Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det här är järnrörs-skandalen, Jimmie!

Bilder ur filmen.

"Vad är järnrörsskandalen?", undrade SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT:s utfrågning.

Expressen påminner nu partiledaren - med den här dokumentären.

SD-ledaren grillades på tisdagskvällen i SVT:s utfrågning med programledarna Anna Hedenmo och Mats Knutson.

Mot slutet av utfrågningen tog programledarna upp exemplet med "järnrörsskandalen", med anledning av att så många företrädare för partiet gång på gång uttalar sig rasistiskt i olika sammanhang.

Åkesson sa då att han inte känner till "järnrörsskandalen".

– Men snälla berätta. Vad är järnrörsskandalen?, sa han.

Det borde du ju veta?

– Nej, ni får gärna förklara det för mig.

Twitter hade inte glömt

Uttalandet blev en snackis i de sociala medierna - där skandalen inte tycks ha fallit i glömska.

"Minnesförlust är ett utmärkt sätt att undkomma ansvar när det gäller egna partimedlemmars uttalanden och handlande", skriver en person på Twitter.

En annan person skriver:

"F.Y.I - Järnrörsskandalen var när välbetalda riksdagsmän från SD uppförde sig som testeronstinna gymnasieelever i storstan."

Efter programmet fick Åkesson frågor om vad han menar med att han inte känner till skandalen.

– Jag ville att de skulle utveckla det där ytterligare. Det används lite svepande och man förklarar inte vad det innebär. Det är ett avslutat kapitel för mig.

Vann Guldspaden för avslöjandet

För att påminna SD-ledaren om vad "järnrörsskandalen" är publicerar Expressen nu dokumentären ovan.

För det stora scoopet 2012 - där partiets representanter Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling avslöjades beväpna sig med järnrör och uttrycka sig rasistiskt och kvinnoförnedrande i samband med en utekväll i Stockholm - tilldelades Expressens grävande reportrar Christian Holmén och David Baas Guldspaden och nominerades till Stora journalistpriset.

- Själv minns jag väldigt tydligt de här dygnen och Jimmie Åkessons presskonferens i riksdagshuset där han beskrev det som en av de värsta dagarna i hans politiska liv. Jag tror nog att Jimmie Åkesson har i ganska färskt minne när han tvingades göra sig av med sin kronprins i partiet, Erik Almqvist, allmänt utpekad som hans efterträdare, säger Christian Holmén.

Erik Almqvist, då partiets ekonomisk-politiske talesperson tvingades lämna partiet och riksdagen. Kent Ekeroth tvingades lämna sitt uppdrag som partiets rättspolitiske talesperson, men satt kvar i riksdagen.

Christian Westling tvingades lämna sitt uppdrag som suppleant i styrelsen för partiets Stockholmssektion.