Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför var Sjöstedt bäst i debatten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En taggat Jonas Sjöstedt.

Debattens vinnare heter Jonas Sjöstedt, enligt statsvetaren Ann-Cathrine Jungar.

När det kom till att få fram sin politik var det han som lyckades bäst - men Jungar saknar samtidigt nyheter från politikern.

– Det som är förvånande är att de inte säger nya saker, säger hon.

Jobben, skolan, vården och integrationen - och jämställdhet, miljö och skatter.

Det var de frågor som debatterades när partiledarna möttes i Expressens direktsända debatt på onsdagskvällen.

Och bäst klarade sig Vänsterledaren Jonas Sjöstedt när det kommer till att få fram sitt budskap, enligt statsvetaren Ann-Cathrine Jungar. Efter honom kommer statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Sjöstedt var mest laddad, han var mest terrier och taggad i debatten. Reinfeldt var kanske också laddad men hans personlighet gör att det betyder att han är lugn och sansad, säger hon.

Svårare fick däremot Miljöpartiets Åsa Romson, som Jungar beskriver som blekast i debatten.

– Åsa Romson hade problem att få fram sin politik. Det blev väldigt lite om Miljöpartiets klimatpolitik, säger Ann-Cathrine Jungar.

För Jonas Sjöstedt handlar det nu om att synas inför valet, tror Jungar.

– De ligger just nu ungefär en procent högre än valresultatet i opinion. För att Vänsterpartiet ska bli attraktivt som ett regeringsparti måsta han synas. Samtidigt pratar han ofta om jämställdhet och ville lyfta vem som är mest feminist, han vill försöka locka till sig de som kunde tänka sig att lägga sin röst på Feministiskt initiativ, säger Ann-Cathrine Jungar.

Hon noterade att det hettade till ordentligt mellan Sjöstedt och Jan Björklund när skolan kom på tal - och frågan om riskkapitalbolag och privat drift.

Glöden kom också när Sjöstedt och Romson diskuterade feminism med Annie Lööf.

Men trots en del hetsiga ordväxlingar bjöd dock inte debatten på några överraskningar menar Jungar.

– Jag tyckte att det var väldigt få överraskningar. Politikerna säger samma sak i alla debatter. De använder samma exempel och nästan samma metaforer. De upprepar sig.

När det kommer till statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt ser Ann-Cathrine Jungar Reinfeldt som vinnaren:

– Jag tyckte att Reinfeldt var väldigt balanserad och lugn. Han hade lite humor och tog fram konkreta exempel. Han kunde ta kritik och också kontra. Det märks att det är första gången Löfven är med i en valrörelse. Han är inte lika slipad, han har en helt annan framtoning.

Vad var det mest förvånande i debatten?

– Det som är det mest förvånande är att de inte säger något nytt. Är man politiskt intresserad och följer många valdebatter tenderar man att bli uttråkad.

Vilka frågor saknar du svar på från partiledarna?

– Att Löfven återigen duckade regeringsfrågan. Men jag kan inte säga att jag är förvånad. Jag förstår att de gör det strategiskt.