Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björklunds attack
mot Moderaterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Alliansen förlorade valet på grund av att de inte var tillräckligt offensiva gällande problemen på arbetsmarknaden och inte vågade förnya sig, det menar Jan Björlund, FP.

Nu kritiserar han Moderaterna för att inte ha vunnit valet.

– Vi kommer inte kunna köra "business as usual" inom alliansen 2018. Det gjorde vi lite för länge och det kostade oss regeringsmakten, säger Björklund till Dagens Nyheter.

Efter åtta har Jan Björklund lämnat utbildningsdepartementet och växlat om till oppositionspolitiker efter att Socialdemokraterna vann valet.

Nu kritiserar han Moderaterna och alliansen för att de inte gjorde tillräckligt för att vinna valet. Deras program som de gick till val på räckte inte och de förnyade sig inte tillräckligt mycket.

– Vi var för tunna. Väljarna vill veta vad som är idéerna och visionerna framåt men vi lyckades inte förnya oss, säger Jan Björklund till DN.

Han tycker att alliansen 2006 hade ett väldigt offensivt program, 2010 var det hyfsat offensivt. Men i år var det inte tillräckligt offensivt. Därför blev det inte spännande, förklarar FP-ledaren.

Förnyade inte sig

För att alliansen ska kunna ta tillbaka makten 2018 krävs att de erkänner detta och att känsliga frågor diskuteras. Jan Björklund kritiserar bland annat den ekonomiska politiken. Han menar att den i princip helt varit Moderaternas och att det lett till att alliansen inte förnyade sig.

Björklund menar att Folkpartiet inte haft mycket att säga till om i tunga områden som skatter, finanser, arbetsmarknad och socialförsäkringar.

– Nu behöver vi breda oss på det ekonomisk-politiska läget, säger jan Björklund till tidningen.

Samtidigt påpekar Jan Björklund att alliansen måste omprova sin försvarspolitik, speciellt med tanke på Försvarets militära insats i Stockholms skärgård och de tidigare ryska kränkningarna i luften. FP-ledaren är självkritik till alliansens nedrustning av Försvaret och säger att Sverige behöver rusta Försvaret rejält, i mångmiljardklassen.