Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Demoskop: Löfven bättre än Reinfeldt

Stefan Löfven pressades ordentligt i SVT:s utfrågning, inte minst på områden som flyktingpolitik, skogsbruket och regeringsfrågan. S-ledarenbehöll dock lugnet och svarade så gott han kunde. Foto: Sara Strandlund

Tittarna har sagt sitt: Stefan Löfven klarade SVT:s utfrågning bättre än Fredrik Reinfeldt.

En mätning från Demoskop som gjordes efter sändningen visar att S-ledaren slog statsministern med knapp marginal.

- Det var roligt att höra! säger Löfven.

Efter att kamerorna slocknat angreps Löfven av både Vänsterpartiet och Centern.

Fyra snabba från SVT-utfrågningen

Bästa citatet: "Manlig intuition" (Stefan Löfven om att han hade nästa ämne, kärnkraften, på känn).

Pressades på: Biobränsle. Stefan Löfven hade väldigt svårt att svara på frågan hur partiets satsning på biobränsle ska ge fler jobb, när en rapport från branschen pekat på att så inte är fallet.

Valfläsk: Stefan Löfven flörtade med medelklassväljarna och lovade att varken fastighetsskatten ska återinföras eller att inkomstskatten på normala inkomster ska höjas.

"Jag tänker inte gå till breda löntagargrupper och säga att de får högre skatt", sade S-ledaren.

Kängan: S-ledaren vill stärka försvaret och tänker inte stänga kärnkraftsreaktorer under nästa mandatperiod. Han säger därmed indirekt att han är beredd att köra över MP på två tunga områden.

Om undersökningen

Målgrupp: Tittare på utfrågningen av Stefan Löfven (s) i SVT den 31 augusti 2014 som även tillhör den röstberättigade allmänheten.

Undersökningsperiod: 31 augusti 2014.

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 599 intervjuer. Observera att det låga antalet intervjuer medför högre osäkerhet.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och partisympati.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Stefan Löfven pressades ordentligt i SVT:s utfrågning, på allt från kärnkraften och skogsbruket till friskolor och regeringsfrågan. S-ledaren behöll dock lugnet och svarade så gott han kunde.

Hans insats verkar ha gått hem i stugorna. I en mätning från Demoskop som gjordes efter sändningen visar att han med knapp marginal vann över Fredrik Reinfeldt.

Tittarna ger Löfven snittbetyget 3,37 av 5 möjliga. Det är bättre än vad Fredrik Reinfeldt fick, som hamnade på 3,32. Det är dessutom betydligt bättre än vad Mona Sahlin fick i förra valrörelsen. Hon fick 3,06 i en motsvarande mätning.

När Stefan Löfven får reda på resultatet utbrister han:

- Det var roligt att höra!

- Det är en viktig utfrågning och jag är glad att väljarna uppskattade de besked jag gav, säger Stefan Löfven.

Påminner om varandra

Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop, förklarar att det är Löfvens lugna stil som gett honom ett högt betyg.

- Vi har sett tidigare att Löfven klarar av att matcha Reinfeldt i debatterna och betyget efter kvällens utfrågning följer det mönstret. Han uppfattas som lugn och saklig och har en rätt gedigen stil på det viset. Löfven och Reinfeldt påminner mycket om varandra i sitt återhållsamma sätt, säger han till Expressen.

Men Löfvens lugna stil är dock inte bara till hans fördel, menar Santesson.

- Just den där behärskade och sakliga stilen blir på gott och ont. I frågor där han är politiskt förhindrad att sätta ned foten slår det över i att han tvingas bli ganska otydlig. Det är där tittarna har blivit kritiska, säger han.

Angrepp från flera håll

Löfven ser ut att ha gått hem i ungefär samma utsträckning i alla åldrar och bland såväl män som kvinnor.

En majoritet av tittarna tycker att bilden av Socialdemokraternas politik blev tydligare efter utfrågningen och 72 procent anser att det blev tydligare hur de ska rösta i valet. Däremot anser 62 procent att den rödgröna oppositionens politik inte blev klarare under utfrågningen.

Effekterna på väljarströmmarna är dock mer måttliga. Endast 2 procent av väljare med allianssympatier svarar att det känns troligare att de kommer att rösta på Socialdemokraterna efter att ha sett utfrågningen, enligt mätningen från Expressen/Demoskop.

Efter sändningen angreps Löfven från olika håll. Jonas Sjöstedt reagerade starkt på att S-ledaren i utfrågningen sagt att friskolor där ägarna plockar ut vinst ska få finnas kvar.

- Han har sina egna väljare emot sig och han har den svenska folkopinionen emot sig. Jag tror att i en situation där han får välja mellan en rödgrön majoritetsregering och att rädda riskkapitalbolagen, då kommer en klok person som Stefan Löfven att välja rödgrönt, säger V-ledaren till Expressen.

"Han har helt gått vilse"

Även Centerledaren Annie Lööf gick till angrepp efter att kamerorna slocknat. Hon menar att S-ledaren hycklar när han dels vill stödja skogsindustrin, men samtidigt införa en lastbilsskatt.

- Han har helt gått vilse i skogen. När han med ena handen säger att han omfamnar ambitionen från skogsindustrin på fler jobb, men med andra handen lägger fyra miljarder i lastbilsskatt och 30 miljarder i höjda kostnader för företag, då får inte jag det att gå ihop. Det är oärligt, säger hon till Expressen.