Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn Söder mörkade partikamratens brott

Björn Söder säger till DN att det "spelar ingen roll" att Rosenberg kryssade i rutan "ostraffad" på sin vandelsförsäkran - eftersom partiledningen redan kände till hans förflutna.Foto: Roger Vikström

SD:s partisekreterare Björn Söder hjälpte till att dölja partikamratens brottsliga bakgrund.

Nu är också SD:s högsta ledning inblandad i härvan med den kriminellt belastade Michael Rosenberg, avslöjar DN och Helsingborgs Dagblad.

Söder godkände att partivännen mörkade sina fängelsedomar.

Michael Rosenberg, kommunalråd (SD) i Helsingborg och en av partiets mäktigaste män, var med i en kassaskåpsliga under 1990-talet. Ligan gjorde miljonkupper - och Rosenberg dömdes till två års fängelse för bland annat grov stöld och bedrägeri.

Söder skrev under Rosenbergs försäkran

Men när han kandiderade i valet 2010 hävdade han att han var ostraffad tidigare på den "vandelsförsäkran" som alla SD-kandidater måste fylla i. Nu avslöjar Dagens Nyheter och Helsingborgs Dagblad att partisekreteraren Björn Söder aktivt medverkade till att dölja Rosenbergs förflutna - trots att han kände till det.

Partidistriktet i Sydsverige varnade partiledningen, men Björn Söder skrev trots detta under Rosenbergs försäkran.

- Ja, jag gjorde mitt, som distriktsordförande i SD Syd. Jag försökte larma. Jag sa: Jag kan inte försvara det här. säger Jens Leandersson, SD:s regionråd i Skåne, till DN och HD.

Det sydsvenska distriktet skrev bland annat så här till partiledningen i sitt varningsbrev 2010:

"Vi kan inte finna det acceptabelt att inför partiets viktigaste val någonsin ha med en kandidat som tidigare är dömd för grov brottslighet."

Jens Leandersson talade också med Björn Söder om Rosenberg, men denne ska ha viftat bort upplysningarna.

Blev ordförande i valberedningen

Michael Rosenberg stod kvar på vallistan, blev kommunalråd i Helsingborg och senare också ordförande i partiets valberedning - och därmed en av SD:s mäktigaste män. Han har bland annat till uppgift att sålla bort "olämpliga" kandidater från SD:s listor.

Björn Söder säger i dag att det "spelar ingen roll" att Rosenberg kryssade i rutan "ostraffad" på sin vandelsförsäkran - eftersom partiledningen redan kände till hans förflutna.

- Michael Rosenberg har gett oss all information om sin bakgrund. Det krysset spelar ingen roll, säger Björn Söder till DN.

- Man behöver inte berätta allt för alla. Det viktiga är att partiet känner till det, säger han

Expressen var i går kväll i kontakt med SD:s pressansvarige Martin Kinnunen som säger att Björn Söder inte vill kommentera saken ytterligare.