, fortsätter Schyman.

Näst störst var partiet i Stockholm, Göteborg och Umeå, där de har tre mandat.

Fi: Svårt att samarbeta

I går meddelade partiet att Sissela Nordling Blanco, Isabella Pettersson och Malin Ericson tar plats i Stockholms stadshus, efter att personrösterna räknats. Partiet fick 4,6 procent av rösterna i Stockholms kommun.

– Det känns jättekul. Vi har arbetat för det här länge nu, så vi är väldigt glada för att komma in, säger Malin Ericson, ordförande för Fi Storstockholm.

Om partiet får något borgarråd i Stockholm är däremot fortfarande oklart. Nu pågår förhandlingar om vilka andra partier de kommer att samarbeta med på lokal nivå.

– Vi vill se en rödgrönrosa majoritet, men det är fortfarande förhandlingar som pågår, säger Malin Ericson.

Finns det något parti ni inte kommer samarbeta med?

– SD, kan man säga. Men vi håller oss gärna till det rödgrönrosa, så inget av de andra partierna är aktuella men SD är helt uteslutet.

Även utanför Stockholms kommun pågår förhandlingarna om vilka andra partier Fi kommer att samarbeta med.

– Det är upp till de som fått mandat i kommunerna vilka andra partiet vi kommer arbeta med, men givetvis finns det partier som vi kommer ha svårare att samarbeta med, säger Zandra Bergman, partiets pressansvarige, om läget.

Kan samarbeta med FP

Vilka kommuner Feministiskt initiativ kommer ta en vågmästarroll i är fortfarande oklart. I Göteborg, där de har tre mandat, har förhandlingarna inte inletts än.

– Vi vet ingenting om hur det blir i dagsläget, säger Stina Svensson, talesperson för Fi Göteborg:

– Vi är naturligtvis förberedda på att få igenom vår politik i Göteborgs kommun. Vi får ju inte majoritet, oavsett hur förhandlingar ser ut. Skulle vi ingå i en samverkan med S och MP får vi inte majoritet ändå. Men ingenting är färdigt än, inga förhandlingar har satts i gång.

Vad som däremot är klart är att Fi Göteborg utgår från den plattform de hade i valrörelsen vad gäller vilka frågor de ska driva. Bland annat vill de ge kvinnojouren ett permanent stöd.

Dessutom är det klart att de inte kommer samarbeta med Sverigedemokraterna. Allianspartier utesluter de emellertid inte:

– Vi vill centralisera skolan i Göteborg, där tänker vi likadant som Folkpartiet som driver den frågan, säger Stina Svensson.

Inte heller i Uppsala är det klart om det blir någon vågmästarroll för partiet.

– Nej, det tror jag inte. Vi har inte fått den bilden i alla fall, säger Mona Camara Sylvan, kommunfullmäktigeledamot och styrelseordförande för Fi Uppsala.

– Just i nuläget vet vi inte så mycket om partisamarbeten heller, men vi stöder ett rödgrönt styre, vi delar ganska många värderingar och politiska ambitioner.

Antal Fi-mandat per kommun

4 Simrishamn (preliminärt)

3 Stockholm (preliminärt)

3 Umeå

3 Göteborg

2 Malmö

2 Lund (preliminärt)

2 Uppsala

2 Gullspång

1 Gotland

1 Kiruna

1 Svalöv (preliminärt)

1 Sala

1 Norrköping