Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett dråpslag för de rödgröna partierna

Pressad. Stefan Löfven har en del att fundera på inför slutspurten i valrörelsen.
Foto: Robban Andersson

Mätningen från Expressen/Demoskop kommer som en kalldusch för Stefan Löfven och de rödgröna partierna - som alla tre backar.

Miljöpartiet tappar hela 3,8 procentenheter.

- De rödgröna partierna har inte riktigt fått valrörelsen att handla om deras frågor, säger statsvetarprofessorn Marie Demker.

Både S, V och MP tappar i augustimätningen från Demoskop. Mest backar Miljöpartiet, som går ned 3,8 procentenheter. Partiet förlorar sin plats som tredje största och ligger nu på 9,8 procentenheter. Förändringen är statistiskt säkerställd.

- Jag tror att det beror på att valrörelsen hittills handlat väldigt mycket om taktik och smutskastning och väldigt lite om sakfrågor. Vi hoppas på en debatt om sakfrågorna de kommande veckorna, säger Anders Wallner, partisekreterare i Miljöpartiet.

Fokuserar på extremvädret

Hans recept för att vända på siffrorna är att prata om det extrema vädret som drabbat Sverige på sina håll i sommar.

- Vi har just nu ett antal olika extrema väder. Vi hoppas på att människor ska kunna se att klimatförändringarna inte är något som ligger ett antal år bort i tiden, utan det sker här och nu, säger Anders Wallner.

Socialdemokraterna tappar 1,6 procentenheter i mätningen och är nu tillbaka under 30 procent med sina 29,9.

- Jag tycker den här mätningen tydliggör en sak för alla de som fortfarande är osäkra. Vill man undvika en blåbrun sörja och i stället få en regering som kraftfullt kan ta sig an arbetslösheten och problemen i skolan så ska man rösta på Stefan Löfven, säger partisekreterare Carin Jämtin.

Tappar 6,1 procentenheter

Vänsterpartiet backar 0,7 procentenheter till 6,5. Totalt tappar de rödgröna 6,1 procentenheter.

Statsvetarprofessorn Marie Demker förklarar de rödgrönas tapp med att deras hjärtefrågor inte varit i fokus.

- De rödgröna partierna har inte riktigt fått valrörelsen att handla om deras frågor. Det har inte handlat om klimatet, inte om välfärden, inte om vinster i välfärden. Men det är inte kört för dem. Det är ju ett tag kvar, säger hon.


Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.