Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"En otrolig press"
på ambassadören

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven.
Foto: Jens L'Estrade
Benjamin Netanyahu.
Foto: Lior Mizrahi

TEL AVIV/STOCKHOLM. Statsminister Stefan Löfven anklagas för att inte förstå Mellanöstern.

Svenska ambassadören har kallats upp till israeliska UD - och nu pågår intensiva förberedelser inför mötet.

– Vi har en otrolig press här, jag sitter med detta upp till örsnibbarna, säger ambassadör Carl Magnus Nesser.

Beskedet i Stefan Löfvens regeringsförklaring att Sverige planerar att erkänna Palestina som stat fick Israel att se rött.

Landets utrikesminister Avigdor Lieberman har nu kallat till sig ambassadör Carl Magnus Nesser vid svenska ambassaden i Tel Aviv för ett möte på israeliska UD i Jerusalem.

– Mötet kommer ske vid lunchtid på måndag, säger Erik Wirkensjö, informatör vid UD.

Samtidigt skickade Avigdor Lieberman ut ett pressmeddelande på söndagen där han anklagar Stefan Löfven för att inte förstå situationen i Mellanöstern.

"Han har uppenbarligen inte haft tillräckligt med tid för att studera frågan och förstå att det är palestinierna som de senaste 20 åren stått i vägen för att få till en överenskommelse med Israel" skriver Avigdor Lieberman.

Han fortsätter:

"Om det är Mellanöstern som bekymrar den svenske statsministern borde han i stället fokusera på mer akuta problem i regionen, som det dagliga massmord som sker i Syrien, Irak och på andra platser i området."

"Otrolig press här"

Den kontroversiella frågan är toppnyhet i Israel, och på svenska ambassaden arbetar man nu febrilt med att förbereda sig inför måndagens möte.

– Vi jobbar med olika aspekter av det här ärendet. Vi har en otrolig press här, jag sitter med detta upp till örsnibbarna, säger ambassadör Carl Magnus Nesser.

Det är chefen för israeliska UD:s Europaavdelning som ska träffa den svenske ambassadören i Jerusalem på måndag - ett möte som kan få konsekvenser för de framtida relationerna mellan Sverige och Israel.

– Vi har många gånger sagt att unilaterala uttalanden och handlingar inte bidrar till fred i Mellanöstern. Också vi är för en tvåstatslösning, men bara genom förhandlingar mellan parterna. Det är vår kända ståndpunkt, säger Emmanuel Nahshon, talesman för israeliska UD.

Han tillägger:

– Nu avvaktar vi mötet mellan den svenske ambassadören och chefen för vår Europaavdelning. Vi vill inte säga något mer dessförinnan.

"Måste balanseras mot krav"

Ulla Rydbeck, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner, är förvånad över att Stefan Löfvens ställningstagande för Palestina väcker så starka reaktioner. Men hon hoppas att S-ledaren även kommer ställa krav på Palestina:

– Det får inte stanna vid detta. Det här att erkänna staten Palestina måste balanseras mot krav att den palestinska sidan fullt ut erkänner Israel. Och man måste ha förståelse och respekt för israels utsatta position, säger Ulla Rydbeck.

Efter överläggningar med sina medarbetare på UD försvarade utrikesminister Margot Wallström på söndag eftermiddag beskedet om att erkänna Palestina som stat.

– Det här bidrar till att göra situationen lite mindre ojämlik, när vi faktiskt vill att de här två länderna ska förhandla fram en lösning om att leva i fred, säger hon till TT.

Sverige är först ut i EU att erkänna Palestina. Men Margot Wallström tror att det svenska beskedet kan inspirera fler EU-länder till en ny diskussion i frågan:

– Vi har signaler om att det finns sådana rörelser och initiativ.

"Principiell ståndpunkt"

Under Göran Perssons år som partiordförande för Socialdemokraterna stärktes de politiska banden mellan Israel och Sverige. Men när Expressen ringer upp den tidigare S-ledaren på söndagseftermiddagen är han försiktig i sina uttalanden:

– Jag får tala med Stefan först i så fall, jag har inte följt den där frågan, säger Göran Persson.

Palestinierna hyllar dock den nya svenska regeringens utspel. Hanan Ashrawi, mångårig palestinsk politiker i ledande befattningar och i dag medlem av den palestinska befrielseorganisationen PLO:s verkställande kommitté, säger att Stefan Löfvens uttalande bekräftar Sveriges stöd för palestinierna och freden.

– Det svenska erkännandet av staten Palestina är en principiell ståndpunkt som än en gång bekräftar Sveriges stöd för palestinska nationella rättigheter och en rättvis fred ... en genuin förpliktelse att stödja rättvisa och det som fordras för fred, däribland en tvåstatslösning grundad på 1967 års gränser, säger Hanan Ashrawi.

– Vi hoppas att andra länder i Europa ska följa efter Sverige. De som säger att de stöder tvåstatslösningen måste inse att det som saknas är en självständig palestinsk stat, säger hon.