Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ekot: Persson kan bli ny utrikesminister

Foto: Anna-Karin Nilsson

Sveriges Radios Ekot gick i dag ut att Göran Persson kan bli utrikesminister i en socialdemokratisk regering efter valet.

Men när Stefan Löfven talade i Göteborg under fredagen totalsågades nyheten.

- Det är ett magplask av Ekot, säger han till Expressen.se.

Men Ekots politikreporter står fast vid nyheten:

- Han låter väldigt tvärsäker, men han dementerar något som vi inte har påstått, säger han.

Enligt Ekot ska Stefan Löfven ha bestämt sig för att ställa frågan om utrikesministerposten till den gamla statsministern, om S vinner valet.

När Margot Wallström gjorde comeback i inrikespolitiken förra veckan spekulerades det i att hon var tänkt som ny utrikesminister.

- Ni känner mig, ni vet vad svaret är. Det delas inte ut några ministerposter före valet överhuvudtaget, sa Löfven till Ekot då.

"Enda ministerposten jag delar ut..."

Stefan Löfven fick naturligtvis frågor om Göran Persson när han inledde Socialdemokraternas valspurt i Göteborg.

För Expressens reporter Karl-Johan Karlsson kallade han nyheten för "ett magplask av Ekot".

– De hade kunnat bespara både sig själva och journalistkollegerna anspänning och extraarbete. Det blir inte stora journalistpriset för det där, svarade han.

Stefan Löfven upprepade återigen att han inte delar ut några ministerposter innan valet.

– Den enda ministerposten jag delar ut är till mig själv, sade han.

Ekot håller fast

Men Ekot vidhåller sina uppgifter. Tomas Ramberg, politisk reporter och kommentator på Ekot, kommentar sin nyhet om Göran Perssons comeback så här:

- Vi har lagt ut en text på webben från mig och jag ska prata om detta i kvart i fem ekot. Han låter väldigt tvärsäker, men han dementerar något som vi inte har påstått. Ekots nyhet är inte som Löfven säger, att han lovat Göran Persson jobbet som utrikesminister. Vår nyhet är att han har för avsikt att fråga Göran Persson om de vinner valet. Vi har uppgifter som vi inte har någon anledning att betvivla, säger han.

Men Expressens reporter frågade Stefan Löfven om han hade för avsikt att fråga Göran Persson om en ministerpost vilket han dementerade. Vad säger du om det?

- Jag kan bara säga att vår uppgift är tillförlitlig. Dessa uppgifter är väldigt svåra att kontrollera och jag vet inte vad som har hänt under dagen. Det är fullt möjligt att han inte har för avsikt att fråga om detta längre när han har sett Göran Perssons reaktion, men vår uppgift var att han hade avsikt att fråga detta. Vi har ingen anledning att betvivla dessa uppgifter.

Hur ser du på att det spekuleras på att du kulle ha fått uppgifterna av alliansen?

- De är helt enkelt felaktiga.

Hur förklarar ni beslutet att publicera nyheten?

- Vi har en tillförlitlig uppgift som vi inte har någon anledning att betvivla. Den är intressant och relevant och då måste man gå ut med den i nyhetssynpunkt.

"Får jag ta korna med mig"

Göran Persson talade under dagen på ett S-möte i Anna Lindhs park i Grillby.

Till Expressens reporter Tommy Schönstedt säger han att han "redan gjort det där i 13 år".

- Jag blev väldigt förvånad över nyheten om att jag skulle vara aktuell som utrikesminister i en rödgrön regering, säger han till Expressen och säger att det kräver att han måste ta med sig korna in på utrikesdepartementet.

Har du frågat, då?

- Nej, men jag misstänker svaret, därför stannar jag hos korna (87 stycken). Jag har inga sådana funderingar, ingen sådan längtan. Det är bara en person som kan ställa frågan, nämligen en statsminister efter ett vunnet val. Och det har inte varit några som helst diskussioner om saken.

Är du inte smickrad?

- Jovisst, jag tycker att det är jättetrevligt att det diskuteras, men alla måste förstå ñ först ska ett val vinnas. Om frågan mot förmodan ställs kommer jag att ställa motfrågan: får jag ta med mig korna in på UD, säger Göran Persson och berättar att han inte tar detta på allvar.

Vad skulle du kunna göra för Sverige i världen?

- Den diskussionen har jag ingen som helst anledning att ta. Glöm det, säger Göran Persson, som kom till Grillby för att hålla tal om ”Det gröna folkhemmet”, bland annat för att hedra Anna Lindh, som Göran Persson gjorde till utrikesminister innan hon gick bort.

Enligt Expressens politiske kommentator, K-G Bergström, kommer Margot Wallström inte att vara aktuell för utrikesministerposten.

- Då hade han inte presenterat henne under ett mediokert miljöutspel. Och miljöministerposten måste ju gå till Miljöpartiet.

Göran Persson

Göran Persson lämnade politiken efter valförlusten 2006.

I mars 2007 lämnade han över ordförandeposten hos Socialdemokraterna och blev rådgivare på PR-byrån JKL.

Persson var skolminister 1989 till 1991 och finansminister 1994 till 1996.