Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Deras politik är kvinnofientlig"

Anklagelserna haglade när Anna Maria Corazza Bildt, M, mötte Jytte Guteland, S, under en het debatt på Expressens valscen.

– Deras politik är populistisk och kvinnofientlig, ropade Corazza Bildt.

Iförd sin kampanj t-shirt hoppade Anna Maria Corazza Bildt upp på scenen vid Sergels torg i Stockholm. Därefter fick Jytte Guteland, socialdemokratisk kandidat till EU-parlamentet, kämpa för att få ordet.

– Socialdemokraterna har röstat för överstatlighet i EU och samtidigt har man en toppkandidat som är EU-motståndare. Ni är totalt splittrade och ni måste tala om för väljarna vad ni står för, krävde Corazza Bildt.

– Vi måste riva hinder och murar, i stället vill ni ha mer byråkrati där ni inte tror på företagare. Ni har röstat emot tjänstedirektivet. Ni har kvinnofientlig politik, domderade hon vidare.

Jytte Guteland som tidigare varit ordförande för SSU och som nu alltså vill ha en plats i parlamentet spelade ut kortet ”mycket prat men lite handling” och anklagade Anna Maria Corazza Bildt för att inte göra något för klimatmålen eller ursprungsmärkning av livsmedel.

– Ni är emot ursprungsmärkning på processat kött, varför vill inte ni unna konsumenterna att kunna välja bort sådant kött?

Svaret kom snabbt:

– Hela svenska folket vet att jag har jobbat fem år med matfrågor. Jag är matföretagare och matproducent, det är självklart för mig. Ni vill ursprungsmärka allt, men det skulle kosta mer och bli detaljstyrt.

"Ingen möjlighet för företagande!"

Men mest kom debatten att handla om det sociala protokollet som Socialdemokraterna vill ha i EU och som innebär att kollektivavtal införs för alla arbetare.

– Etiska förhållningssätt på arbetsmarknaden hänger samman med etiska förhållningssätt för djur och miljö. När det gäller upphandlingar så driver vi båda. Vi tycker det är fullständigt rätt att om man har anställda så har man också kollektivavtal, och att det ska vara goda villkor för djur och natur, säger Jytte Guteland.

För Anna Maria Corazza Bildt är ett socialt protokoll lika med en kvinnofientlig politik.

– Ni vill bestämma över arbetsrätten och minimilöner. Kollektivavtal som ni driver ger ingen möjlighet för företagare. Jag vill ha den svenska modellen där det inte är obligatoriskt med kollektivavtal och jag vill att kvinnor syns och tar plats.