Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carin Götblad kan bli ny justitieminister

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Carin Götblad är en av kandidaterna till att bli ny justitieminister.
Foto: Anders Ylander

Expressen.se kan i dag avslöja att förra länspolismästaren Carin Götblad är en av de hetaste kandidaterna till jobbet som ny justitieminister i Stefan Löfvens regering. 

Enligt uppgifter till Expressen.se står det nu mellan henne och S-riksdagsledamöterna Morgan Johansson och Ardalan Shekarabi.

Margot Wallström och Carin Jämtin är de hetaste kandidaterna till posten som utrikesminister efter att partikamraten Urban Ahlin i dag utsetts till ny talman.

Spekulationerna kring vilka som erbjuds ministerposter i Stefan Löfvens regering är i full gång. Enligt uppgifter till Expressen.se ska flera personer redan ha fått frågan om att bli statsråd, men det är ännu inte känt vilka dessa är.

Ett oväntat namn har dykt upp vad gäller posten som justitieminister, kan Expressen.se i dag avslöja.

Tidigare länspolismästaren i Stockholms län, Carin Götblad, utsågs av alliansregeringen till samordnare mot våld i nära relationer - men kan nu bli S-minister.

Carin Götblad avlade jur kand-examen 1987 och arbetade innan dess som förskollärare.

Götblad är dock inte okontroversiell.

Olagliga metoder

Hon var länspolismästare på Gotland åren 2008-2012 och anklagades då för att ha godkänt olagliga arbetsmetoder med kriminella infiltratörer och brottsprovokation. Hon blev bland annat polisanmäld genom ett öppet brev i Svenska Dagbladet av författaren Dick Sundevall.

Men åklagare granskade anmälan och konstaterade att inget olagligt skett.

Sedan 2010 är Carin Götblad ordförande i styrelsen för Högskolan på Gotland.

Det blev nyligen känt att hon sökt jobbet som chef för polisens nya nationella operativa avdelning som skapas efter nyår. Den tjänsten innebär att man också blir ställföreträdande rikspolischef.

S-riksdagsledamoten Morgan Johansson anses också vara en het kandidat till posten som ny justitieminister. Han var under åren 2002-2006 folkhälsominister i Göran Perssons regering och har under den gångna mandatperioden varit ordförande i justitieutskottet.

Morgan Johansson blev fil kand 1993 och har också arbetat som sakkunnig vid statsrådsberedningen.

Arbetat med Bodström

Även S-riksdagsledamoten Ardalan Shekarabi har nämnts som tänkbar justitieminister. Shekarabi är invald i Socialdemokraternas verkställande utskott och har tidigare arbetat som brevskrivare hos förra justitieministern Thomas Bodström.

Den tidigare SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi är inte heller någon okontroversiell kandidat.

I december 2004 avslöjade Dagens Nyheter att hans valkampanj 2003 delvis finansierats med pengar från en intern SSU-fond avsedd för integrationsprojekt.

I mars året därpå avslöjades det att han på olaglig grund utsetts till ledamot i polisstyrelsen i Uppsala län - ett uppdrag han senare avsade sig.

Under Ardalan Shekarabis tid som förbundsordförande avslöjades det också ett omfattande medlemsfusk inom SSU.

Spekulationerna är också många vad gäller utrikesministerposten i Stefan Löfvens kommande regering. Partiets utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin utsågs på måndagen till ny talman och är därmed inte längre aktuell för jobbet.

Enligt källor inom Socialdemokraterna står det nu mellan nuvarande partisekreteraren Carin Jämtin och tidigare EU-kommissionären Margot Wallström.