Christoffer Dulny. Foto: Roger Vikström
Christoffer Dulny. Foto: Roger Vikström

Dulny avsade sig uppdragen – invald

Publicerad

I förra veckan kunde Expressen avslöja att Sverigedemokraten Christoffer Dulny skrivit anonymt på Avpixlat.

Efter detta avsade han sig alla politiska uppdrag men stod fortfarande kvar på valbar plats på riksdagslistan.

– Han avsade sig sina uppdrag själv och såvitt jag vet står han kvar vid detta. Han har kommunicerat att detta är hans avsikt. Vi utgår från att han inte kommer att sitta i riksdagen, säger Henrik Vinge.

I natt gjorde Sverigedemokratrena ett rekordval och fick 12,9 procent av rösterna. En ökning med 7,2 procent jämfört med riksdagsvalet 2010.

Detta betyder att partiet får 49 mandat i riksdagen, en ökning från 2010 då partiet fick 20 mandat.

29 nya stolar måste nu fyllas.

– Vi har 49 personer och ordentligt mycket därtill, säger Linus Bylund, Sverigedemokratrenas pressekreterare.

"Invandrare värst på att ljuga"

Ett av de valbara namnen på partiets riksdagslista är Christoffer Dulny, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm. Han kandiderade även till Sverigedemokratrena i Stockholms stad och stod på 42:a plats på riksdagslistan.

I förra veckan kunde Expressen avslöja att Dulny skrivit privata inlägg på hatsajten Avpixlat.

Bland annat skrev han:

"Invandrare är absolut värst på att ljuga" och tipsat en hatsajt om en tidningsartikel med texten: "araber har våldsammare gener".

Efter Expressens avslöjande tillsatte partiet en utredning vilket ledde till att ett stort antal Sverigedemokrater tvingades lämna partiet.

– Mot bakgrund av den uppkomna situationen och vad som ligger i partiets bästa och det framtida arbetet i Stockholms stadshus har jag landat i att lämna mina uppdrag i partiet, skrev Christoffer Dulny i ett pressmeddelande.

– Man har arbetat så snabbt man kan med att göra en värdering av de här personernas förehavanden, nu kommer vi med beslutet. Vi vill också tydliggöra att man inte ska låta de här personerna sätta bilden över hur alla Sverigedemokraterna är, sa Martin Kinnunen till Expressen den 9 september.

Har valts in i riksdagen

Christoffer Dulny, som stod på plats 42 på riksdagslistan, har i praktiken valts in i riksdagen. Men om han kommer att stå vid sitt ord och avsäga sig platsen är ännu oklart.

Henrik Vinge på partiets pressavdelning känner inte till att partiet eller Christoffer Dulny ska ha ändrat ståndpunkt.

– Han avsade sig sina uppdrag själv och såvitt jag vet står han kvar vid detta. Han har kommunicerat att detta är hans avsikt. Vi utgår från att han inte kommer att sitta i riksdagen, säger Henrik Vinge.

Expressen har sökt Christoffer Dulny.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt