Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dokument avslöjar maktspelet inom SD

Jimmie Åkesson. Foto: Sven Lindwall
Patrik Ehn, som var gruppledare i Göteborg och Västra Götalandsregionen, uteslöts. Foto: Anders Wejrot
Hanna Wigh, som sitter i partistyrelsen, skriver i ett dokument hur hon fick i uppdrag att få bort Patrik Ehn. Foto: Sven Lindwall
Enligt dokumentet var utrensningen av Patrik Ehn en direkt order från Björn Söder, partisekreterare i SD. Foto: Sven Lindwall

SD-ledningen satte partitjänstemän på att utmanövrera Jimmie Åkessons kritiker i partiet.

Ett tidigare okänt internt dokument avslöjar nu det infekterade maktspelet som SD-ledaren förnekat.

- Det är inget som jag kan kommentera, säger Åkessons stabschef Linus Bylund om dokumentet.

Sverigedemokraterna siktar på att minst dubbla antalet riksdagsmandat och bli tredje största parti i valet. Ett steg på vägen mot att bli ett stort parti var nolltoleransen mot rasister och extremister som SD-ledaren aviserade i oktober 2012.

Redan från början kom kritik mot nolltoleransens dubbla måttstockar - att partiföreträdare högt upp i partiet och de som är lojala med Åkesson klarar sig, medan folk längre ned i partiet och SD-ledarens kritiker lättare kan sparkas ut.

Kritiken har varit så ihärdig att Åkesson bemötte den i sin bok "Satis polito" som kom ut i fjol: "Påståenden om internpolitiska hänsyn och uteslutningar som maktmedel är bara illvilligt struntprat. Det vet alla i partiet som någon gång haft att hantera den sortens angelägenheter."

Mandatperiodens mest uppmärksammade uteslutning var Patrik Ehn, då gruppledare för partiet i Göteborgs stad och i Västra Götalandsregionen.

David Baas bok kommer ut på tisdagen. Ehn tillhörde den så kallade bunkerfalangen - som står i opposition mot Jimmie Åkesson och anses företräda en mer etnonationalistisk inriktning - och hans distrikt, SD Göteborg, anses vara det starkaste bunkerdistriktet.

Internt dokument

I boken "Bevara Sverige svenskt" - som släpps i morgon - avslöjas ett internt dokument skrivet av den Åkessonlojala partistyrelseledamoten Hanna Wigh som nu kandiderar till riksdagen. I dokumentet skriver hon detaljerat om när hon var anställd av partiet som så kallad riksombudsman:

"Jag fick nästan omgående som uppdrag att jag skulle 'rensa ut bunkern' där Patrik Ehn var det stora målet. Håkan pressenterade en idé för mig hur detta skulle gå till, förklarade att det var direkta order från Björn Söder."

Den Håkan som nämns är Håkan Borg, då chef för riksombudsmännen och direkt underställd Björn Söder. För partiledningen var det viktigt att både försvaga Göteborgsdistriktet och få bort Patrik Ehn som också satt i partiets centrala valberedning - vars uppgift är att ta fram partiets listor i EU- och riksdagsvalen.

I dokumentet fortsatte Wigh beskriva hur partiledningen, genom henne, skulle slå mot bunkerfalangen: "Första steget var att bringa Patrik ur fattning genom att få bort Daniel Rondslätt först från sitt jobb och sedan genom uteslutning."

Wigh var vid årsskiftet 2011/2012 inblandad i ett infekterat försök att avsätta Daniel Rondslätt, då anställd som partiets politiske sekreterare i Västra Götalandsregionen, och sågs som Ehns parhäst. Det lyckades inte.

Hon skriver i dokumentet: "Sett i backspegeln är jag fullständigt medveten om att jag sändes ut på ett självmordsuppdrag som var dömt att misslyckas då jag stod utan stöd i partiet."

"Kallar det Führerprincipen"

När partitoppen inte lyckades ge Rondslätt sparken blev nästa drag att utesluta både honom och Patrik Ehn - vilket skedde i mars 2013.

Patrik Ehn är inte förvånad över Wighs beskrivning att uteslutningen av honom var orkestrerad från partitoppen. Han menar att det finns maktkamper i alla partier men att det som särskiljer SD är att det i andra partier till syvende och sist handlar om vilket förtroende du har bland partiets medlemmar. I SD är förtroendet från partitoppen helt avgörande, enligt Ehn:

- Jag kallar det Führerprincipen - där ska du ha förtroende uppifrån, från Björn Söder. Har du inte det så spelar det ingen roll hur starkt stöd du har lokalt.

Björn Söder skriver i en mejlkommentar: "Jag har ingen aning om hur jag är inblandad i detta. De enda direkta order som getts angående Gbg till riksombudsmännen är att få ordning på Göteborgsdistriktet eftersom det fanns en rad olika konflikter tidigare."

"Lagt det bakom mig"

Hanna Wigh lägger ansvaret på Håkan Borg och menar att han använde Björn Söders namn för sina egna intressen:

- Det här är gammalt och nånting som jag lagt bakom mig. Jag lever i en värld där det händer jättemycket saker hela tiden så jag är inte helt på det klara med vad jag menade då.

Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund säger sig inte känna till Wighs dokument. När han får höra innehållet i det avslutar han snabbt samtalet:

- Det där är Håkan Borgs ord och det är inget jag kan kommentera. Han är försvunnen ur partiet sedan länge.

Expressen har förgäves sökt Håkan Borg.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iPhone eller Android.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!