Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experterna: Ett misstag av Löfven

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Kritiken haglade efter att Stefan Löfven vägrat att ta emot rapporten från Energimyndigheten som Annie Lööf sträckte fram i TV4:s debatt.

– Jag tycker att det var ett misstag att han knuffade bort henne. Det var inte taktiskt. Det här kommer att gå till historien, säger Lena Lid Falkman, retorik och ledarskapsforskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

Men åsikterna är splittrade - och många tog även parti för S-ledaren.

Under TV4:s debatt sträckte Annie Lööf (C) fram en rapport från Energimyndigheten till Stefan Löfven (S). Men Löfven vägrade att ta emot den och sa flera gånger "behåll den, behåll den".

Bråket mellan partiledarna har blivit en stor snackis och rektionerna är många.

Hade blivit en mindre grej

Lena Lid Falkman, retorik och ledarskapsforskare vid Handelshögskolan i Stockholm, dömer ut Stefan Löfvens agerande och menar att det absolut inte var taktiskt från hans sida att inte ta emot rapporten.

– Det hade blivit en mycket mindre grej om han hade tagit emot den och bara lagt ner den, säger Lena Lid Falkman och förklarar att det kallas evidentia när man använder sig av verkliga saker i exempelvis debatter.

– Detta gör ofta Annie Lööf. Jag tycker att det var ett misstag att han knuffade bort Lööf, det var inte taktiskt. Han skulle bara ha tagit den. Att protestera våldsamt blir bara värre, säger Lena Lid Falkman.

Tappade kontrollen

Retorik- och kroppsexperten Marie-Louise Zeisig menar att Löfvens beteende var oprofessionell.

– Där tappade han kontrollen rejält. Han måste ha känt sig ordentligt trängd eftersom han till och med motade bort henne rent fysiskt. Ett mycket oprofessionellt och otrevligt agerande. Efteråt i kommentaren på Expressen TV skrattar han bort det och kallar Annie Lööfs agerande för "ungdomsförbundsfason", vilket är ren och skär härskarteknik, säger Marie-Louise Zeisig

– Han skulle naturligtvis ha tagit emot den och försökt hitta en mer humoristisk inställning till att Annie Lööf hade gjort sig besvär med att ta med en kopia. Eller bara tagit emot den, ignorerat den och fortsätt att tala.

Statsvetaren Jenny Madestam håller också med om att det blev en större grej när Löfven vägrade att ta emot rapporten.

– Det har uppenbarligen skapat reaktioner. Det kanske hade varit bäst att ta emot den och säga tack, tack. Det här är ett typexempel på att allt man säger och gör är extremt viktigt, säger Jenny Madestam.

Programledarnas roll

Marje Lemne, statsvetare på Stockholms Universitet och tidigare aktiv inom Socialdemokraterna, tycker att debatten urartade. Att Löfven vägrade ta emot rapporten var ett tecken på det.

– Det kanske hade varit smartare från hans sida att ta emot rapporten, och säga att det är inte denna det handlar om. Men jag reagerade inte starkt på det han gjorde, säger hon.

Tramsigt

Veronica Palm, riksdagsledamot Socialdemokraterna, tycker inte att partikollegan Löfven agerade konstigt och menar att det snarare var Annie Lööf som gjorde fel.

– Det hon gjorde i en så viktig debatt var tramsigt. Löfven försöker reda ut en viktig fråga och då vill man inte någon kommer springande med ett papper, säger Veronica Palm. Jag tycker att det är så tramsigt att inte vilja ta debatten och komma springande med ett papper. Det är ungdomsförbundsfasoner.

Veronica Palm säger att hon förstår att Stefan Löfven var i ett svårt läge.

– Han försöker reda ut en viktig fråga, hon stör hans möjlighet att tala. Det sänker kvalitén på debatten.  Jag är inte lika slipad som han är men jag hade nog blivit mer upprörd om det hänt mig.

Sociala medier

Det var inte bara i tv-studion som bråket fortsatte. Även på Twitter diskuteras det vilt.

Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna skrev en tweet om incidenten.

"Alltså det här med att knuffa sina politiska motståndare. Knappast värdigt. Oförskämt av Löfven. #svpol", skriver han på Twitter.

Även centerpartisten Martin Åhdal riktade kritik mot Stefan Löfven.

"Rent ut sagt obehagligt som Löfven betedde sig mot Annie Lööf - han bör inte bli statsminister #svpol, skriver han på Twitter.

Kristina Persdotter, inrikespolitisk sekreterare Socialdemokraterna tyckte inte Annie Lööf borde ha försökt lämna över rapporten till Stefan Löfven.

"Varför lämna över en rapport som man vet att Löfven läst? #tv4val", twittrade hon.