"Det är ju bara en
massa svammel"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SÖDERTÄLJE. Bosse Elmgren, 81, vänder Jimmie Åkesson ryggen i en tyst protest utanför Kringlan shopping.
Foto: Robban Andersson
SOLLEFTEÅ. Jimmie Åkesson fotograferas efter sitt valtal.
Foto: Robban Andersson
STOCKHOLM. I går kväll nådde Jimmie Åkesson sin sista hållplats på den sex veckor långa resan genom Sverige - Nytorget på Södermalm i Stockholm.
Foto: Robban Andersson
ENKÖPING. Flera hundra personer, med olika sympatier, har samlats på Stora torget.
Foto: Robban Andersson
NORRTÄLJE. SD-ledaren lämnar Lilla torg i den svarta BMW X5 som Säpo kör runt honom i.
Foto: Robban Andersson
UPPSALA. Poliser för bort en motdemonstrant från Celsiustorget.
Foto: Robban Andersson
Kafferast i SD-bussen i Nynäshamn.
Foto: Robban Andersson
HAMMARSTRAND. Grannarna på andra våningen lyssnar på Åkessons valtal.
Foto: Robban Andersson
VÄNERSBORG. En kvinna tar en selfie ihop med Jimmie Åkesson, under Säpovakternas överinseende.
Foto: Robban Andersson
1 / 10

SVERIGE. Inget möte är det andra likt. I Dorotea kommer ingen. I Hammarstrand lyssnar pensionärerna från sina balkonger och dricker kaffe. I Enköping fyller ett par hundra personer Stora torget med dånande applåder. I Södertälje vänder 81-årige Bosse Elmgren ryggen åt Jimmie Åkesson och böjer sitt huvud i en tyst protest.

- Jimmie Åkessons syn på asylinvandringen vittnar om ett förakt för medmänniskor, medmänniskor han inte tycker borde vara här. Någon annanstans, bara inte här, säger han.

Septembersolen lyser över gågatan vid Kringlan shopping i Södertälje. Det är en torsdag i september, vid lunchtid, tio dagar kvar till valet 2014. Husbilen med SD:s valslogan och Jimmie Åkessons bild i naturlig storlek står på plats, högtalaranläggning och polisavspärrningar likaså. Den 35-årige partiledaren från Sölvesborg anländer som vanligt i en svart BMW X5 eskorterad av Säkerhetspolisen.

Södertälje är en kommun som har tagit emot och fortfarande tar emot en stor mängd flyktingar.

Striderna i Syrien och Irak driver människor från sina hem; bara i år beräknas ett par tusen flyktingar anlända till Södertälje.

Jimmie Åkessons röst hörs skarpt i högtalarna:

- Välfärden får stå tillbaka. Och jag tycker inte att det är en vettig prioritering. Jag tycker tvärtom. Nu har vi stått här och pratat ganska länge om behov i det svenska samhället, vilka hål som finns i den svenska välfärden som måste lagas.

- Då tycker jag att det är fullständigt orimligt att man väljer att prioritera fortsatt asylinvandring framför dessa viktiga välfärdssatsningar. Därför så vill vi göra en annan prioritering. Vi väljer välfärd framför fortsatt asylinvandring.

Ibland får den meningen applåder från SD-sympatisörer, lika ofta möts den av starka burop från motdemonstranter. På gågatan i Södertälje buar många. "Tillsammans för Södertälje" säger ett dominerande plakat i mitten av folkhavet.


Ur högtalarna dunkar före och efter varje torgmöte partiets kampanjlåtar. En ny som heter "Tillsammans", skriven och framförd av Paula Bieler, SD-politiker på sjätte plats på riksdagslistan. En från valet 2010 som heter "Vi är på gång nu", skriven och framförd av duon Korpöga med partiets stabschef Linus Bylund på sång.

Sångernas texter är talande. Här finns strofer som "Nu kommer det vi väntat på i över tjugo år", "Tillsammans kan vi visa vad vi längtar till" och "Vi tar tillbaka vårt land".

Den sistnämnda är inte minst intressant i skenet av järnrörsskandalen på Kungsgatan i Stockholm, den som bland annat innebar att SD-riksdagsmannen Erik Almqvist fick lämna sin plats, gick ur partiet och utvandrade till Ungern.

I filmen publicerad av Expressen fällde han rasistiska och sexistiska kommentarer som "babbe", "skit i den här lilla horan", och till komikern Soran Ismail: "Nej, det är inte ditt land, det är mitt land".

Pensionären Bosse Elmgren står lite för sig själv på gågatan i Södertälje, med ryggen mot Jimmie Åkesson. Är det från honom SD ska tillbaka sitt land? Han berättar att han varit medlem i Socialdemokraterna i 60 år. Varför han gick med? En övertygelse om alla människors lika värde, en tro på demokrati på livets alla områden, och en tro på solidaritet, säger han.


Sverigedemokraterna vänder sig ofta till oroliga pensionärer och säger att invandringens kostnader hotar deras välfärd.

På frågan om inte Bosse Elmgren är orolig svarar han:

- Nej, inte alls, inte ett dugg. Även om vi inte borde snacka pengar är det här något vi tjänar på i längden. Vad har en svensk 16-åring som går ut nian kostat för samhälle och föräldrar? Om det kommer hit människor i vuxen ålder, handlingskraftig ålder, det kostar några hundratusen att få in dem i samhället, men det är en låg kostnad om man jämför.

- Det är mänskligt nödvändigt att öppna dörren, dessutom är det en god affär.

Två veckor tidigare, en torsdag i slutet av augusti, står Jimmie Åkesson i ett regnigt Vilhelmina. Vi befinner oss i det som kallas Drottninglandet, då orterna i denna del av Västerbottens län fått sina namn efter den svenska drottningen Fredrika Dorotea Vilhelmina av Baden.

Under hela mötet sitter en sorgsen schäfer fastbunden i regnet, precis intill den älg i naturlig storlek som paraderar utanför varuhuset Tallen.

Det är rea, halva priset på skor och kläder står det på en skylt utanför ingången, och några tillresta journalister köper paraplyer.

Två tonårstjejer bär ett plakat där det står "Inga rasister på våra gator". Fyra personer vänder ryggen till SD-gänget. Ett äldre par med matkassar i händerna är på väg bort och jag undrar om de inte ska lyssna på Jimmie Åkesson.

- Nä, det ska vi då inte, säger Bo Alenius, 78. Hans fru Sally, 73, lägger till:

- Det är bara en massa svammel om invandrare.

Är det från Bo och Sally som Sverigedemokraterna tänker ta tillbaka sitt land?

Sex mil från Vilhelmina ligger Dorotea, och när mötet ska börja på torsdagseftermiddagen är det tomt på den asfalterade parkeringsplatsen utanför kommunkontoret. Polisen börjar dra i avspärrningsbanden som om mötet ska ställas in.

En valarbetare ser tre farbröder bortom de parkerade bilarna och går och hämtar dem, och de två lokala mötesarrangörerna kliver över polisens blåvita band till publiksidan.

Det räcker för att Jimmie Åkesson ska börja. En ung man i skinnjacka kliver ur sin bil och ställer sig efter en kort promenad längst fram. SD-ledaren håller ett mycket kort tal och tackar ironiskt "alla" som kommit.


I jämtländska Hammarstrand dagen efter har två grannar kungligt läge på balkonger mot SD-mötet. Kvinnan i röd kofta går efter en stund in i sin lägenhet och kommer ut med kaffe och bullar, som hon bjuder grannen på, en äldre man i keps och fleecetröja.

Känner de till att när grunden lades till Sverigedemokraterna på ett möte i Malmö 1988 var nazisten Gösta Bergqvist, SS-veteranen Gustav Ekström och skinnskallen Ulf Ranshede tongivande? Har de sett filmen där SD-riksdagsmän har järnrör i händerna och rasistiska glåpord i käftarna? Hur påverkas de av att SD-kandidater på löpande band avslöjas med att fälla rasistiska kommentarer? Att ett parti officiellt förespråkar "nolltolerans mot rasism" och samtidigt sprider främlingsfientlighet i smyg?

Kanske påverkas de inte alls. Kanske röstar de ändå på ett helt annat parti. Kanske bryr sig inte SD:s kärnväljare ett dugg om hur rasistiska partiets representanter är, bara de håller vad de lovar: nej till nio av tio asylsökande flyktingar.

Så här utrycker partiledaren det i sina valtal:

- Om nu Fredrik Reinfeldt tycker att vi ska prioritera fortsatt asylinvandring framför att vi ska slippa se äldre svälta ihjäl eller framför att kunna ge äldre i Sverige en pension som det går att leva på, så är det givetvis en fullt legitim åsikt att ha.

- Men jag tänker inte göra den prioriteringen, och det är också en legitim åsikt.

Innan Jimmie Åkesson drar från Hammarstrand frågar jag varför han i månader har gått omkring med en trasig framtand. "Gammal krigsskada", säger han kryptiskt och tillägger att han inte har tandläkarskräck. Han har bara inte haft tid.


I Arboga sitter en romsk tiggare på gågatan och jag ger honom de två femkronor jag hittar i fickan. Närmare Nytorget står två romska kvinnor med sina barn. SD-bussen med partiets valslogan "Förändring - på riktigt" backar sakta i det trånga utrymmet, nära väggen till livsmedelsbutiken.

De romska kvinnorna ropar, pekar och varnar för Ica-skylten som hänger ned från taket, och en olycka undviks. En valarbetare tackar dem. Ibland kan även Sverigedemokraterna behöva en utsträckt hand.

I Fagersta frågar jag Jimmie Åkesson om han inte är rädd att väljarna i Sverige kan betrakta honom och hans politik som omänsklig när han vill säga nej till nio av tio som flyr från krig och våld? Han svarar:

- Jag hjälper betydligt fler än vad de andra politikerna gör. I så fall har man missförstått vår politik om man tycker att det är jag som är omänsklig. Det är Fredrik Reinfeldt och de andra som i så fall är omänskliga. Om man ska räkna i antal människor som får hjälp.

I Enköping lyser solen från en moderatblå himmel och flera hundra grå kalufser har samlats på Stora torget framför de politiska partiernas valstugor. Många kraftiga applåder kan noteras. Frågan om Jimmie Åkesson inte är rädd att väljarna ska se honom som omänsklig har tydligen satt sig.

Jörgen Fogelklou, som ställer frågor till partiledaren under torgmötena, går plötsligt utanför manus:

- Reinfeldt gick ut och sa att du var människa för inte så länge sedan.

- Jag är människa, det är bra. Det är bra att veta.

- Vissa journalister skriver fortfarande att du är omänsklig, dock.

- Ja, någonstans kan jag tycka att det är konstigt.

I publiken står Lars Widegren, pensionerad officer. Han säger att han alltid tidigare har röstat moderat, men tycker att partiet sviker i frågan om försvaret och invandringen. Han frågar retoriskt:

- Varför ska vi vara världens samvete, Europas samvete?

På en annan planet, endast fyra och en halv mil därifrån, i Uppsala samma dag: 200 motdemonstranter på Celsiustorget, 150 poliser, kravallstaket runt halva centrum och fyra poliser utplacerade på taket till S:t Per-gallerian. De filmar och fotograferar människor i publiken. Eftersom alla de vill ha på bild vänder ryggen mot dem hade det möjligen varit smartare att stå på andra sidan.

Buropen och visslingarna avlöser varandra. Stämningen är upphetsad. En ung kvinna utmärker sig genom sitt lugn. Hon vänder ryggen till Jimmie Åkesson under hela hans framträdande, sträcker upp armarna och formar sina händer till ett hjärta.


I Vänersborg vill en gravid blondin med leopardmönstrad sjal ta en selfie ihop med Jimmie Åkesson, och det går bra, under Säpovakternas överinseende. På torget i Uddevalla hinner Jimmie Åkesson skämta med stabschefen Linus Bylund, som också verkar vara på gott humör. De står intill statyn av Karl X Gustav som vid freden i Roskilde 1658 gjorde bohuslänningarna till svenskar.

En ung kvinna i blå jeansjacka bär en skylt där det står: "Det är inte svenskt att vara rasist". Är det från henne Sverigedemokraterna tänker ta tillbaka sitt land?

En vecka senare är inte humöret på topp längre i SD-ledningen. Några hundra åhörare har samlats på Hörsalstorget i Norrköping denna fredag, hälften vänder ryggen åt Jimmie Åkesson, några skriker och tas i örat av polisen.

Men det är inte partiets största bekymmer. På Expressens förstasida och löpsedlar har det första avslöjandet exploderat. Catharina Strandqvist, SD:s förstanamn i Halmstad, gillar att dricka öl och dammsuga iförd armbindel med hakkors. Hon är bara den första i en lång rad SD-kandidater som sparkas eller hoppar av på grund av rasistiska göranden och låtanden.


Treans spårvagn rasslar förbi nedanför Hörsalstorget i Norrköping, på väg till platser med poetiska namn som Klockaretorpet och Vidablick. Några av åhörarna söker svalka i skuggan av det stora bankpalatset i tegel. Jimmie Åkesson har inte tid att träffa oss just nu. Han behöver kanske vässa argumenten.

Samma dag, några timmar senare, i Värnamo tjugo mil från Norrköping håller Jimmie Åkesson möte mitt mellan Systembolaget och godisbutiken Gottigottgott. Han låter mer aggressiv än vanligt, och får jubel och applåder när han säger:

- De brukar kalla oss för ett enfrågeparti. Men vi tar pengar från invandringen och skjuter till på en massa andra områden. De andra partierna tar från alla andra områden och lägger allt på invandringen. Det är de som är enfrågepartier.

Efteråt, innanför de överdimensionerade kravallstaketen på torget i Värnamo, frågar jag SD-ledaren vad han tror att det är hos hans parti som lockar till sig personerna som visar så här mycket rashat och dåligt omdöme. Han säger:

- Jag tror att det finns en del som har en bild av vårt parti som inte stämmer. Att man tror att vi har en rasistisk utgångspunkt, eller är extremister på något sätt. Kanske inte sällan därför att många ofta säger det om oss. Inte minst medierna, och det skapar en bild av att vi är ett parti för dem. Men de märker ganska snabbt att det är vi inte.

Måndag sex dagar före valet: grå himmel vilar över Norrtälje, ändå en varm och skön förmiddag, och ett 80-tal åhörare på Lilla torg. Två små hundar är de enda som vänder baken mot SD. Jimmie Åkesson återkommer till att "debatten är snedvriden, den är onyanserad, den är konstig". Han påstår att det är han som vill hjälpa flest flyktingar av samtliga partiledare i riksdagen:

- Ändå är det jag som måste försvara det, det är jag som blir ifrågasatt, det är jag som får höra de här fula orden hela tiden.

Det fula ordet är rasist. Jimmie Åkesson vill inte säga ordet "rasist". Lika lite som Fredrik Reinfeldt vill säga "arbetslöshet". Eller Stefan Löven vill ta orden "avveckla kärnkraften" i sin mun.


SD-ledaren försöker nyansera sig. Han medger att "väldigt många människor med bakgrund i ett annat land tillför i dag det svenska samhället väldigt mycket gott". Han pratar till och med om att de "berikar Sverige", detta uttryck som hundratals av hans anhängare kallar politiskt korrekt och använder häcklande.

Men vad hjälper partiledarens nyansering när andra skriver rasistkommentarer i hemlighet? Kan Sverigedemokraterna kräva att slippa kallas rasister, när det under nolltoleransens yta kokar av intolerans?

När SD just denna måndag besöker Norrtälje har Expressen avslöjat att Christoffer Dulny, förstanamn i kommunvalet i Stockholm och ordförande för SD i Stockholms stad, lägger ut sina fördomar på hatsajter.

Araber har våldsamma gener, påstår han. Romer har sig själva att skylla. Hans åsikt är att invandrare är värst på att ljuga. Han påstår att många av dem helt saknar moraliska kompasser. Christoffer Dulny avsäger sig alla uppdrag i partiet redan dagen därpå.

Åkessons bild av SD som ett parti som gillar invandrare, och bara vill diskutera invandringspolitiken, får en rejäl knäck. Strömhoppen från partiet senaste veckan nämns inte i något av talen.

Efter torgmötet i Farsta i södra Stockholm frågar jag Jimmie Åkesson hur väljarna kan veta att det här inte är åsikter som många SD-politiker har, under nolltoleransens yta. Han svarar:

- Såvitt jag förstår så är det ju 98, 99 procent av våra kandidater som inte har avslöjats i Expressen eller i andra sammanhang för att fälla konstiga uttalanden. Och då tycker jag att då är det väl det som får tala för sig själv.

Sista adress för Jimmie Åkessons Sverigeresa är Nytorget på Södermalm i Stockholm, lördag kväll. SD har en hatkärlek för Södermalm, där de menar att den så kallade PK-eliten bor, och "vänsterpöbeln" som Jimmie Åkesson kallar motdemonstranterna. Få röstar på Sverigedemokraterna här: 2,6 procent i valet 2010, 4,4 i EU-valet.


Åkesson låter inte talkörerna på Södermalm stoppa honom. Inte ropen om "rassesvin". Inte visselpiporna eller buropen. Inte ens ett ägg som kastas mot honom. Endast en hostattack kan få tyst på SD-ledaren denna lördagskväll i fiendens näste. Efteråt bakom scenen kramar han hustrun Louise och ger sonen Nils, nio månader, en puss innan han kliver in i den svarta BMW X5 som Säpo kör runt honom i. Tio sekunder senare är bilen borta. Jag tänker på 81-årige Bosse Elmgren i Södertälje, och vad han tycker om att SD sjunger om att de vill ta tillbaka sitt land:

- Man blir alldeles yr i huvudet. Det har de väl aldrig mist någon gång. Däremot har vi varit med och byggt upp det. Det har inte Jimmie Åkesson bidragit med.

EXPRESSENS AVSLÖJANDEN

MÅNDAG: SD:s förstanamn i Stockholm skriver på hatsajter att "invandrare är värst på att ljuga".

TISDAG: Ytterligare tre SD-politiker avslöjas som näthatare där de skrivit saker som "jävla halvapor".

ONSDAG: Fler SD-politiker avslöjas som näthatare - muslimer jämförs med cancer.

TORSDAG: Fyra nya fall av SD-politiker som spridit rasism: "Åk hem j**la para- siter" är en kommentar.

FREDAG: Tre nya fall, varav en nämndeman i Tomelilla som skämtar om att bränna ner moskéer.

LÖRDAG: Tre nya fall, varav en SD-kandidat i Västerås som hoppas att rasistmotståndare ska våldtas.

15 SD-POLITIKER HAR AVGÅTT

Borås: Björn Löfvenius, 66.

Norrköping: Carl Lundblad, 43.

Vallentuna: Ulla Wenell, 72.

Sundsvall: Jan Selander, 58.

Gislaved: Sture Johannesson, 68.

Vellinge: Roland Gustavsson, 64.

Solna: Nils Jungenäs, 37.

Lerum: Per Klarin, 54.

Stockholm: Christoffer Dulny, 30.

Tomelilla: Håkan Malmgren, 57.

Västervik: Åke Möller, 54.

Lycksele: Kristina Nåvall, 46.

Växjö: Thomas Bengtsson, 47.

Kristianstad: Ulf Håkansson, 72.

Oskarshamn: Magnus Svensson, 45.