Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Fast vid politik som slår ut människor"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Om jag förstår det rätt har Socialdemokraterna reformer på 40 miljarder kronor och skattehöjningar på över 60", kommenterar finansministern Socialdemokraternas valmanifest.
Foto: Izabelle Nordfjell

Socialdemokraterna vill gå till val på sänkt pensionärsskatt, höjt barnbidrag och höjt tak i a-kassan.

Men valmanifestet får kritik från både Anders Borg och Fredrik Reinfeldt.

- Problemet är att de har kvar sina gamla förslag att höja skatter för unga och företagare, det kommer leda till ungefär 80 000 färre jobb, säger Fredrik Reinfeldt. 

Under tisdagen presenterade Socialdemokraterna sitt valmanifest som fått titeln "Ett bättre Sverige. För alla". I det står det bland annat att Socialdemokraterna vill höja barnbidragen och studiebidraget till gymnasieelever med hundra kronor per barn under nästa mandatperiod. De vill också höja taket för a-kassan och sänka pensionärsskatten. 

Manifestet får hård kritik från Moderaterna. Både finansministern och statsministern sågar det. 

Vad tycker du om manifestet?

- Tre saker. Det första är att de tagit med våra förslag om mindre klasser och läxläsning, det är en del av det vi gör för att satsa på skolan.  Det tycker jag är bra. 

- Problemet är att de har kvar sina gamla förslag att höja skatter för unga och företagare. Det kommer leda till ungefär 80 000 färre jobb, det finansierar de med kraftigt bidragsutbyggnad och tar bort de spärrar vi satt in i sjukförsäkring, det kommer leda till fler förtidspensionärer, de har omfattande former av åtgärder som vi inte tror leder till varaktig ökad sysselsättning. 

- Det tredje är, till skillnad från i går när vi presenterade vårt valmanifest var vi fyra partier, vi säger att om vi blir störst regerar vi på detta, så får det här som presenteras i dag ses som en skiss. Det är inte ett färdigt regeringsprogram, sedan ska ju de tillföras det de andra vill ha, då kommer förmodligen höjd bensinskatt och nedlagda flygplatser, avstängda väginvesteringar, säger Fredrik Reinfeldt. 

Men sänkt pensionärsskatt och höjt barnbidrag. Är inte det trygga alternativ?

- Det är ju det vi sagt, de höjer skatten för att arbeta i företag, det blir 80000 färre jobb och de bygger ut bidragssystemet och tar bort spärrarna i sjukförsäkringen, så att vi återigen ska gå tillbaka till det läget i stället för att få jobb så hamnar man i förtidspension. Då måste jag ställa frågan till svenska folket. Är det så här man bygger Sverige starkt? Är det inte jobben som gör det, att fler jobbar, då får fler en egen försörjning, säger Fredrik Reinfeldt. 

Oordning och kaos

Han är inte ensam om att kritisera Socialdemokraternas valmanifest. Även kollegan Anders Borg menar att manifestet innebär oordning och kaos. 

- Det är med besvikelse man ser att Socialdemokraterna håller fast vid en politik där man ska slå ut människor från den reguljära arbetsmarknaden med skattehöjningar och sedan ersätta det med åtgärder som kurser och platser som till slut tränger ut människor från riktiga jobb, säger Anders Borg och menar att detta kommer kosta tusentals människor jobbet. 

- Om jag förstår det rätt har Socialdemokraterna reformer på 40 miljarder kronor och skattehöjningar på över 60. Det är klart att det kommer slå väldigt tungt på hushållen. Det lägger en tung skattebelastning på någonstans mellan 500 och 1000 kronor i månaden för ett normalt hushåll. Det är klart att det kommer bli en tung börda för människor, fortsätter han.