Expressen stoppas från SD:s valvaka

Foto: Jonas Ekströmer / TT

15 SD-politiker har stängts av och tre utreds efter att Expressen avslöjat deras näthat på hatsajter.

Nu stoppas Expressen från att bevaka Sverigedemokraternas valvaka. Expressens ackreditering drogs tillbaka i eftermiddags.

- Det här är mycket förvånande, eftersom Sverigedemokraterna i sina medierelationer tidigare försökt framställa sig som ett seriöst riksdagsparti och åtminstone ibland svarat på kritiska frågor. Nu gör man inte längre bara skillnad på befolkningsgrupper, utan också på oberoende nyhetsmedier. Det är naturligtvis beklagligt, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Men Dagens Nyheter, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Sveriges Television TV4 har redan meddelat att man stöder pressfriheten genom att låta Expressen publicera deras bevakning.

Expressen tar i dag ställning mot rasism med sin förstasida, redan i natt lyste Expressen upp Riksdagen och Rosenbad med budskapet "RÖSTA NEJ TILL RASISMEN". Nu har Sverigedemokraterna valt att dra tillbaka Expressens ackreditering till partiets valvaka i kväll, men beskedet fick omedelbart andra nyhetsmedier att reagera.

– Chefredaktör Peter Wolodarski på Dagens Nyheter, publishern Jan Helin på Aftonbladet och programdirektören Viveka Hansson på TV4 meddelade mig direkt att Expressen får tillgång till allt som de gör från SD:s valvaka. Det är snabb och bra markering till stöd för pressfriheten, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Också Svenska Dagbladet och Sveriges Television har erbjudit Expressen sitt material.

"Avslutar arbetet"

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen uppger för Expressen att beslutet beror på att Expressen samarbetat med Researchgruppen för att ta fram vilka politiker som har stått bakom inläggen på hatsajterna.

– Partiet har nolltolerans mot extremism. Därför vill vi inte ta in tidningar som samarbetar med extremister så öppet och tydligt. Det är svårt att förena med vår nolltolerans, säger Martin Kinnunen, presschef för Sverigedemokraterna.

– Jag hoppas att Expressen framöver avslutar det här arbetet så att de blir mer trovärdiga i sitt avståndstagande mot extremism, fortsätter Martin Kinnunen.

Fortsätter granska

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson säger att SD bara vill förvilla sina väljare, eftersom frilansjournalisterna i Researchgruppen också arbetat för bland andra TV4 och Sveriges Television. Mattsson menar att det egentliga skälet till portningen är att SD är skakat av alla skandaler:

- Expressens avslöjanden den senaste veckan fick SD att varje dag uppmana de som spridit rasism på nätet att lämna partiet. Den officiella hållningen var att SD, med sin påstådda "nolltolerans", tyckte att det var bra att de främlingsfientliga politikerna avslöjades. Men beskedet i dag från SD visar väl att självkritiken bara var ännu ett spel för galleriet, det var ingen riktig självkritik.

- Expressen har cirka 1,9 miljoner läsare per dag och fortsätter förstås att granska SD, även om man tagit detta ovanliga beslut om att försöka förbjuda en fri nyhetsförmedling inifrån valvakan. Jag har faktiskt aldrig hört talas om att ett stort, etablerat riksmedia förhindras att bevaka en valvaka hos ett riksdagsparti.

Kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth reagerar på Sverigedemokraternas beslut att porta Expressen från valvakan.

– Jag fick höra det nyss jag tycker det är osmart. Det tillhör tradition att medierna, oavsett medium, är välkomna på valvakorna bara man är ackrediterad och anmäld innan och det har ju Expressen varit, säger hon.