Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bråket efter debatten
– rödgröna rök ihop

De rödgröna partierna rök ihop med varandra efter debatten.

Åsa Romson gick till angrepp - mot både Löfven och Sjöstedt.

- Jag tycker att det är dåligt, säger MP-språkröret om att Stefan Löfven inte kunde ta ställning i kärnkraftsfrågan.

Ett av momenten i Expressens direktsända partiledardebatt var att partiledarna skulle sträcka upp en grön eller en röd lapp, ja eller nej, som svar på om de håller med om påståenden som programledaren Niklas Svensson läste upp.

- Dagens kärnreaktorer ska få ersättas med nya. Ja eller nej, sa Svensson.

Svarade inte

Alla partiledare sträckte upp en lapp - förutom Stefan Löfven. S-ledaren fipplade med lapparna, men höjde varken den gröna eller den röda i skyn. Det blev inget svar från Löfven.

Alliansen reagerade genom att börja skratta - och en debatt uppstod på scenen om Löfvens inställning till kärnkraften.

Partiets hållning i frågan är att kärnkraften ska avvecklas, men inte i en sådan takt att det riskerar att hota industrin. Socialdemokraterna har inget beslut på att avveckla reaktorer redan nästa mandatperiod. Miljöpartiet däremot vill avveckla två reaktorer de kommande fyra åren. Det finns en tydlig konflikt här mellan S och MP, som de ogärna talar om.

Sågade Löfven

Men efter debatten var Åsa Romson ovanligt frispråkig - och sågade Löfven för hans agerande.

- Jag tycker att det är dåligt. Han svarade antagligen som partiet tycker, men det är konstigt, eftersom S har en avveckling i sina kongressbeslut och inte så vitt jag vet tagit beslut om att ladda nya kärnkraftverk. Att han inte kan svara att han helst skulle vilja ersätta dagens kärnkraft när den blir gammal och tas ur bruk med något annat än kärnkraft, det tycker jag är svagt, säger MP-språkröret.

Flera bråk

Och det var inte det enda bråket inom de rödgröna partierna som uppstod efter debatten. Romson kritiserade även Jonas Sjöstedt för att han ställer ultimatum till Socialdemokraterna om att de måste gå med på att förbjuda vinstuttag i välfärden för att få Vänsterpartiets stöd efter valet.

- Jag tycker jag att det är synd att Jonas Sjöstedt på grund av valtaktik vill använda den här frågan. Han pratar om ultimatum och han pratar om ett totalt förbud. Han har beskrivit att han vill ha ett stopp för privata initiativ. Det är en åsikt som inte Miljöpartiet delar. Vi vill ha olika alternativ, säger hon.

- Han blandar ihop korten här och gör det för att stärka sin position i valet. Jag tycker att på det sättet gör man vinstfrågan en otjänst, säger Romson också.

Sjöstedt förvånad

När Expressen.se talar med Jonas Sjöstedt efteråt är han förvånad över Romsons utspel.

- Jag är förvånad över hennes uttalande. För det första är vi för alternativa utförare som inte tar ut vinst. Vi har tagit fram förslag att stödja kooperativ och stiftelser. Det är för att aktivt hjälpa dem att finnas i välfärden. Sen trodde jag att MP var emot vinster i välfärden och att man skulle driva det. Det förvånar mig att hon angriper mig, som är den som står för den politik som Miljöpartiets kongress beslutat om, säger V-ledaren.

Stefan Löfven sträckte inte upp en lapp för att han vill se en blocköverskridande överenskommelse, där man först gör en analys av energibehovet.

- Det håller inte tillräckligt hög nivå att bara diskutera ett energislag. Vi ska i Sverige se till att vi har säker tillgång till energi vi behöver. Det ska vi ha till konkurrenskraftiga priser. Då är det vår uppgift som politiker att se till att vi kan nå en bred överenskommelse, säger S-ledaren.