Danmarks reträtt: Ni är bättre på djurskydd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Eskil Erlandsson fick svar om grisarna.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson slog näven i bordet om de danska grisarna.

Han krävde att EU-kommissionen skulle undersöka hur danska grisar har det – och han skrev ett brev till sin danske ministerkollega Dag Jörgensen för en vecka sedan.

Det tog skruv – nu går Jörgensen till reträtt i ett svarsbrev och erkänner att Sverige har ett bättre djurskydd.

– Jag är glad över att det visar sig att vi har samma principiella syn på djurskyddet – att grisarna ska vara friska och må bra, säger Eskil Erlandsson som slutade äta danska grisar för länge sedan.

Debatten om det danska fläskköttet – och framför allt hur de danska grisarna i djurfabrikerna har det – har förts i flera år. Under senare tid är det många som har krävt bojkott av det danska fläsket eftersom människor i Danmark har blivit sjuka efter att ha smittats av grisar.

Trots en intensiv debatt har vare sig Coop, Ica eller Axfood (Hemköp och Willys) sett att efterfrågan av det billigare, danska grisköttet har gått ned. Snarare säljs det mer av både danskt och svenskt fläskkött.

Eskil Erlandsson har reagerat skarpt på det danska djurskyddet. Därför bad han EU-kommissionen att granska den danska djurhållningen. Och därför skrev han till ansvarige ministern Dag Jörgensen och bjöd in honom att se hur de svenska grisarna har det.

Fick svar

Och nu har han fått svar. Jörgensen skriver bland annat:

"Det har talats mycket om svanskupering av grisar . Här arbetar de i Danmark med storskaliga försök med svin med hela svansar, utvecklingen av teknik som kan hantera fördelningen av mer halm för grisarna..."

Också i samband med antibiotika har det gjorts stora ansträngningar för att främja en ansvarsfull användning av läkemedel i besättningarna, som ett medel för att begränsa utvecklingen av resistenta bakterier.

Jag erkänner att man i Sverige har valt att gå långt i era krav på djurskydd."

Tog i med hårdhandskarna

Eskil Erlandsson säger till Expressen:

– Jag hoppas att Jörgensen kommer över till Sverige så att vi kan utveckla ett samarbete om hur djur ska ha det, men också hur vi ska komma tillrätta med den alltför myckna användningen av antibiotika. Det riskerar att göra oss människor resistenta mot farliga bakterier.

Du tog i med hårdhandskarna och bad EU-kommissionen utreda danskarna?

– Ja, jag har skrivit brev till kommissionen och bett dem undersöka om man lever upp till det direktiv som inkluderar alla länder, säger Erlandsson.

Du applåderade människor som velat bojkotta danskt fläskkött?

– Ja, jag tycker att det är viktigt att man tar ställning som konsument.

Slutade för länge sen

Har du själv slutat äta danskt griskött?

– Det var länge sedan, vi har fått många vilda grisar i mina hembygder.

Men du lär väl inte äta vildsvin när du arbetar i Stockholm?

– Det är ytterligt sällan som jag äter mat utan att jag vet vad det är på tallriken. Riksdagsrestaurangen och matsalen har blivit riktigt duktiga på att till och med servera närproducerat.

Expressen gjorde en rundringning till Ica, Coop och Axfood – och det visar sig att det säljs mer danskt och svenskt griskött trots senaste årets debatt. Varför?

– Det är så stor priskonkurrens och för många människor är priset det som avgör. Men desto viktigare blir det att allt som tillhandahålls är sunt och kommer från djur som har haft ett gott liv, säger Eskil Erlandsson.