Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fejk-kampanj mot M – av V-politiker

Väcker känslor. De använder samma logga som Moderaterna men har bytt ut "Nya" mot "Äkta". Här står de på Sergels torg och låtsas vara moderater - och för ut budskap som får de verkliga Moderaterna att rasa.

De fejkade "Äkta Moderaterna" har fått Moderaterna att gå i taket.

Expressen kan i dag avslöja att en av personerna bakom den kontroversiella kampanjen är en politiker från Vänsterpartiet - som står på en av partiets valsedlar.

En annan av frontfigurerna är anställd på ABF.

- Vänsterpartiet och ABF, som har grundats av socialdemokratin, måste nu redogöra för de frågetecken som finns, säger Kent Persson, partisekreterare i Moderaterna.

Loggan på deras tröjor, tält och pamfletter är exakt likadan som Moderaternas - förutom att man har bytt ut "Nya" mot "Äkta". Personerna som deltar i kampanjen "Äkta Moderaterna" har i flera dagar stått på Sergels torg, där de delat ut flygblad och pratat med väljare.

Men de är inte moderater, utan är tvärtom väldigt kritiska till Moderaterna. Budskapet de sprider är inget som Moderaterna skulle ställa sig bakom. På en av affischerna står det till exempel "Mindre välfärd där. Och mindre välfärd här. Må bäste man vinna! Var och en för sig själv!".

"Grupp inom Moderaterna"

I en film som Expressen tagit del av frågar en väljare om "Äkta moderaterna" är en del av partiet.

- Ja, det är som en grupp inom Moderaterna, säger kvinnan som företräder "Äkta Moderaterna".

Kampanjen har gjort Moderaterna rasande.

- Detta är organiserat och antidemokratiskt. Det förvirrar väljare, som tror att de har mött Moderaterna, säger Kent Persson.

Bildt: Stillöst och fegt

- Förr uppträdde vänstern alltid under egen flagg. Det här tycker jag bara är stillöst. Och lite åt det fega hållet, säger Carl Bildt.

Det är teatergruppen Nationalscen som står bakom kampanjen. De beskriver sig som partipolitiskt obundna. Men Expressen kan i dag avslöja att det finns starka kopplingar till Vänsterpartiet.

En av de ledande personerna bakom kampanjen är Jonathan Möller. Han står som andranamn på Vänsterpartiets valsedel till kommunvalet i Ekerö kommun.

- Ja, det gör jag faktiskt. Men vi är här inte som partiaktiva, vi är här som privatpersoner, säger han.

"Blir väl utesluten"

Vad Vänsterpartiet anser om att han leder kampanjen "Äkta Moderaterna" vet han inte.

- Nä, du får fråga dem. Jag blir väl utesluten. Det är helt okej, säger Möller.

När Expressen ringer Vänsterpartiet vill inte Jonas Sjöstedt uttala sig om V-politikerns inblandning.

- Det här är inget vi har varit delaktiga i. Vi har inga kommentarer, säger Åsa Mattsson, pressansvarig i Vänsterpartiet.

En annan av personerna bakom kampanjen är Amanda Almerén Persson, anställd på ABF, som har starka kopplingar till Socialdemokraterna. Hon ser inga problem med att delta i "Äkta Moderaterna".

- Vad jag gör på min fritid är inget jag diskuterar med min arbetsgivare, säger Almerén Persson.

För drygt en månad sedan sökte Nationalscen folk som vill delta i deras aktiviteter. I ett inlägg på Facebook skriver man rakt ut att man ska låtsas vara moderater. De skriver att de tror att det "ger stor effekt" om de "i allt vi gör i denna kampanj påstår att vi är moderater och muffare".

I slutet av inlägget står det att projektet sker i samarbete med ABF Stockholm.

Men enligt Almerén Persson är det som beskrivs där ett helt annat projekt.

- Den här grejen på Sergels torg är ett helt eget initiativ från vår grupp, säger hon.

Köper inte förklaringarna

På ABF Stockholm har man inga åsikter om att Amanda Almerén Persson ligger bakom "Äkta Moderaterna".

- Jag tycker inte någon arbetsgivare ska ha åsikter om vad deras anställda gör på fritiden, säger Teres Lindberg, ordförande i ABF Stockholm och riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Men Moderaterna köper inte förklaringarna från Vänsterpartiet och ABF.

- Vänsterpartiet och ABF, som har grundats av socialdemokratin, måste nu redogöra för de frågetecken som finns, säger Kent Persson.

Tidigare kampanjer mot Reinfeldt

"S-mejlaren" sade upp sig

Inför valet 2006 skickades mejl till nyhetsredaktioner där det påstods att Fredrik Reinfeldt fifflar och anlitar svart arbetskraft. Mejlen spårades till Socialdemokraternas partihögkvarter. Mannen, som fick namnet "S-mejlaren" i medierna, trädde sedan fram och sade upp sig. Det visade sig vara en man vid namn Mats Lindström, som jobbade med opinionsanalys i partiet.

Redovisade makarna Reinfeldts privatekonomi

I valrörelsen 2010 räknade Socialdemokraterna ut hur mycket makarna Reinfeldt har tjänat på regeringens skattesänkningar, vilket de sedan redovisade i stora tidningsannonser. "Tillsammans har vi tjänat på stora skattesänkningar", stod det i annonsen. "Herr och fru Reinfeldts skattelättnad", stod det också, som enligt annonsen var 125 000 kronor per år.

Reinfeldt i kissblöja

I början av 2012 publicerade den socialdemokratiska tidskriften Tiden en fejkad bild på Fredrik Reinfeldt i en kissfylld blöja. Bilden var skapad av konstnären Elisabeth Ohlson Wallin, som fick idén efter den så kallade Carema-skandalen. "Det är klart att det inte är någon snäll bild, men han är ju ändå ytterst ansvarig för äldrevården", sade Elisabeth Ohlson Wallin till Expressen då.