"Får en välfärd
utan vinstjakt"

Foto: Jonas Ekströmer / Tt

Jonas Sjöstedt och regeringen är överens om vinster i välfärden. 

Men förslagen går emot tidigare blocköverskridande överenskommelser. 

– Stefan Löfven styr nu Sverige i en mörkröd riktning, en vänstersväng är gjord, säger Annie Lööf. 

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kunde knappt dölja leendet på pressträffen tillsammans med sin ekonomiskpolitiske talesperson Ulla Andersson, Stefan Löfven och Gustav Fridolin. Regeringen har i förhandlingar med Vänsterpartiet kommit överens om regler för att kraftigt begränsa vinstuttag i välfärden. 

– Jag skulle vilja saga att det här är en smått historisk dag. Nu kommer ingen längre att kunna berika sig på mormors omsorg eller barnens utbildning, sade Ulla Andersson. 

Förslagen ska utredas

Överenskommelsen går ut på att överskott i huvudsak ska återinvesteras i verksamheten.

– Insatt kapital och låg ränta på densamma behöver inte återinvesteras, sade Ulla Andersson.

Nu ska förslagen utredas och en proposition är inte att vänta förrän tidigast 2017. Enligt Stefan Löfven ska dock de första förslagen finnas med i budgetpropositionen. En förutsättning för Vänsterpartiet att stödja regeringens budget har varit att man får igenom betydande förändringar vad gäller vinster i välfärden. Om regeringen får igenom framtida lagförslag som reglerar vinstuttaget är osäkert. Knappt var pressträffen avslutad förrän alliansens partiledare stod uppradade för att kommentera överenskommelsen. 

"Det är klart jag är orolig"

– Det här innebär att den friskoleuppgörelse som vi hade mellan sex partier är fullständigt död och begraven från den nya regeringens sida. Det är Vänsterpartiet som är den stora segraren i dag, säger FP-ledaren Jan Björklund. 

Han pekar på att många kommuner har en rödgrön majoritet. 

– Det betyder att i många delar av Sverige kommer friskolor att förbjudas. Det är klart att jag är orolig över den utvecklingen, säger Jan Björklund. 

Centerpartiets Annie Lööf är mycket kritisk till den rödgröna överenskommelsen. 

"Slår igen dörren rejält"

– Jag är förvånad. Stefan Löfven har hela tiden sagt att han ska sträcka ut handen för att få samsyn med en samarbetsregering. Här slår man igen dörren rejält och river upp den friskoleuppgörelse som vi har haft i några år.

Stefan Löfven kunde efter pressträffen inte säga om de nya reglerna kommer att göra att riskkapitalbolagen försvinner ur välfärden. 

– Det kan inte jag bedöma. Det måste alla aktörer själv bedöma. Nu är utredningen i gång och när den är klar är det tänkt att vi ska lägga förslag och konkreta propositioner. Vi måste se till att vi får majoritet i riksdagen och då får vi ge och ta. Under den tiden får också ägare bestämma om deras verksamhet ska utgå, säger Stefan Löfven. 

Jan Björklund avvisar

För att få genom propositionen i riksdagen ser S-ledaren framför sig att kunna samarbeta med Folkpartiet för att få igenom förslagen i riksdagen. 

Men Jan Björklund avvisar Stefan Löfvens invit bestämt. 

– Jag är mycket besviken. Jag skakade personligen hand med Stefan Löfven på friskoleöverenskommelsen. Det var sex partier som gick in iden men till sist var det ju han och jag som möttes och slog fast riktlinjerna. Vitsen med en sån blocköverskridande uppgörelse är att den ska stå sig över regeringsskifte, det är därför man gör så. Nu har vi fått ett regeringsskifte och då upphävs den efter några dagar. Det är dålig stil, säger Jan Björklund.

Vad betyder det för den kommande mandatperioden? 

– Nästa gång Stefan Löfven kommer med förslag om samarbete kommer vi att vara mycket mer försiktiga. Den här gången gick det inte att lita på honom, säger Jan Björklund.