Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna synar Åkessons svar

Jimmie Åkesson grillades i SVT:s utfrågning.

Jimmie Åkesson presenterade sitt valmanifest - och grillades sedan i SVT:s utfrågning.

Flera experter synar nu SD:s föreslagna politik och partiledarens svar i utfrågningen.

√ Kritiken mot budgeten

Sverigedemokraterna har vid upprepade tillfällen fått kritik för att ha överdrivit kostnaderna för invandring.

När man under tisdagen presenterade sitt valmanifest visade det sig att mer än hälften av alla satsningar på välfärden ska finansieras med intäkter från besparing av invandringen, nästan 152 miljarder kronor.

– Deras budget är spekulativt överdriven. De har varit giriga och blåst upp den, säger Tino Sanandaji, nationalekonom och författare.

Han är inne på samma spår som arbetsmarknadsekonomen på Almega Li Jansson, tidigare politisk sekreterare för Moderaterna.

Hon har vid flera tillfällen menat att SD överdrivit intäkterna från minskad invandring, bland annat genom att hävda att invandrare kostar 1,5 gånger mer för välfärden än svenskar - och underskattat utgifterna för till exempel höjd a-kassa.

– Du får inte ihop statsbudgeten på det sättet - man lovar ut pengar som inte finns, säger hon.

 

√ 90 procent mindre invandring

Jimmie Åkessons förhoppning är att invandringen minskat med 90 procent om några år.

Det vill SD-ledaren bland annat göra verklighet av med hjälp av ett antal åtgärder som att skärpa kraven på egenförsörjning för anhöriginvandrare och strama åt välfärdssystemen så de blir mindre generösa mot icke-svenska medborgare. På så sätt blir Sverige mindre attraktivt, enligt SD.

Joakim Ruist, forskare på Handelshögskolan i Göteborg, säger att sådana åtgärder kan ha en effekt på hur många som söker sig till Sverige - men att det är långt ifrån säkert.

Ett antal starka faktorer, som exempelvis släktband och den alltmer desperata situationen gör att personer ändå kommer att försöka ta sig till Sverige.

Dessutom kommer kostnaderna för själva handläggningen inte att påverkas.

– De är lika stora oavsett om asylansökan går igenom eller inte, säger han.

 

√ A-kassan dyrare enligt SVT

I SVT:s stora partiledarutfrågning konfronterades Jimmie Åkesson med siffror han inte var beredd på. Enligt SVT, som kontrollerat med regeringskansliet, skulle partiets förslag om a-kassan, dels en höjning från 680 till 1 200 kronor om dagen och dels att medlemskapet ska vara avgiftsfritt, kosta betydligt mer än vad partiet själva påstår.

Enligt partiet skulle det kosta 5,4 miljarder kronor, men regeringskansliet har för SVT:s räkning beräknat kostnaden till 8 miljarder kronor.

– Jag vet inte hur de har räknat men vi har räknat med en avtrappning, det kan hända att de har missat det. Jag vet inte, sa Jimmie Åkesson när han pressades om siffrorna.

 

√ UNHCR:s kritik

Jimmie Åkesson menade i utfrågningen att det är mer effektivt att hjälpa flyktingar i de närliggande länderna i stället för att ta emot flyktingar i Sverige.

Men FN: flyktingkommissariat UNHCR menar att inget utesluter det andra - och att både delarna är otroligt viktiga.

– Vår budget är den högsta någonsin på grund av den extrema flyktingsituation som vi står för. Det behövs absolut mer bidrag för att hjälpa flyktingar i närområden. Men det som förstås är lika viktigt att göra på samma gång är att länder upprätthåller att söka och få asyl genom att hålla gränser och asylprocesser öppna för personer som kommer till länder som Sverige, säger Karolina Lindholm-Billing, biträdande regionchef för norra Europa och tillägger:

- Det ena får inte utesluta det andra. Det är otroligt viktigt att alla länder hålla sina länder öppna och Sverige är en oerhört viktig samarbetspartner när det häller detta. Det är en internationell skyldighet att göra så och det är viktigt att Sverige fortsätter att upprätthålla detta, man kan inte stänga några gränser.