Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"De är som en gräshoppssvärm"

"Förstår inte". När Expressen konfronterar SD-politikern Ulf Håkansson om kommentarerna på hatsajten Axpixlat säger han sig inte komma ihåg att han skrivit dem. Foto: Suvad Mrkonjic

KRISTIANSTAD. Ulf Håkansson, 72, är kommunfullmäktigeledamot för SD i Kristianstad och han står på partiets lista i kommunvalet.

På hatsajter skriver han bland annat "Ut med packet" och liknar muslimer vid skadeinsekter:

"De är som en gräshoppssvärm, när landet är skövlat flyttar de till ett annat land för att skövla", skriver Ulf Håkansson.

Ulf Håkansson har skrivit hundratals kommentarer på hatsajterna och flera av dem handlar om muslimer. När Avpixlat för två år sedan publicerade en artikel med rubriken "Genetiska sjukdomar orsakade av kusingiften i muslimska familjer" skrev han:

"Hav tröst. De är som en gräshoppssvärm , när landet är skövlat flyttar de till ett annat land för att skövla, Förutsättningen är att detta land har en lika korkad regim som Sverige."

När samma sajt uppmärksammade att islamiska föreningen i Vårby ville bygga nytt skrev han:

"Plantera ut några grisar, eller be någon vänligt sinnad lantbrukare göda gorden med gristräck så löser det sig!"

"Kränkande mot oss"

På tal om muslimska böneutrop skrev han på Avpixlat:

"Det är dessutom kränkande mot oss urinnevånare."

Under en Avpixlatartikel med rubriken "Asylsökande i Rävlanda är missnöjda med allt" gjorde Håkansson följande inlägg:

"Dom har mat och logi+ fickpengar. Som så kallad fattig pensionär har jag inga fickpengar, utan får gå ut och arbeta för dem. När jag läser sånt här blir jag så fly förb.. man kan bli. Ut med packet ´om de tycker att skjortan är för trång´."

SD:s kommunförening i Kristianstad har under flera år varit härjad av bråk och när Expressen träffade Ulf Håkansson i förra veckan sade han att han ska hoppa av partiet och politiken vid årsskiftet på grund av bråken.

"Fattar det inte"

På frågor om varför Håkansson - under sin tid som kommunfullmäktigeledamot för SD - har liknat muslimer vid en gräshoppssvärm säger han först:

- Det vet jag inte. Det känner jag inte alls igen.

Om kommentaren om att sprida "gristräck" där islamiska föreningen i Vårby vill bygga nytt, säger han:

- Jag har sett det där nånstans, men att jag ska ha skrivit det fattar jag inte.

"Någon har kapat min dator"

När Expressen sedan understryker att hans kommentatorskonto är kopplat till den mejladress han använder som SD-politiker i kommunfullmäktige berättar han att han kan ha blivit hackad.

- Jag förstår inte det, om det är nån som kapat min dator.

- Det finns så jävla mycket skumt där ute så att man vågar knappt betala sina räkningar via datorn, säger Ulf Håkansson.