Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Federley kryssades in i EU-parlamentet

Fredrick Federley kryssades in i parlamentet. Foto: Sven Lindwall

Fredrick Federley har kryssats in i EU-parlamentet – vilket betyder att den sittande EU-parlamentarikern Kent Johansson, 62, mister sin plats.

– Jag har ett brett stöd i hela landet, säger Federley som fick 32 844 kryss på valsedlarna.

Kent Johansson säger att det inte är någon konflikt mellan honom och Federley.

– Jag är glad över valresultatet, som kanske visar att jag under mina år i parlamentet har gjort ett ganska gott jobb som jag är stolt över, säger Johansson till Expressen.

Fredrick Federley fick ungefär 4000 fler personröster än Centerpartiets toppnamn och sittande EU-parlamentariker Kent Johansson från Skövde som suttit i EU-parlamentet sedan 2011. Det stod klart tidigt på fredagsmorgonen när kontrollräkningen blev färdig.

Kent Johansson petas därmed ner av Federley – som blir Centerpartiets enda representant i Europaparlamentet.

– Det har varit en riktig arbetsseger för hela centerrörelsen och våra toppkandidater har alla gjort ett strålande jobb som märks i den jämna kryssräkningen, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

– Fredrick Federley vann flest kryss i slutändan och vi önskar honom all framgång i parlamentet för ett grönare och mindre krångligt EU, där djurskyddet stärks och följs, fortsätter Annie Lööf.

Länge oklart

Federley, Johansson och Kristina Yngwe har alla tre fått många personröster – och det var länge oklart vem av dem som skulle ta Centerpartiets enda plats i Europaparlamentet.

Federley har drivit en kampanj där han har besökt olika kommuner i Sverige. Johansson har samtidigt drivit kampanjen "Kryssa Kent". Men det blev Federley som drog det längsta strået.

– Jag tror att det är första gången en sittande parlamentariker inte blir omvald. Men vi har varit tre kandidater som har levererat partiets politik på ett väldigt bra sätt – och det är vi tillsammans som har byggt en kampanj som ledde fram till det här valresultatet, säger Federley.

Vad tror du är anledningen till att just du har fått flest personröster?

– Jag har inte hunnit analysera det än för jag fick reda på det först vid fyratiden imorse, men en anledning kan vara att jag har ett brett stöd i hela landet. Jag tror att stödet framför allt beror på att jag har besökt 93 kommuner i Sverige. Jag har varit närvarande och har engagerat människor i hela landet, säger Federley.

Det har talats om att Federley har mest stöd i storstäder – samtidigt som toppnamnet Johansson representerar väljarna på landsbygden. Enligt Federley är valresultatet ett bevis på att det inte stämmer.

– Jag har flest röster bland annat i Norrbotten, Örebro och Dalarna – och jag är tydlig tvåa i Skåne. Det är viktiga signaler på att jag har lyckats engagera folk i hela landet. Det finns inget som talar för att jag har mer stöd i storstäder, säger Federley.

Har du pratat med Kent Johansson än?

– Jag kommer att prata med honom – och innan dess vill jag inte spekulera i vad han tycker och tänker om det här, säger Federley.

Malena Rosén Sundström är statsvetare vid Lunds universitet – och har följt resultatet i EU-valet. Enligt henne är det vanligt att spänningar och konkurrens mellan politiker i partier uppstår.

– Det är svårt att säga hur Centerpartiet påverkas av det här. Konkurrensen mellan politikerna är ofrånkomlig när det kommer till personval. Det som man kan notera är att Federley står för den väldigt liberala falangen inom Centerpartiet, medan Kent Johansson står för det mer traditionella, säger Rosén Sundström.

Kan det här påverka riksdagsvalet i höst?

– Det är svårt att generalisera kring vad det innebär för partiet. Det är förmodligen väldigt olika från fall till fall, beroende på hur starka spänningarna inom partiet är, säger Rosén Sundström.

– Vi har sett sådana här spänningar i andra partier tidigare så det är inget nytt fenomen. Det finns exempel på andra partikandidater som har kryssats förbi den som är högst på listan, säger Rosén Sundström.

Kent Johansson sitter just nu på en cykel. Han ska cykla med en kompis från Skara till Barcelona, och i eftermiddag hade de nått Göteborg.

Är du besviken?

– Jag är besviken på att vi bara fick ett mandat, vi hade siktat på två eller tre. Men jag är nöjd med att vi lyckats behålla ett mandat i parlamentet, säger Johansson till Expressen.

I tidningen Focus senaste nummer antyds det att du har någon slags konflikt med Fredrick Federley – är det så?

– Nej, inte alls. Att jag var irriterad på valvakan berodde på att det var ett jäkla liv när jag skulle intervjuas i tv, så att varken tv-reportern eller jag hörde något under intervjun,

Vad ska du göra nu?

– Det vet jag inte, det har jag inte bestämt ännu, säger Kent Johansson.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!