Dokumentet som gör M vansinniga på TV4

Publicerad

Här är dokumentet som gör moderaterna vansinniga på TV4.

I TV4:s utfrågning av statsministerkandidaterna fick tittarna ställa frågor - vilket Jan Hellbom gjorde om bostadssituationen.

Det som fick Moderaterna att rasa var att han så sent som i fjol var aktiv inom hyresgästföreningen som står nära Socialdemokraterna.

I duellen mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven i TV4 på lördagskvällen släpptes tittarna in för att ställa frågor. Jan Hellbom ställde frågor om bostadssituationen – vilket gör Moderaterna upprörda.

Anledningen: enligt protokoll var han så sent som 2013 ledamot i hyresgästföreningen som har kopplingar till Socialdemokraterna.

Föreningen är partipolitisk obunden man har haft starka band till socialdemokratin genom sitt medlemskap till studieförbundet ABF och Palmecentret.

Protokoll från 2013

På Twitter uttrycker moderater sitt missnöje över att Jan Hellbom fick ställa en fråga i sändningen.

"Hej @TV4! Varför får hyresgästföreningen ställa frågor under debatten? #tv4val #svpol", skriver Sverre Royen Linton ledamot i landstingsfullmäktige i Västmanland.

Till svar från TV4 får han:

"Frågeställaren hade en plats i en regionstyrelse för tio år sedan. Det tycker vi inte diskvalificerar honom att medverka".

Men det stämmer inte. Enligt ett protokoll valdes han så sent som 2013 till ledamot i bolagsdelegationen för bolaget han hyr av.

Efter sändningen uppger TV4 att man nu ska undersöka detta vidare.

– Enligt de ingångsvärden som jag hade att jobba med så var han aktiv inom Hyresgästföreningen för tio år sedan. De flesta har varit aktiva i någon form av intresseorganisation för tio år sedan. Jag har nu sett uppgifter på sociala medier att det skulle vara mer nyligt än så, men inte enligt den researchen som låg till grund för programmet. Vi måste givetvis undersöka detta, eftersom det förekommer sådana uppgifter, säger Andreas Haglind, redaktör för statsministerduellen.

Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar kommenterar:

– Det är känt att Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna står varandra mycket nära. Det är alltid problematiskt om organiserade personer ställer frågor i sådana här sammanhang, även om personens fråga i det här fallet inte hade så stor bäring på diskussionen.

"Strunt"

Jan Hellbom tycker att kritiken som riktas mot att han fick ställa en fråga är "strunt".

– För åtta år sedan satt jag i regionstyrelsen i Stockholm men därefter har jag inte haft några viktigare uppdrag. Dessutom är hyresgästföreningen opolitisk förutom när det gäller bostäder. De tycker att boende är den viktigaste frågan och det tycker jag också. Det är ju inte så att man tillhör ett politiskt parti, säger han efter sändningen.

Men 2013 valdes du till ledamot i bolagsdelegationen?

– Jag har varit på ett sådant möte och det var mer ett informationsmöte. Som vanlig hyresgäst får du reda på att den genomsnittliga hyreshöjningen är så och så mycket. Det man inte får reda på om man inte letar efter informationen är att en del får mer i hyreshöjning medan andra får mindre. För att kunna få reda på något måste man gå till källan och det är det jag har gjort. Jag känner ingen i dag som är aktiv i hyresgästföreningen på något högre plan. Jag vet inte ens om jag skulle sympatisera med dem. jag tycker att de gör ett dåligt jobb. Jag tycker att de bidrar till att hyrorna ökar i stället för att hålla de nere. Jag är inte särskild populär där, säger Jan Hellbom som tycker att kritiken mot att han fick ställa en fråga är löjlig.

– Jag tycker att det är löjligt. Jag upplever det inte som så. Jag är kritisk mot hyresgästföreningen, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt