Åsa Romson, klimat – och miljöminister tillika vice statsminister sa på fredagen till Expressen att hon i sin ungdom ett antal gånger testat droger. Foto: Patrik C Österberg/All Over Pre
Åsa Romson, klimat – och miljöminister tillika vice statsminister sa på fredagen till Expressen att hon i sin ungdom ett antal gånger testat droger. Foto: Patrik C Österberg/All Over Pre

Fem av MP:s ministrar har provat narkotika

Publicerad

De är allt annat än gräsrötter inom politiken – men majoriteten av MP:s ministrar erkänner att de någon gång i livet har rökt gräs.

Alla utom en av miljöpartisterna i regeringen har provat cannabis.

– Jag har testat cannabis och hasch i ungdomen, framför allt på resor utomlands, säger klimat – och miljöminister, tillika vice statsminister Åsa Romson, MP.

Fem av de totalt sex ministrar från MP som i dag fick poster i regeringen, har enligt besked från dem själva använt narkotika någon gång i livet.

Inför ministerutnämningen fick alla svara på känsliga frågor om eventuella skelett i garderoberna, och hos MP svarade majoriteten av ministrarna att de någon gång testat cannabis.

Åsa Romson, klimat – och miljöminister tillika vice statsminister sa på fredagen till Expressen att hon i sin ungdom ett antal gånger testat droger.

– Jag har testat cannabis och hasch i ungdomen, framför allt på resor utomlands, säger Åsa Romson.

"Testat marijuana någon gång i ungdomen"

Isabella Lövin, biståndsminister, MP, berättade vidare under fredagen att hon i sin ungdom testat marijuana.

Har du någon gång använt olagliga droger?

– Olagliga? Jag vet inte. Jag kanske har testat marijuana någon gång i ungdomen men aldrig brukat det.

När du fick frågan inför ministerutnämningen om du har några skelett i garderoben - vad svarade du då?

– Jag svarade nej, såvitt jag vet. Sen har vi allihop varit utsatta för ganska noggrann granskning från våra olika partier så det ska nog inte vara något, säger Isabella Lövin.

Bah Khunke ångrar att hon provade marijuana

Den nya kultur och demokratiministern Alice Bah Kuhnke, MP, svarar under fredagen på Expressens reporter Niklas Svenssons fråga om hon använt droger:

– Ja det har jag. En gång har jag rökt marijuana.

Hur var det?

– Jag kände inget.

Ångrar du det i dag?

– Ja det gör jag faktiskt. Det gör jag verkligen, inte minst inför den här rollen där det är viktigt att vi som statsråd också är förebilder. Så det ångrar jag djupt.

Vad är det som är så farligt med marijuana?

– Det finns nog mycket, och det finns experter på det. Jag var i 19-20-årsåldern och jag ångrar det djupt.

Var det i Sverige?

– Ja det var i Sverige, säger Alice Bah Kuhnke.

Biträdande finansministern har också provat – precis som Fridolin

Finansmarknads- och konsumentministern, tillika biträdande finansministern Per Bolund (MP), erkänner också han att han använt marijuana.

– Ja, i min ungdom för många, många år sen hände det, säger han under fredagen på frågan om han testat marijuana.

Även utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, har testat cannabis, berättade han 2011.

– Ja, jag har provat cannabis, sa Gustav Fridolin då till tidningen Aftonbladet.

Den enda av MP-ministrarna som inte har provat cannabis är bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan, som till Expressen.se säger att han inte ens har rökt en cigarett.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt