Duellen saboterad
av socialdemokrat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En socialdemokrat saboterade omröstningen i kvällens partiledarduell i TV4, kan Expressen.se avslöja.
Foto: Izabelle Nordfjell

TV4 avbröt redovisningen av sin mentometer för att Stefan Löfven drog ifrån misstänkt mycket.

Enligt opinionsföretaget Novus var det en person som uppgett sig sympatisera med Socialdemokraterna som var huvudpersonen i angreppet.

- Det är jobbigt att säga, men han stod för 80 procent av all datainsamling, sade Novus vd Torbjörn Sjöström till Expressen.se.

Senare på lördagsnatten drog Novus tillbaka sina uppgifter.

I TV4:s direktsända statsministerduell fanns ett moment där 300 slumpvist utvalda väljare tryckte tumme upp eller tumme ner på Fredrik Reinfeldts och Stefan Löfvens insatser. Resultatet efter en kort stund redovisades i rutan och tanken var att man skulle fortsätta redovisa ställningen under hela programmet.

Upptäckte fusk

Efter bara 5-10 minuter hade Stefan Löfven dragit ifrån ordentligt. Till slut tvingades TV4 tvingades avbryta redovisningen. Det blev ingen mer mentometer i det direktsända programmet.

Orsaken var att man upptäckte fusk.

- Det var 3-4 personer som spred länkarna. En av dem tryckte tio gånger i sekunden. Det är rätt snabbt. Så vi fortstod att länken hade spridits till fler personer än de 300 som var med i panelen, säger Torbjörn Sjöström, vd för opinionsföretaget Novus, som stod för datainsamlingen.

"Något så fruktansvärt"

Trenden var tydlig. De som manipulerade systemet gynnade Stefan Löfven, antingen genom att ge honom tumme upp eller genom att ge Reinfeldt tumme ner.

- Löfven drog i väg åt det positiva hållet något så fruktansvärt, medan det blev extremt negativt för Reinfeldt. Det blev jättetydligt efter 5-10 minuter, när det sköt i väg absurt, säger Sjöström.

Medlemmarna i panelen angav innan för Novus vilket parti de sympatiserar med. Och det var framför allt en person som låg bakom manipuleringen av mentometern, enligt uppgifter från Novus på lördagskvällen. Den personen hade uppgivit för Novus att han sympatiserar med Socialdemokraterna.

- Det är jobbigt att säga, men han stod för 80 procent av all datainsamling, sade Torbjörn Sjöström på lördagskvällen.

Senare på kvällen, efter att både Expressen och Aftonbladet publicerat uppgifter om att en S-sympatisör manipulerat mätningen, ändrade sig Torbjörn Sjöström till att S-sympatisören stod för 50 procent av datainsamlingen.

Sjöström hänvisade då till att det var stora mängder data som skulle behandlas.

"jag satt med datat och grottade när du ville ha svar, väldigt stora mängder, som jag sa höll vi på just då", skrev han på Twitter.

På sociala medier spekulerades det att SSU:are låg bakom angreppet.

- Ja, det skulle vara min gissning också, med tanke hur det ser ut, sade Sjöström på lördagskvällen.

"Fruktansvärt tråkigt"

Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises kommenterade i natt uppgifterna för Expressen.se.

- Det är anmärkningsvärt att det rent tekniskt går att manipulera en sådan här mätning och så klart beklagligt att någon av respondenterna väljer att utnyttja detta.

Mattias Hägerlund, projektledare för valet på TV4 säger:

- Det är fruktansvärt tråkigt. Vi köper tjänsten av Novus och litar på att det ska vara safe. Så vi är förstås besvikna på leveransen.

- Vi hade i vår vildaste fantasi inte kunnat tro att det skulle gå så här. Nu ska vi fortsätta prata med Novus om varför det blev så.


RÄTTELSE: I en tidigare version av den här texten uppgavs att personen som saboterade omröstningen var aktiv socialdemokrat. Personen i fråga har för Novus uppgett att han sympatiserar med socialdemokraterna.